21 Μαρτίου 2013: Με διπλή εκδήλωση υποδέχτηκε την Άνοιξη το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας



21 Μαρτίου
Εαρινή Ισημερία, Παγκόσμια Μέρα κατά των Διακρίσεων
Ας ευχηθούμε να συνυπάρχουν στον πλανήτη μας όλοι οι άνθρωποι
όπως τα χίλια μύρια λουλούδια και χρώματα της άνοιξης,
όπως οι διαφορετικοί ρυθμοί, οι νότες και οι μελωδίες της μουσικής.
Ας ευχηθούμε να συνυπάρχουν στον πλανήτη μας όλοι οι άνθρωποι
όπως τα χίλια μύρια διαφορετικά βότσαλα στην παραλία….
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το αίμα στις φλέβες όλων μας έχει το ίδιο
άλικο χρώμα,
όπως το ίδιο διάφανα είναι τα νερά της γάργαρης πηγής από όποια
βράχια και αν αναβλύζουν
και ο χτύπος τη καρδιάς έχει τον ίδιο ρυθμό όταν αγαπάει
σε όποιο στήθος και αν χτυπάει
σε όποιο κορμί και αν κατοικεί….

Με αυτό το μήνυμα το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας έδωσε το δικό του στίγμα στην εκδήλωση κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων που συνδιοργάνωσε με το ΓΕ.Λ. της Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου στις 21 Μαρτίου 2013 και ώρα 11.30 στο κλειστό γυμναστήριο της Σιάτιστας παρουσία όλων των σχολείων του Βοΐου, τα οποία για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν στην έδρα του Καλλικρατικού Δήμου με κοινό στόχο να προωθήσουν ένα πανβοϊακό μήνυμα συνεργασίας, αγάπης και συνύπαρξης.
      
Την εκδήλωση καλωσόρισε η Δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ευφραίμ, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, ο διευθυντής του ΓΕ.Λ. Σιάτιστας κ. Παύλος Πατρώνας και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δρ Μαρία Ντούρου. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές του Βοΐου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εμπεριστατωμένη ερευνητική εργασία ομάδας μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου του ΓΕ.Λ. Σιάτιστας με θέμα τις διάφορες μορφές ρατσισμού και διακρίσεων και με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Στέλλα Τσιαούση.  Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές του Βοΐου απήλαυσαν ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τα Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, τα οποία οδήγησαν τους ακροατές τους σε ένα μουσικό ταξίδι σε πολλές και διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, διακηρύσσοντας  ότι ο ρυθμός, το τραγούδι, ο χορός και γενικά η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, είναι κοινή γλώσσα, είναι η ζωτική ενέργεια της ψυχής της ανθρωπότητας, είναι ο παλμός της καρδιάς της, είναι το οξυγόνο στους πνεύμονές της, είναι η φωνή της πιο ενδόμυχης σκέψης, η οποία μπορεί να κουρνιάζει στο νου κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Πιο συγκεκριμένα, ερμηνεύτηκαν τραγούδια της τζαζ και της ελληνικής ροκ από τις μουσικές παρεούλες του Μουσικού Σχολείου και ειδικότερα από τους: Αλεξάνδρα και Κατερίνα Γκουντούλια, φωνή, Θεόδωρο Κατσαώρα, σαξόφωνο, Δημήτρη Δεληγιάννη, ηλεκτρική κιθάρα, Θωμά Γράβα, ακουστική κιθάρα, Κυριακή Μπιμπίρη, πιάνο και Παναγιώτη Γκαγκασούλη, κρουστά. Κατόπιν, το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας τραγούδησε και χόρεψε σκοπούς από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, τη φυλή των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, των Κράο του Αμαζονίου και από την Αμερική. Τη χορωδία διηύθυνε ο κ. Δημήτρης Θεοδωράκης και συνόδεψε στο πιάνο η κ. Ανδρονίκη Αβάνη. Μετά από τη μουσική περιήγηση στις γωνιές του πλανήτη μας το Σύνολο Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας ερμήνευσε τραγούδια του τόπου μας υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Χασιώτη με την ευγενική συμμετοχή του κ. Ιωάννη Ζορπίδη.
       
Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρίας Ντούρου, αφιερωμένο στους καθηγητές και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας. Η κεντρική ιδέα του τραγουδιού με τίτλο «Ένα τραγούδι για το Σχολείο μας», το οποίο ερμηνεύτηκε από όλους τους μαθητές των φωνητικών συνόλων, προτάσσει έναν από τους υψηλότερους στόχους του σχολείου που είναι η συνεργασία μαθητών και μαθητριών από πολλές και διαφορετικές  πόλεις και χωριά του Δήμου Βοΐου, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς με αφετηρία την αγάπη για τη μουσική και κατάληξη την επίτευξη μίας πολυδιάστατης μάθησης και κατάρτισης. Το φωνητικό σύνολο διηύθυνε ο κ. Δημήτρης Θεοδωράκης και στο πιάνο συνόδευσε η κ. Ανδρονίκη Αβάνη.
       
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ευφραίμ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Μακρής, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Παλασσόπουλος και Παναγιώτης Γαρούφος, ο διευθυντής της Δημόσιας και Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας Παναγιώτης Μάνιος, οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων του Βοΐου.

Ποίηση, μουσική: όταν οι τέχνες παντρεύονται…

Το βράδυ της ίδιας μέρας η διευθύντρια Δρ Μαρία Ντούρου και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Αλεξάνδρα Γκουντούλια, φωνή και Ραφαήλ Τσακμάκης, φωνή και κιθάρα συμμετείχαν στη βραδιά ποίησης, που συνδιοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική (Μανούσεια) Βιβλιοθήκη Σιάτιστας με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της ποίησης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 19.00 στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Οι φίλοι της ποίησης απήλαυσαν στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών που απήγγειλε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτης Μάνιος και η φιλόλογος Τατιανή Παπά. Ένα σύντομο αφιέρωμα στο μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή Κ. Π. Καβάφη, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια, πραγματοποιήθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Μαυρομάτη και με εισήγηση για τη μελοποιημένη καβαφική ποίηση από τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρία Ντούρου η οποία στη συνέχεια απήγγειλε και δικά της ποιήματα.

Οι απαγγελίες των ποιημάτων διανθίστηκαν με  μελοποιημένους στίχους των Τάσου Λειβαδίτη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καββαδία και Κώστα Ουράνη, που ερμήνευσαν με τις ιδιαίτερες και ζεστές φωνές τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου  με μόνη συνοδεία το γλυκό και μελαγχολικό άκουσμα της κιθάρας.
       
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου και παρακολούθησαν ο ευεργέτης του Μουσικού Σχολείου και της Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ο τέως διευθυντής του Μουσικού Σχολείου και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Γεώργιος Φίλιος, ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ Σιάτιστας κ. Στέλιος Καλαμόπουλος και πολλοί φίλοι της ποίησης και της Βιβλιοθήκης.  

Ολοκληρώνοντας, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις και ευχαριστεί θερμά το Δήμο Βοΐου, το διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτη Μάνιο και τη συνάδελφο κ. Στέλλα Τσαούση για τη γόνιμη συνεργασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης, η οποία έρχεται στις καρδιές των ανθρώπων μόνο άμα λείψουν τα μαύρα και απειλητικά σύννεφα του ρατσισμού και πασών των διακρίσεων που στις μέρες μας προσπαθούν να κρύψουν, αλλά δεν το καταφέρνουν, το λαμπερό ανοιξιάτικο ήλιο. Έρχεται στις καρδιές των ανθρώπων μόνο αν τα διαβατάρικα πουλιά της φωλιάσουν και ξαποστάσουν στη ζεστασιά και τη γαλήνη της ποίησης, της κορυφαίας έκφρασης της ψυχής, της κορυφαίας έκφανσης της λογοτεχνίας.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλει η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου σε όλους στους άξιους συναδέλφους-συνεργάτες-συνοδοιπόρους της, οι οποίοι στηρίζουν το έργο και τα οράματα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.