«Βουτιά» του τζίρου στις εκπτώσεις – Μέχρι και 80% μείωση στη Δυτική Μακεδονία!



«Βουτιά» παρουσίασε η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Κοζάνης, αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, κατά την περίοδο των εκπτώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν τέλη Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ) σε ό,τι αφορά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είναι απογοητευτικά και καταγράφουν πτώση της αγοραστικής κίνησης που ξεκινάει από το 30% και φτάνει ακόμα και μέχρι το 80%.

Οι έμποροι έχουν πλέον απελπιστεί, μιας και έλπιζαν σε μια αύξηση του τζίρου της την περίοδο των εκπτώσεων, καθώς και σε μια προσπάθεια ρευστοποίησης, ενώ η απειλή των λουκέτων κρέμεται επάνω από τα κεφάλια των περισσοτέρων εμπόρων. Ειδικότερα, στα στοιχεία της ΕΣΕΕ εμφανίζεται μια πτώση της τάξης του 60% για τ0 2013 σε σχέση με το 2012 για τα εμπορικά καταστήματα των Γρεβενών, 30-35% σε Καστοριά αλλά και Πτολεμαΐδα, ενώ η πιο τραγική κατάσταση εντοπίζεται στη Φλώρινα, όπου το ποσοστό της μείωσης της αγοραστικής κίνησης  φτάνει στο 80%.

Σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, η οποίας δεν συμπεριλαμβάνεται στις 80 πόλεις της ΕΣΣΕ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Αθανασιάδης μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», τόνισε πως υπάρχει μείωση της αγοραστικής κίνησης στις χειμερινές εκπτώσεις, που έφτασε το 30%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ίδιο με πέρυσι κατά την αντίστοιχη περίοδο, δείχνοντας την τραγική εικόνα στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής αγοράς ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης θα προχωρήσει σε ένα δεκαήμερο προσφορών από τα εμπορικά καταστήματα προς τους καταναλωτές. Το 10ήμερο θα ξεκινήσει –συμβολικά- την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου και κατά τη διάρκειά του οι καταναλωτές θα μπορέσουν να κάνουν τις αγορές τους σε πιο συμφέρουσες τιμές.

Αναλυτικά., σύμφωνα με στοιχεία από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, έχουμε:

 

Μείωση αγοραστικής κίνησης στις χειμερινές εκπτώσεις το 2013

σε σύγκριση με το 2012 σε 80 πόλεις της Ελλάδας

ΠΕΡΙΟΧΕΣ / ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ

1)    ΓΡΕΒΕΝΑ

-60%

2)    ΚΑΣΤΟΡΙΑ

-30 – 35%

3)    ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

-30 – 35%

4)    ΦΛΩΡΙΝΑ

-80%

5)    ΚΟΖΑΝΗ

-30%

 

ΕΣΕΕ: «Η αγορά σε χειμερία νάρκη»

«Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η ΕΣΕΕ με το ΙΝΕΜΥ με την κρίσιμη συμβολή των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα κρούουν πραγματικά τον κώδωνα του κίνδυνου για το μέλλον της ελληνικής αγοράς», σημειώνει η ΕΣΕΕ, λέγοντας πως «Οι χειμερινές εκπτώσεις αφήνουν το εμπόριο σε χειμερία νάρκη». Όσον αφορά την εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι απαντήσεις ποικίλουν, με το 27% να δηλώνει πτώση της τάξης του 21 – 30% και ένα 20% μείωση πωλήσεων μεγαλύτερη του 41%. Η μέση απόδειξη μία τυπική ημέρα των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων κυμάνθηκε στα 44,3 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και σχεδόν 50% κάτω από τη μέση τιμή απόδειξης το 2011, ενώ  και η μέση επισκεψιμότητα πελατών ήταν μειωμένη κατά 42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των εκπτώσεων το ποσοστό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα (21–40%). Επίσης, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (47%) των ερωτώμενων πραγματοποίησε εκπτώσεις 41%-50% και άνω. Οι 7 στους 10 εμπόρους υποδεικνύουν ως καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων το διάστημα από 15/1 έως 31/1 και το 27%  την περίοδο από 1/2 έως 15/2. Μπορούμε να συμπεράνουμε κατά συνέπεια ότι για το διάστημα των εκπτώσεων που ακολουθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι πολύ μειωμένη.

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.