ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Εορδαίας: Ημέρα Πανελλαδικής Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική



Στη Β.Α Χαλκιδική συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό, προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών.

Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες, ενώ το όφελος για το Ελληνικό δημόσιο είναι μηδαμινό και μοναδικός ευνοημένος είναι η καναδική εταιρία EL DORADO GOLD. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με το ελληνικό Δημόσιο να έχει παραχωρήσει ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11εκατ. Ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι θα έρθουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν είναι αρκετές για να ισοσταθμίσουν την απώλεια χιλιάδων άλλων θέσεων εργασίας που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τις εξορύξεις χρυσού.

Αν κάτι δείχνει η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι το τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στις επενδύσεις. Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής, καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χωρίς κανένα σεβασμό στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Όταν ο κ.Σαμαράς δηλώνει ότι «με κάθε κόστος θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις», αναφέρεται και στο ανυπολόγιστο κόστος για το περιβάλλον, και σε αυτό για την εθνική οικονομία, αλλά και σε αυτό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στην προστασία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η  τελευταία αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε για να παραδειγματίσει και να τρομοκρατήσει τους πολίτες που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπειά τους. Η αστυνομία πραγματοποίησε νυχτερινές εφόδους σε σπίτια κατοίκων της Ιερισσού αρπάζοντας ανθρώπους κυριολεκτικά μέσα από τον ύπνο τους. Καμία ένδειξη , κανένα αδίκημα και κατηγορία δεν μπορεί να δικαιολογήσει  αυτές τις πρακτικές .

Το γεγονός αυτό δεν μας  εξέπληξε αφού είναι συνέχεια της πολύμηνης άσκησης βίας στους κατοίκους της Χαλκιδικής, ενταγμένο στο γενικότερο κατασταλτικό σχέδιο της κυβέρνησης.  Αντί να κατευθύνει την ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που αυξάνεται από τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της , την χρησιμοποιεί ως μισθοφορικό στρατό για την προστασία ιδιωτικών συμφερόντων  και την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Η άσκηση βίας, η τρομοκράτηση  και ο φασισμός είναι τα απαραίτητα υλικά ολοκλήρωσης αυτής της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Και η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα υλικά.

Πρόκειται για μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και ποινικοποίησης του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και πρακτικών καταστολής ενάντια στους κατοίκους που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές.  Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει «με κάθε κόστος» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποκρύψει το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, αλλά και να στοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες στο σύνολό τους.

Η απάντηση στο εθνικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές είναι ο μαζικός και ειρηνικός αγώνας των κατοίκων, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος και ιδιαίτερα  εμείς οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Εορδαίας μιας περιοχής που για δεκαετίες πληρώνει σκληρά το περιβαλλοντικό τίμημα της εξορυκτικής δραστηριότητας .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.