Ενιαίος φόρος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αντί για το χαράτσι – Στις εφορίες το 2014

Με τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αφού ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα απειλούσαν την κυβερνητική συνοχή, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσέρχονται με κοινή πρόταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο και αποτελούσε την κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ.

Η λύση βρέθηκε και πλέον το χαράτσι, μετονομάζεται σε ενιαίος φόρος ακινήτων, θα εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, ενώ το 2014 θα εισπράττεται από τις εφορίες. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν νέο φόρο ή για αυτόν που ίσχυε έως και σήμερα.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες ενώ εμφανίστηκε και επιφυλακτικός για το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση αυτη από την τρόικα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με κοινή πρόταση στην τρόικα, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο ακινήτων. Όπως εξήγησε τον νέο φόρο θα συνεχίσει να τον εισπράττει η ΔΕΗ ωστόσο θα διαχωρίζεται από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. «Ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος και θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, απέφυγε να απαντήσει, ενώ ανέφερε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το τέλος ακινήτων έκτακτο μέτρο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να περάσουμε πλέον σε ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Με αυτή την κοινή θέση προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» υποστήριξε, και συνέχισε λέγοντας ότι το τέλος το 2013 θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, και το 2014 θα περάσει στις εφορίες.

Χαρακτήρισε δε την «κοινή θέση» θέση στην οποία κατέληξαν οι εταίροι ως ένα μήνυμα σταθερότητας, και υπογράμμισε ότι στην σημερινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι «μεγάλες εκκρεμότητες».

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε και εάν θα γίνει, για να τονίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση».

Παράλληλα χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια που ακούγονται για συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «προσερχόμαστε με κοινές θέσεις απέναντι στην τρόικα. Συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων, το 2014 όπως γνωρίζεται θα εφαρμοστεί και φέτος και μόνο για εφέτος θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Θα καταθέσουμε στην τρόικα την πρόταση και περιμένουμε την απάντηση».

newpost.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.