Ο απολογισμός δράσεων της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης για το 2012



Με την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας εκχωρήθηκαν σε αυτήν διάφορες αρμοδιότητες όπως αυτές περιγράφονται ξεκάθαρα στον Νόμο 3731/2008.

Η παρουσία των Δημοτικών Αστυνομικών σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης, όπως αυτή έχει επιβληθεί με τον Ν.3852/2010, κάθε ημέρα και εκτελώντας στο ακέραιο και με άριστη κατάρτιση το καθήκον τους, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έχει αποδεχτεί πλήρως τον Δημοτικό Αστυνομικό σαν συνεργάτη και συμπαραστάτη στα προβλήματά του, ένας Δημοτικός Αστυνομικός ο οποίος καλείται και πολλές φορές να παρέμβει σε θέματα που δεν είναι αρμοδιότητάς του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον πολίτη.

 

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Και τα δύο τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας, δηλαδή το Τμήμα ελέγχου Κυκλοφορίας και Στάθμευσης και το Τμήμα Ελέγχου Καταστημάτων και Επιχειρήσεων, είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο πληθώρας πραγμάτων που αφορούν στην καθημερινή ζωή της πόλης. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες που ασκούνται από το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των δύο Τμημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, το Τμήμα ελέγχου Κυκλοφορίας και Στάθμευσης:

 

  • ελέγχει την στάση και στάθμευση των οχημάτων και επιβάλλει τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

  • αστυνομεύει τις θέσεις Α.Μ.Ε.Α.

  • ελέγχει τους πεζόδρομους της πόλης για παράνομες σταθμεύσεις, με σκοπό να διεξάγεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των πεζών.

  • διευκολύνει την τοπική αγορά της πόλης με το να ελέγχει τις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης φορτηγών σε αυτές, (παρκίδες) προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η τροφοδοσία της.

  • διευκολύνει τις τοπικές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση μαθητών και επισκεπτών της πόλης μας στα σημεία όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις αυτές.(πάρκο Αγίου Δημητρίου, κεντρικό Μουσείο της πόλης και άλλα).

 

Το Τμήμα ελέγχου Καταστημάτων και Επιχειρήσεων:

 

  • ασκεί ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (Ν.3868/2010).

  • ελέγχει τις διατάξεις που αφορούν την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

  • ασκεί ελέγχους στην λαϊκή αγορά.

  • ελέγχει το υπαίθριο εμπόριο.

  • ελέγχει την υπαίθρια διαφήμιση.

  • επεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβάσεων που αφορούν τον κανονισμό καθαριότητας.

  • εγκρίνει την τοποθέτηση κάδων μπαζών για οικοδομικές εργασίες.

  • επεμβαίνει σε περιπτώσεις που αφορούν ζώα συντροφιάς (Ν.4039/2012).

 

Μέγιστη είναι η προσφορά της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης στην αναβάθμιση της γειτονιάς και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε αυτήν. Με τον διαχωρισμό του πολεοδομικού συγκροτήματος σε τέσσερις τομείς, καθημερινά κλιμάκια συναδέλφων περιπολούν στις γειτονιές και καταγράφουν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον δημότη. Επικοινωνούν με αυτόν και δηλώνουν παρών και δίπλα στα σημαντικά θέματα που τον απασχολούν σήμερα.

Ειδικά από φέτος ξεκινάει το πρόγραμμα καθημερινής παρουσίας Δημοτικών Αστυνομικών στα Δημοτικά Διαμερίσματα με αποκλειστικό αντικείμενο την καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων και την προσπάθεια άμεσης επίλυσης τους.

Στην Κοζάνη, η Δημοτική Αστυνομία καθημερινά σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες του κράτους καλείται να δώσει άμεσες λύσεις σε δύσκολα και πολλές φορές πολύπλοκα προβλήματα που παρουσιάζονται. Σε όσες περιπτώσεις δίνει ο νομοθέτης το δικαίωμα να επεμβαίνει είναι σίγουρο ότι εκτελεί την αποστολή αυτή με επαγγελματισμό, γνώση και αίσθημα προσφοράς στον πολίτη.

 

 

 

 

 

 

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε ειδικά το 2012 στην επιτυχημένη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης της πόλης μας, του γνωστού σε όλους μας «Νιάημερου», ο οποίος διεξήχθη σε νέα χωροταξικά δεδομένα αφήνοντας ανοιχτούς τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη διεξαγωγή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών αλλά και την πλήρη εξάλειψη φαινομένων παραεμπορίου.

Η Δημοτική Αστυνομία με την έντονη παρουσία της σε όλη την διάρκεια του πανηγυριού κατάφερε να διατηρήσει απρόσκοπτη και ασφαλή την προσέλευση των πεζών στο χώρο της εμποροπανήγυρις και πέτυχε σε συνεργασία με την Τροχαία Κοζάνης την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλο το μήκος του οδικού άξονα μπροστά και περιμετρικά του χώρου διεξαγωγής της πανήγυρης.

Επίσης σε συνεργασία με υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε και αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ προέβη σε συστηματικούς ελέγχους αλλά και σε σημαντικό αριθμό κατασχέσεων προϊόντων που αποτελούσαν παράνομες απομιμήσεις.

Ειδικότερα παραθέτουμε μερικά από τα πεπραγμένα της Διεύθυνσης για το έτος 2012 και των δύο Τμημάτων της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και των γραφείων Ελεγχόμενης Στάθμευσης, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων, Πολιτικής Προστασίας και Σχολικών Φυλάκων.

