Ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε για το 2013!Εκατοντάδες αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψουν και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι τις οποίες θα πρέπει να φυλάξουν στο σπίτι, προκειμένου να έχουν κάποια φορολογική ελάφρυνση, με το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται να είναι 10.500 ευρώ.

Έρχεται πάλι το μέτρο των αποδείξεων τις οποίες θα πρέπει αν μαζέψουν και πάλι οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καταγραφούν στην φορολογική τους δήλωση σύμφωνα με «τα ΝΕΑ», ενώ την συλλογή αποδείξεων στο σπίτι «γλυτώνουν» όσοι χρησιμοποιούν κάρτα αποδείξεων.

Το απαιτούμενο ποσό των δαπανών, θα είναι το 25% της δήλωσης με βάση την κλίμακα των μισθωτών, ατομικού εισοδήματος, ενώ το «ταβάνι» για τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα είναι τα 10.500 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο:

Από την συλλογή αποδείξεων, εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και δεν έχουν δικαίωμα στην έκπτωση φόρου που προβλέπεται από το σχετικό μέτρο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Σύμφωνα με τον νόμο το ποσό του φόρου που θα μειωθεί θα φτάνει μέχρι τα 2.100 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα, ενώ οι αποδείξεις που θα προσκομίσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Για ποιους δεν ισχύει η έκπτωση φόρου:

Η «αχίλλειος πτέρνα» της διάταξης συλλογής αποδείξεων, είναι η έκπτωση φόρου η οποία δεν θα ισχύει για τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω των 42.000 ευρώ, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για την φορολογική τους δήλωση.

Η λίστα των αποδείξεων που περνάνε στην Εφορία:

    ∆ΙΑΤΡΟΦΗ:

 Όλα τα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, καφές, τσάι, κακάο, αναψυκτικά, μεταλλικό νερό, χυμοί αλκοολούχα ποτά, μπίρες, κρασί, καπνός,τσιγάρα, πούρα.

    ΕΝ∆ΥΣΗ – ΥΠΟ∆ΗΣΗ:

Υφάσματα, ρούχα, αξεσουάρ ένδυσης, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων, μεταποίηση ρούχων, καθαρισμός ενδυμάτων.

    ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Υλικά οικοδομής, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, κλειδαρά, ελαιοχρωματιστή.

    ΕΙ∆Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

Έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, χαλιά, μοκέτες, υφάσματα κουρτίνας, ριχτάρια, στρώματα, μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες,πετσέτες, ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, φούρνοι, κλιματιστικά, μικρές οικιακές συσκευές), επισκευή ηλεκτρικών συσκευών, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, γυαλικά, σκεύη κουζίνας, εργαλεία, είδη κηπουρικής, εξαρτήματα (πχ. μπαταρίες, λαμπτήρες), είδη καθαρισμού, φύλαξη και καθαρισμός χαλιών.

    ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ανταλλακτικά αυτοκινήτου, ελαστικά, λιπαντικά, πυροσβεστήρες, καύσιμα, σέρβις αυτοκινήτου μοτοσικλέτας, πλύσιμο αυτοκινήτου, βαφή αυτοκινήτου, βουλκανιζατέρ, μίσθωση ταξί, μεταφορές πραγμάτων.

    ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ -ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ

Εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, έξοδα ξενοδοχείων

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.