Συνάντηση της Ευγενίας Ουζουνίδου με τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Αγροτών Εορδαίας



Πτολεμαΐδα 25/2/2013

Την Πτολεμαΐδα επισκέφτηκε το Σάββατο 23/2/2013 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Π.Ε. Κοζάνης κ. Ουζουνίδου Ευγενία, όπου είχε συνάντηση στα γραφεία του Συνεταιρισμού  με τον πρόεδρο  και μέλη του Συλλόγου Αγροτών Εορδαίας.
     
Στη συνάντηση οι αγρότες εξέθεσαν τα οξυμμένα προβλήματα που τους απασχολούν και ζήτησαν από τη βουλευτή στήριξη των αιτημάτων τους και τις θέσεις του κόμματός της πάνω στα ζητήματα των αγροτών.
     
Ειδικότερα,  έγινε από την πλευρά των αγροτών αναφορά στο θέμα της  ανανέωσης των αδειών των γεωτρήσεων, όπου η προσκόμιση συμβολαίων μίσθωσης για τα υπό χρήση αγροτεμάχια είναι διαδικασία σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτη, δεδομένου ότι για κάποια από αυτά δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ή κάποια από αυτά προέκυψαν από ανταλλαγή με άλλους αγρότες, πρακτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν οι αγρότες σε μία περιοχή όπου δεν έχει γίνει αναδασμός για τη  μείωση του κόστους παραγωγής και την ανάγκη ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Ζητούν ως εκ τούτου την απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας ως προς το παραπάνω θέμα.

Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα των υψηλών ασφάλιστρων στον  ΕΛΓΑ στις περιπτώσεις που οι καλλιέργειές τους  δεν αποζημιώνονται. Και ζήτησαν τα ασφάλιστρα να είναι ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας που επιδέχεται αποζημίωση στην περιοχή τους.
        
Για το θέμα των επιδοτήσεων δήλωσαν ότι πάντα η γεωργία ήταν επιδοτούμενη, αλλά είναι αντίθετοι στις επιδοτήσεις για απόσυρση παραγωγής, που δε βοήθησαν τους αγρότες, αλλά έδωσαν τη δυνατότητα σε ορισμένους  που δεν είχαν σχέση με το επάγγελμα να πάρουν χρήματα.
         
Ως  προς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους  ζήτησαν  να υπάρχει ποιοτικός έλεγχος των εισαγόμενων αντίστοιχων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά με χαμηλότερη τιμή.
        
Αναφέρθηκαν, επίσης, στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στην υπερβολική  αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ανέβασαν το κόστος παραγωγής  και μείωσαν  την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, καθώς επίσης και στην επιστροφή του ΦΠΑ που από 11% κατέβηκε στο 6%, σημειώνοντας πως για φέτος δεν είναι δυνατή η προσκόμιση τιμολογίων για την παροχή υπηρεσιών από τρίτους, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, μικροπαραγωγών που δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία,δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι αυτό δεν ήταν απαιτούμενο στο προηγούμενο καθεστώς, και ζήτησαν να μην ισχύουν για φέτος γιατί θα χάσουν αρκετά χρήματα.
       
Έγινε, τέλος, αναφορά στις απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις που  η δέσμευση για  επιστροφή με σκοπό  την  επανακαλλιέργεια αθετήθηκε, γεγονός που πλήττει την αγροτική παραγωγή στην περιοχή, καθώς και στη δυσπιστία των αγροτών προς τις συνεταιριστικές ενώσεις που μόνο ο οικονομικός έλεγχος και απόδοση ευθυνών μπορεί να την άρει.  

Η κ. Ουζουνίδου από την πλευρά της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της ίδιας και του κόμματός της στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των αγροτών, τονίζοντας ότι  ο αναδασμός αποτελεί ανάγκη επιτακτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται  σε σχέση με την ανανέωση των αδειών των γεωτρήσεων αλλά και  γενικότερα για περισσότερη αποτελεσματικότητα στον αγροτικό τομέα. Όσον αφορά στο σχετικό με τον ΕΛΓΑ ζήτημα, δήλωσε ότι οι εισφορές είναι απαραίτητες για να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των ζημιών, αλλά το αίτημα για αναλογική εισφορά έχει βάση λογική. Τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών, της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και της επαναφοράς στο 11% της επιστροφής του ΦΠΑ, υπέρ των κρατικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα και κατά των επιδοτήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση καλλιεργειών με στόχο τη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση υπέρ άλλων χωρών των εισαγωγών, ενώ  το ζήτημα της απόδοσης της γης από τη ΔΕΗ, σημείωσε,  έκλεισε  με το νόμο που ψηφίστηκε ενόψει της εισόδου της  στο Χρηματιστήριο.  Πρόσθεσε επιπλέον ότι η πώληση της Αγροτικής τράπεζας  στέρησε από τους αγρότες ένα “εργαλείο” απολύτως αναγκαίο για την ανάπτυξή τους, ενώ η αδυναμία ή η απροθυμία  της κυβέρνησης  να χτυπήσει τα καρτέλ επιδεινώνει την ήδη δεινή κατάσταση των αγροτών
      
Έπειτα  η κ. Ουζουνίδου αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις του κόμματός της  στον αγροτικό τομέα επιδίδοντας στον πρόεδρο του συλλόγου  κ. Γεώργιο Χ”σάββα και σχετικό έντυπο υλικό και κάλεσε  τους αγρότες να συμβάλουν και αυτοί στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κοινοποιώντας και συζητώντας τα προβλήματά τους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπεύθυνα του τομέα αγροτικής πολιτικής.
     
Τέλος,  τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες  μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γιατί αποτελεί βαθειά πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της χώρας θα στηριχτεί κατά βάση στον πρωτογενή τομέα  και κατ’ επέκταση στη γεωργία. Προς το σκοπό αυτό είναι αναγκαία όλα εκείνα τα μέτρα που θα εγγυηθούν τη μείωση του κόστους παραγωγής  και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη καταξίωση του επαγγέλματος των αγροτών και, φυσικά, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.