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

2012

Έλεγχοι καταστημάτων και δημοσίων χώρων για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος Ν.3868/2010

228

Επιβολή προστίμων του Ν. 3868/2010 για την απαγόρευση του καπνίσματος.

3

Έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ύπαρξη ή μη άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.

112

Έλεγχοι περιπτέρων για την ύπαρξη ή μη άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.

61

Σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

29

Αποσφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

26

Επιβολή προστίμων κανονισμού καθαριότητας.

24

Επιβολή προστίμων για αφισοκόλληση

26

Επιβολή προστίμων του Ν. 2323/95 για το υπαίθριο εμπόριο.

14

Κατασχέσεις-καταστροφές σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. διαφόρων εμπορευμάτων παράνομης απομίμησης και καταστροφή τους με τον Ν. 3982/2011 αρ.74 παρ.11.

4

Εύρεση ιδιοκτητών μετά από ενέργειες του Τμήματος και καθαρισμός επικίνδυνων οικοπέδων.

25

Έλεγχοι καταγγελιών για ζώα συντροφιάς

13

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

2012

Επιβολή προστίμων του Κ.Ο.Κ.

15.000

Επιβολή προστίμων σε θέσεις ΑμεΑ

287

Αφαιρέσεις πινακίδων

242

Αποφάσεις διακοπής κυκλοφορίας.

234

Άδειες κατάληψης τμήματος οδού.

58

Άδειες εισόδου σε πεζόδρομο.

89

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν οι εναλλαγές θέσεων στην ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις για τους επισκέπτες του κέντρου.

 

ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

2012

Επισκέψεις σε 21 Δημοτικά σχολεία.

780 μαθητές

Επισκέψεις σε 18 Νηπιαγωγεία.

550 μαθητές

 

Τον Μάιο και Ιούνιο του 2012 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο σκέλος του προγράμματος με την πρακτική εκπαίδευση των παιδιών ( Αριθμός παιδιών 1350) στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, για θέματα που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τους κινδύνους που υπάρχουν στην κυκλοφορία της πόλης και ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα τους βήματα για την ασφαλή τους κυκλοφορία σε αυτή.

Το τμήμα Κυκλοφοριακής Αγωγής επίσης συμμετέχει σε projects των Γυμνασίων –Λυκείων του Δήμου τα οποία μας ζήτησαν την συνεργασία μας, βοηθώντας τα παιδιά σε ότι χρειαστούν, με παρουσιάσεις και φυλλάδια έτσι ώστε να γίνει καλύτερη κατανόηση του θέματος για το ιδανικότερο δυνατό αποτέλεσμα.(προσβασιμότητα-προσβάσιμοι χώροι)

Επίσης το τμήμα Συμμετέχει κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο ενημερώνοντας τους πολίτες.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

2012

Χαρακτηρισμός εγκαταλελειμμένων οχημάτων

177

Απομάκρυνση οχημάτων μετά τον χαρακτηρισμό τους από τους ίδιους του κατόχους.

158

 

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

 

Θερινή περίοδος:

 

1. Καταρτίσθηκε πρόγραμμα φύλαξης των αστικών και περιαστικών ασυλιών της πόλης.

 

2. Στις 17/05/2012 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Σ.Τ.Ο ενόψει θερινής περιόδου για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια.

 

3. Έγινε διανομή φυλλαδίων σε όλες τις τοπικές κοινότητες του νέου Καλλικρατικού Δήμου με οδηγίες και μέτρα πρόληψης-προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Χειμερινή περίοδος:

 

1. Στις 26/04/2012 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Σ.Τ.Ο ενόψει της χειμερινής περιόδου 2012-2013.

 

2. Συμμετοχή στην συνέλευση της τεχνικής υπηρεσίας με θέμα το σχέδιο αποχιονισμού του Δήμου και με ποιον τρόπο θα εκτελεστεί.

 

3. Επικαιροποίηση καταστάσεων με τηλέφωνα εκτάκτων αναγκών.

 

 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθημερινής παρουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας στον πολίτη του ενιαίου Δήμου Κοζάνης , είναι και η απογραφή των συνταξιούχων όλων των ταμείων την οποία ανέλαβε η υπηρεσία μας. Ειδικότερα πραγματοποιήσαμε 220 απογραφές συνταξιούχων σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, ενώ καθημερινά πολίτες με κινητικά προβλήματα ζητούν την συνδρομή μας για το γνήσιο της υπογραφής σε θέματα που αφορούν επιδόματα ΚΕΠΑ, διακοπές λογαριασμών ΔΕΗ, τραπεζικά θέματα κλπ.

 

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

 

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τόσο από πλευράς αριθμού προσωπικού όσο και από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της περιόδου που διανύουμε, αποφασίσαμε μέσα από ένα νέο σχεδιασμό να επιτηρούμε-φυλάσσουμε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κοζάνης με πεζές περιπολίες των σχολικών φυλάκων.

Μεγάλο βάρος δίνουμε στην ασφάλεια των παιδιών ειδικότερα κατά τις απογευματινές ώρες όταν βρίσκονται στις αυλές των σχολείων οι οποίες θα επιτηρούνται από τους σχολικούς φύλακες αλλά και επικουρικά από την Δημοτική Αστυνομία.

Παράλληλα εξετάζουμε και την δυνατότητα χρήσης των τεχνολογιών ασφαλείας χώρων και κτιρίων (συναγερμοί- κάμερες) πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια των νόμων που ορίζουν τα προσωπικά δεδομένα.

[iframe src=”http://player.vimeo.com/video/59897164″ width=”589″ height=”442″ frameborder=”0″ webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen]

130218_ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΠΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ from Dimos Kozanis on Vimeo.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.