Κοινή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και δια του γ.γ. κ. Γιαννούση παρουσίασε στην επιτροπή περιφερειών μια «πλασματική» εικόνα σε σχέση με την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 αθροίζοντας και τα 8 δις του παρόντος ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί και τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων που υπήρχαν και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κυβέρνηση ότι:

1.    Οι παράγραφοι 80 και 81 του κειμένου συμπερασμάτων, με το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση, δίνουν απεριόριστη εξουσία στην Commission να κόβει κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού αν διαπιστώσει ότι η χώρα δεν τηρεί όλα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα στα πλαίσια των μνημονίων. Συνεπώς οι κοινοτικοί εταίροι και δανειστές «τύλιξαν» τον κ. Σαμαρά και δια αυτού και ολόκληρη τη χώρα σε «μια κόλα χαρτί».

2.    Τα 16,1 δις ευρώ της περιόδου 2014-2020 (14,3 δις της επόμενης  Προγραμματικής Περιόδου συν 1,8 δις ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου) πρέπει να συγκριθούν με τα 24 δις ευρώ της περιόδου 2007-2013 (20 δις ευρώ το τρέχον ΕΣΠΑ συν 4 δις ευρώ η ανάπτυξη της υπαίθρου). Συνεπώς την επόμενη προγραμματική περίοδο οι εισροές από την κοινότητα είναι μειωμένες κατά 7,9 δις ευρώ δηλ. κατά 33% ενώ η συνολική μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι ≈3,5 %.

Επομένως αντί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την δήθεν επιτυχία της οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό γιατί η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων είναι 33% ενώ η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι 3,5% και πρώτα από όλα να απαντήσει γιατί δέχτηκε να υπάρχει ρήτρα εφαρμογής του μνημονίου στην νέα προγραμματική περίοδο;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.