Όλες οι αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά!

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας.

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου – ανάσα που συζητά η κυβέρνηση με την Τροϊκα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

«Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ενημερώνει επίσης ότι «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος».

«Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

Σχέδιο για εργαζόμενους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010.

Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα,ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη σχετικής με την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Μαυραγάνης: Ειδική μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

«Όποιος δεν μπαίνει σε διαδικασία διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων είναι γνωστό πως έχει επιπτώσεις» δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Είπε ότι υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για τεχνική βελτίωση του πλαισίου για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Έφερε ως παράδειγμα την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων.

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να πληρώνουν λιγότερα οι ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα να πληρώνουν περισσότεροι. Σημείωσε πως θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είπε: «Είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να μπορέσει να επαναφέρει το ΦΠΑ στην εστίαση στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί μια δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες από αυτήν την απόφαση».

news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.