Κάλεσμα σε απεργία από την ΕΛΜΕ Κοζάνης και την ΠΑΣΕΒΕ Κοζάνης στις 20 Φεβρουαρίου

20 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το 3ο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ν.4093/12 και τις μετέπειτα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δόθηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις, στους μισθούς μας, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά. Έγινε ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στη βαθειά  υποβάθμιση της ζωής μας. Η δραματική μείωση των αποδοχών μας που στους νέους εκπαιδευτικούς έφτασε το 45% του μισθού, οδηγεί στην εξαθλίωση του κλάδου.

Αργία και διαθεσιμότητα ακόμα και όσων απλά παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, υποχρεωτική μετάθεση σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από οργανική θέση με απόφαση Υπουργού, κατάργηση δώρων, αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 με 40 χρόνια υπηρεσίας για τη σύνταξη, κατακρεούργηση του εφάπαξ και διάλυση των επικουρικών μας ταμείων, απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και ελαχιστοποίηση αριθμού αναπληρωτών το 2013 στο 13% του αριθμού τους το 2011 (μόλις 2.000 πιστώσεις) είναι μερικές από τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου στους εκπαιδευτικούς.

Με το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υλοποιείται ο ν. 4024/11 που τη συνδέει με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους αλλά και με τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι απολύσεις στο δημόσιο (με όποιο όνομα και να παρουσιάζονται) συνδέονται με την αξιολόγηση. Οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιπτώσεις από τη εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, η μετατροπή των σχέσεων στο σχολείο σε ζούγκλα, η κατάργηση κάθε συλλογικότητας που είναι η βάση ενός δημοκρατικού σχολείου. Τα μονοπρόσωπα πρόσωπα αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε εποχές «επιθεωρητισμού». Η ουσιαστική στόχευση της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος και η τιμωρία των εκπαιδευτικών.

Το σχέδιο της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με το νέο σχολείο, του ανταγωνισμού, της φτηνής κατάρτισης, της αποσπασματικής και επιφανειακής γνώσης που θέλουν να δημιουργήσουν. Η προτεινόμενη αξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση, στην υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά.

Στην παιδεία συνολικά, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, μειώνονται δραματικά οι, ήδη χαμηλές, κρατικές δαπάνες (η μείωση σε σχέση με το 2009 φτάνει το 33 %),  προωθούνται νέες συγχωνεύσεις σχολείων με κύριο στόχο τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προωθούν συμπτύξεις τμημάτων, στοιβάζουν ακόμα και 30 μαθητές στην τάξη, ενώ μοιράζουν ένα καθηγητή σε περισσότερα τμήματα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον εβδομαδιαίο χρόνο διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, δίνουν εντολές για υποχρεωτικές υπερωρίες κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να κρύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, παρότι  βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του σχολικού έτους.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά και πριν στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «είναι τα τελευταία μέτρα», έρχεται και το φορολογικό νομοσχέδιο με νέες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο. Και έπονται νέα μέτρα, χαράτσια, φόροι και περικοπές τη επόμενη περίοδο, όταν δεν «πιάνονται οι στόχοι».

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για: να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και των εφαρμοστικών τους νόμων, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.λπ.).

Όχι στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και τις αργίες.
Κατάργηση των νόμων 4093/12 (3ο μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο) και 4057/12  (Πειθαρχικό Δίκαιο).
Κατάργηση του Βαθμολόγιου – Μισθολόγιου (ν.4024/11), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Να αποσυρθεί το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όχι στη μείωση των δαπανών για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Κοζάνη: 11 π.μ. Συγκέντρωση ΕΛΜΕ στην κεντρική πλατειά Κοζάνης  


ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΑΣ!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!

Μαζί με τους εργαζόμενους μας στις 20 Φλεβάρη απεργούμε!

Η πολιτική που εφαρμόζεται από την συγκυβέρνηση με τις ευλογίες ΕΕ και ΔΝΤ πλήττει ΚΑΙ τον κλάδο μας. Καθημερινά βλέπουμε τους τζίρους μας να πέφτουν, την προσωπική εργασία να μεγαλώνει και από την άλλη νέα χαράτσια, νέοι φόροι. Και όλα αυτά προστίθενται στους είδη απλήρωτους λογαριασμούς, στις εκκρεμότητες μας προς την εφορία, τον ΟΑΕΕ κτλ. Όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο καταργείτε τελείως το αφορολόγητο, μας φορολογεί από το πρώτο Ευρώ με 26% και αυξάνει το Τέλος επιτηδεύματος στα 650 Ευρώ (1.000 Ευρώ για τις εταιρείες), από 500 του προηγούμενου νόμου. Μέσα σε όλα αυτά οι επαγγελματίες του κλάδου του επισιτισμού αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλα φοροεισπρακτικά τεχνάσματα, όπως το μέτρο με τις αποδείξεις που είναι αποπροσανατολιστικό  που αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού και δεν χτυπάει την φοροδιαφυγή αντιθέτως δημιουργεί αδιέξοδα. Γραψίματα για την μουσική, για το τσιγάρο και μια σειρά από άλλα που αν τα προσθέσει κανείς γίνονται θηλιά για τον επαγγελματία.

Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η συνέχεια της αντιδραστικής πολιτικής στον χώρο της παιδείας. Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας ουσιαστικά κλείνει την πόρτα της μόρφωσης στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η ανεργία καλπάζει στην Δυτική Μακεδονία, η οποία κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας. Επιχειρήσεις κλείνουν, μιλάμε πλέον για στρατιές ανέργων και ειδικότερα στις νέες ηλικίες.

Η υγεία έχει διαλυθεί. Όλοι μας ξέρουμε ότι πλέον ακόμα και έναν απλό ορό πρέπει να τον αγοράσουμε γιατί το Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς πώς να δουλέψουμε; Ποιος θα έρθει στα μαγαζιά μας; Πόσοι από εμάς θα αντέξουμε; Έως πότε θα μπορούμε να πληρώνουμε την κρίση τους;    

Συνάδελφοι, δεν αρκεί να καθόμαστε στο μαγαζί μας και να ξεχειλίζουμε από αγανάκτηση και οργή.

Μαζί με τους εργαζόμενους μας, που έχουμε κοινά προβλήματα, μπαίνουμε στον δρόμο του αγώνα. Συντονίζουμε τον αγώνα μας για μια ζωή με δουλειά και αξιοπρέπεια. Η «ανάπτυξη» που υπόσχονται δεν είναι για εμάς αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο. «Ανάπτυξη» θα έχουμε όταν θα ξεφυτρώνουν στην πόλη μας FLOCAFE, EVEREST, STARBUCKS, ΓΡΗΓΟΡΗΣ κ.α.. ΣΚΕΨΟΥ, ποια θα είναι η δικιά σου θέση σε αυτήν την «ανάπτυξη».

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ!
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
ΟΛΟΙ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:30 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Π.Α.Σ.ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.