Την Αποτροπή αναβολής της υπογραφής της σύμβασης του έργου «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5» ζήτησε το ΕΒΕ Κοζάνης



Με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Αθηναϊκό Τύπο και την έντονη φημολογία για αναβολή της υπογραφής της σύμβασης ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΗ των τελευταίον χρόνων, του έργου «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5», η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Υπουργούς Οικονομικών & ΥΠΕΚΑ κ. Στουρνάρα και κ. Λιβεριάτο και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε κ. Ζερβό την παρακάτω επιστολή :

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 Μετά την έντονη αναστάτωση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητας της περιοχής μας, για τη φημολογούμενη αναβολή της υπογραφής της Σύμβασης του έργου κατασκευής της νέας λιγνιτικής Μονάδας στην περιοχή μας «Πτολεμαίδα 5», εκτάκτως συνεδρίασε την Πέμπτη 28/2/2013 η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου μας αποτελούμενη από τους, Κων/νο Κυριακίδη Πρόεδρο, Ιάκωβο Παντελίδη Α΄ Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Κοσμίδη Β΄ Αντιπρόεδρο, Νικόλαο Σαρρή Οικονομικό Επόπτη και Ιωάννη Μητλιάγκα Γενικό Γραμματέα, προκειμένου να προβεί στη σύνταξη της παρούσας επιστολής με την οποία εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία του Επιμελητηρίου Κοζάνης για  το ενδεχόμενο αναβολής της συμβολαιοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές και φιλικές στο περιβάλλον επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, που μπορεί ακόμη και να επιφέρει και αυτή τη ματαίωση κατασκευής του έργου.

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου μας, κατά τη διάρκεια συνάντησης μαζί του στη Αθήνα, αναφορικά με την πορεία του έργου, στις 29/11/2012, και ακόμη  και το κυριότερο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας που αυτή τη στιγμή καταγράφει «ρεκόρ» επίσημης ανεργίας, σε ποσοστό 30% περίπου, έναντι άλλων περιφερειών της Χώρας.

Για την περιοχή μας και τον επιχειρηματικό και όχι μόνο κόσμο της, όπως έχουμε επανειλημμένα εκφράσει σε τοποθετήσεις μας, ζητούμενο είναι να επιτευχθεί επιτέλους, με ένα στρατηγικής συνεισφοράς έργο, αφενός μεν η ανανέωση των ήδη εγκατεστημένων για περισσότερο από 30 χρόνια παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με λιγότερη κατανάλωση λιγνίτη και λιγότερες ρυπογόνες ουσίες για τους συμπολίτες μας,  αφετέρου η ενίσχυση   της επιχειρηματικής δραστηριότητας που εύλογα θεωρείται επόμενη της κατασκευής μιας επένδυσης, όπως είναι το έργο «Πτολεμαίδα 5», αξίας 1,4 δις ευρώ.

Η νέα μονάδα είναι γεγονός ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην  τόνωση της οικονομίας της περιοχής, καθώς κάτω από τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες η βιωσιμότητά της τοπικής οικονομίας μπορεί να βοηθηθεί ουσιαστικά από το εν λόγω έργο, που τόσο στη φάση  κατασκευής του, όσο και της λειτουργίας του, θα δημιουργήσει νέα προοπτική για  δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης δορυφορικών του έργου ΜμΕ.

 Πιστεύουμε ότι μια ακόμη αναβολή της κατασκευής της κανέναν δεν ωφελεί. Ούτε τη ΔΕΗ, ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε την επιχειρηματική κοινότητα, ούτε την ίδια τη Χώρα, όταν η μόνη επιλογή όλων μας για ταχύτερη έξοδο από την κρίση είναι η επίσπευση αναπτυξιακών έργων και σε καμιά περίπτωση η κωλυσιεργία, η αναβολή ή εν κατακλείδι η ματαίωσή τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η κατασκευή της νέας σύγχρονης  Μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο τον τοπικό μας λιγνίτη, επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα.
Το έργο «Πτολεμαίδα 5», θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες και συνεπώς θα απομακρύνει τυχόν κινδύνους για κάθε ενεργειακή κρίση προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και παράλληλες εργασίες από εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις, θα αποτελέσει την πλέον σύγχρονη και περιβαντολλογικά φιλική μονάδα της ΔΕΗ, θα δημιουργήσει αισιοδοξία, προοπτική, θετική ψυχολογία, πίστη για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.

Για τους παραπάνω λόγους που πιστεύουμε δικαιολογούν απολύτως το χαρακτηρισμό του έργου «Πτολεμαίδα 5» ως έργου «Εθνικού Συμφέροντος», παρακαλούμε για την  προσωπική σας παρέμβαση με σκοπό την υπογραφή της σύμβασης την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του.»

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.