«Green» cola με Κυκλαμικό Νάτριο!



Παγωμάρα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και τα διθυραμβικά αφιερώματα για το νέο ανθρακούχο ποτό «Green Cola»  που όπως υποδηλώνει το όνομα του θα έδινε έμφαση στην χρήση συστατικών με σεβασμό στην υγεία των καταναλωτών. Την ίδια εντύπωση δίνει και η συσκευασία του όπου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα αλλά και οι διαβεβαιώσεις για τα φυσικά συστατικά και για την απουσία συντηρητικών.

Και όμως, μια προσεκτική ματιά στα συστατικά του προϊόντος, προσγειώνουν ανώμαλα τον καταναλωτή, που βλέπει με έκπληξη το περιβόητο “Κυκλαμικό Οξύ”. Μία ουσία απαγορευμένη εδώ και δεκαετίες στην Αμερική ως επικίνδυνη για την υγεία, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της δικαιουχου εταιρείας με τα πανίσχυρα λόμπις να την νομιμοποιήσει.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιες “ευαισθησίες”. Θα έπρεπε όμως να τις έχουν οι παραγωγοί, ειδικά όταν το προϊόν ευαγγελίζεται την φυσική του σύσταση.

Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου συστατικού είναι η εταιρεία που το «ανακάλυψε». Είναι η σκοτεινή Du Pont, η εταιρεία που χαρακτηρίστηκε «δολοφόνος της ανθρωπότητας»  καθώς συμμετείχε στην παραγωγή των φονικότερων όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τα χημικά του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την κατασκευή της ατομικής βόμβας, τις τρομερές βόμβες Ναπάλμ (με τις οποίες οι Τούρκοι έκαψαν εκατοντάδες αμάχους στην Κύπρο) έως και το φριχτό «Agent Orange». «Εφευρεσεις»  που κόστισαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στα φριχτότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το κυκλαμικό οξύ (Ε952) λοιπόν, κατέληξε στα χέρια της πολυεθνικής φαρμάκου Abbott Laboratories η οποία και το διοχέτευσε στις αγορές όπου μπορούσε να εισβάλλει.

Στην Ελλάδα βέβαια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση περί «νομίμου και ηθικού». Πρέπει όμως κάποτε οι ευαγγελιζόμενοι την επιχειρηματική ηθική, να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τις διευκολύνσεις του νόμου εις βάρος του πολίτη. Αλλιώς, ας πετάξουν την μάσκα της ηθικής και ας μείνουν στην νομιμοφροσύνη με το αζημίωτο.

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.