Εμφάνιση ελλείμματος σε πρώην δήμο της ΠΕ Κοζάνης εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων

Για δημιουργία ελλείμματος κατά τη διάρκεια της θητείας του, ποσού  270.000 ευρώ, που μαζί με τις προσαυξήσεις αγγίζει σήμερα περίπου τα 750.000 ευρώ κρίθηκε υπαίτιος πρώην δήμαρχος ενεργειακού δήμου της ΠΕ Κοζάνης, ο οποίος ελέγχθηκε από την Οικονομική Επιθεώρηση Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείο Οικονομικών μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, με κατηγορίες την διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών για το πόσο που προέρχοταν από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, για το οποίο δεν κόπηκαν τα νόμιμα γραμμάτια είσπραξης, ώστε στη συνέχεια να δηλωθούν ως έσοδα στον προϋπολογισμό του πρώην Καποδιστριακού δήμου, γεγονός που συνιστά παράνομη πράξη.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο που μίλησε στην ΕΡΑ Κοζάνης, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν χρήματα που αφορούν τις υποδομές του νέου Κλείτου και ειδικότερα την εισφορά των κατοίκων για τα οικόπεδα της μετεγκατάστασης, στους οποίους εκχωρήθηκαν έναντι τιμήματος, ποσό το οποίο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντάχθηκε στον τοπικό πόρο ανάπτυξης με τίτλο έργου «Υποδομές Κλείτου και λοιπές ενέργειες». Όταν τα χρήματα εκταμιεύτηκαν απαιτούνταν σύμφωνα με τους ελεγκτές και νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εμφάνιση του ποσού στο ταμείο του δήμου και η κοπή ενταλμάτων σε καθένα κάτοικο ξεχωριστά.

Αντιθέτως τα χρήματα με εντολή του τότε δημάρχου κατατέθηκαν απευθείας στους λογαριασμούς των 600 περίπου δικαιούχων μέσω πιστωτικού ιδρύματος ως πρώτη δόση ύψους περίπου 450 ευρώ. Ο δήμος Κοζάνης αναμένεται να βεβαιώσει την απαίτηση αυτή και να διεκδικήσει, όπως προβλέπει ο νόμος, το ποσό αυτό. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα αναμένεται να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, όπου θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού και θα εμφανιστεί ως έσοδο του Δήμου στα χαρτιά.

ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.