Απολογισμός Δράσης 2010-2012 του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης



Ο Σύλλογος Φίλων της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ιδρύθηκε το 2002 με βασικό καταστατικό στόχο να συνδράμει το σημαντικό έργο που γίνεται στη Βιβλιοθήκη και να βοηθήσει στην ανάδειξη του μεγάλου θησαυρού, που βρίσκεται κρυμμένος στα ράφια της.

Μέχρι σήμερα και πάντα με την συμβολή των μελών του, ο Σύλλογος έχει αναλάβει και ολοκληρώσει τη συντήρηση των δύο Κωδίκων Βαπτίσεων της πόλης της Κοζάνης, χρηματοδότησε μια σημαντική για την ιστορία του τόπου έρευνα που έγινε στα οθωμανικά αρχεία, συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενώ έχει προχωρήσει σε μια σειρά υποστηρικτικών της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης δράσεων.

Oραμα του Συλλόγου και πεδίο στο οποίο θέλει να συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο είναι η ολοκλήρωση του νέου κτηρίου και του μουσείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ώστε να ανταποκρίνεται στον πλούτο της, να αναδεικνύει το θησαυρό της και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Κοζανίτες και τους φίλους της πόλης. Ο ΣΦΒΔΚ επιθυμεί να αποτελέσει ενεργό μέρος σε όλη αυτή τη διαδικασία, συμβάλλοντας τόσο στο επίπεδο της κατάθεσης απόψεων και της ανταλλαγής ιδεών, όσο και αποτελώντας αρωγό σε πρακτικής φύσεως ζητήματα, όπως μέχρι σήμερα έχει κάνει.

Κατά τη διετία 2010-2012 οι βασικές δράσεις του Συλλόγου ήταν:

• Εκδήλωση για τη Χάρτα του Ρήγα
Με ομιλήτρια τη Μαρία Παζαρλή, επιστημονική συνεργάτιδα του προγράμματος για την ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2011 εκδήλωση με τίτλο «Περιήγηση σε ιστορικούς και μουσικούς δρόμους» με τη μελωδική σύμπραξη του δημοτικού ωδείου.

• Παρουσίαση βιβλίου Μιχάλη Πιτένη
Σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης και τις εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Μιχάλη Πιτένη «η Προφητεία του Μότσαρτ».

• «Παραμυθένιες Κυριακές»
Ολοκληρώθηκαν δύο κύκλοι του εκπαιδευτικού-ψυχαγωγικού προγράμματος «Παραμυθένιες Κυριακές» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης, με την πολύτιμη συμβολή ανθρώπων που ασχολήθηκαν με μεράκι για την υλοποίησή του. Στόχος των «Παραμυθένιων Κυριακών» είναι να φέρουν τους μικρούς φίλους και φίλες κοντά στο παιδικό βιβλίο και στη διαδικασία της αφήγησης, μέσα από τη μουσική σύμπραξη, στο χώρο του δημοτικού Κήπου και να αποτελέσουν εργαλείο για τη δημιουργική ψυχαγωγία των μικρών παιδιών με την ελπίδα να βρουν το μαγικό κλειδί που ανοίγει το κουτί της φαντασίας, να πάρουν θετική ενέργεια και να περάσουν ποιοτικά το χρόνο τους.

• Ολοκλήρωση έρευνας και παρουσίαση βιβλίου για τα οθωμανικά κατάστιχα
Ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο πλαίσιο και του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θεωρεί ιδιαίτερα ευτυχή τη συγκυρία ολοκλήρωσης και έκδοσης του έργου των Γιώργου Σαλακίδη και Κώστα Καμπουρίδη, έχοντας παράλληλα την ικανοποίηση ότι έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του τόπου μας, χρηματοδοτώντας τόσο την ερευνητική δραστηριότητα, όσο και σημαντικό μέρος της έκδοσης του βιβλίου.

Το βιβλίο των Γιώργου Σαλακίδη, καθηγητή Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Κώστα Καμπουρίδη, Δρ. Ιστορίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές παρουσιάστηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα Φίλιππος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και πλαισιώθηκε με την παρουσίαση μουσικών παραδόσεων της εποχής του 16ου αιώνα.

• Αγορές και Δωρεές βιβλίων
Oπως κάθε χρονιά ο Σύλλογος προχώρησε στην αγορά βιβλίων, τα οποία δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για τον εμπλουτισμό της.

• Δημιουργία Ιστοσελίδας
Eπειτα από απόφαση του ΔΣ, δημιουργήθηκε δωρεάν ιστοσελίδα του Συλλόγου, η οποία περιέχει τόσο πληροφορίες για τον ίδιο το Σύλλογο (ιστορία, περιγραφή, ΔΣ) όσο και για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του. Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν κατέστη εφικτό να τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα για την ενημέρωση των μελών και των φίλων του συλλόγου. Ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε να υπάρχει αμφίδρομη πληροφόρηση και επικοινωνία με τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.

• Καταλογογράφηση των τόμων της δωρεάς Διονυσίου
Ξεκίνησε η καταλογογράφηση των τόμων της Βιβλιοθήκης Διονυσίου

• Συμμετοχή μελών στο ΔΣ Βιβλιοθήκης–συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

• Συμμετοχή σε συνάντηση Συλλόγων μετά από πρόσκληση Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Α. Κοσματόπουλου
Στις 14 Μαρτίου 2012 η πρόεδρος συμμετείχε στη συνάντηση συλλόγων μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Α. Κοσματόπουλου, στην οποία μάλιστα υπέβαλε γραπτώς προτάσεις.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.