Μωμό’ εροι, Επιστροφή στη Λιβερά… Βίντεο



Την Πρωτοχρονιά το βράδυ, ξεκίνησαν 70 άτομα, από Κοζάνη και από Θεσσαλονίκη για να αναβιώσουν το δρώμενο των Μωμό΄ερων στο χωριό Λιβερά της Ματσούκας. Τόσο τα μέλη της χορευτικής ομάδας του δρωμένου, όσο και της θεατρικής, κατάγονταν από τη Λιβερά και την ευρύτερη περιοχή της Ματσούκας. Με κέφι, αλλά και περισσή συγκίνηση, η αποστολή διένυσε περίπου δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς ίχνος κούρασης.

Ξημερώνοντας η Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009, όλες οι μετεωρολογικές προβλέψεις διαψεύστηκαν (προέβλεπαν τσουχτερό κρύο και βροχή). Είχε χιονίσει τις προηγούμενες μέρες αλλά ο ήλιος έλαμπε! Η Λιβερά ήταν κάτασπρη και οι κάτοικοί της περίμεναν τους Μωμό΄ερους, όπως γινόταν πριν από 87 χρόνια, όταν οι παππούδες των σημερινών κατοίκων του χωριού και οι παππούδες των 70 μελών της αποστολής υποδέχονταν μαζί το νέο έτος.

Το πρώτο σπίτι που πραγματοποιήθηκε το δρώμενο ήταν αυτό του Προέδρου του χωριού. Η φιλοξενία ήταν ανεπανάληπτη. Ακολούθησε το σπίτι του αείμνηστου τραγουδιστή της Μαύρης Θάλασσας Erkan Ocakli και το σπίτι του συγγραφέα Ilyas Karagoz. Τέλος οι Μωμό΄εροι επισκέφτηκαν τη συνοικία Φάλενα και τον Αε-Γοργόρ΄ όπου υπήρχε το νεκροταφείο. Εκεί χόρεψαν τιμής και μνήμης ένεκεν, για όλους τους Μωμό΄ερους που ήταν θαμμένοι εκεί. Μέσα σε τόσο συγκινητική ατμόσφαιρα και με τον ήλιο να δύει νωρίς εκεί, στα βάθη της Ανατολής, τελείωσε μια μέρα με ιστορική και συμβολική σημασία.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Ματσούκας που εξασφάλισε όλες τις σχετικές άδειες για την πραγματοποίηση του δρωμένου, αλλά και στον Κώστα Αλεξανδρίδη, για τις πολιτιστικές ανταλλαγές που πραγματοποιεί εδώ και 30 χρόνια, τόσο με πολιτιστικούς φορείς της Τουρκίας, όσο και πολλών άλλων χωρών.

Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και ενδυναμώνουν την ειρηνική συνύπαρξή τους.

epontos.blogspot.gr

[iframe width=”590″ height=”332″ src=”http://www.youtube.com/embed/TJ5zZrN9TLA?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.