Σε θέατρο μάχης θα μετατραπεί την Πέμπτη η Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ



Σε θέατρο σφοδρής αντιπαράθεσης αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να μετατραπεί η Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δύο είναι τα κορυφαία ζητήματα τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν εντάσεις και λεκτική οξύτητα: Το διαδικαστικό, δηλαδή ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραπομπή του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην προανακριτική.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος φαινόταν να είναι αυτός που έκανε την πρόταση για μία κάλπη είπε απερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι το θέμα δεν απασχόλησε τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, νωρίτερα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του είχε δηλώσει στη Βουλή ότι ο Φώτης Κυβέλης προσέρχεται στη σύσκεψη με την πρόταση της μίας κάλπης.

Πάντως,όπως έχουν προαναγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης οτιδήποτε άλλο εκτός από τις τέσσερις κάλπες -μια για κάθε κατηγορούμενο (Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο)- θα θεωρηθεί πραξικόπημα,επικαλούμενα και την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ανεξαρτήτως αυτού θεωρείται σίγουρο ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρότατη κάτι το οποίο τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και σήμερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα πει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης κατά την τοποθέτησή-απολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενδεχομένως η τοποθέτησή του θα δημιουργήσει πρόσθετη ένταση.

Κι όλα αυτά όταν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αντί να μειώνονται πληθαίνουν. Το απολογητικό υπόμνημα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη με το οποίο όχι μόνον παραδέχεται ότι έκανε αντίγραφο του αντιγράφου που του έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετά ενδεχομένως έσβησε το πρώτο αντίγραφο έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αν μάλιστα αυτό αθροιστεί με τα αρχικά ερωτήματα που αφορούν τον πρώτο παραλήπτη της λίστας τότε πραγματικά γίνεται αντιληπτό ότι η ανακάλυψη της αλήθειας θα απαιτήσει τιτάνιες προσπάθειες.

Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς θα πρέπει να απαντήσει πειστικά ποιος και γιατί έχασε το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, ποιος και γιατί -αν όχι ο ίδιος- έβγαλε τα ονόματα των τριών στενών του συγγενών από τη λίστα, γιατί δεν πρωτοκόλλησε το αρχικό cd, πότε ήρθε το cd στην Ελλάδα, ποιος το έφερε κ.λπ.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το θέμα της παραγραφής ή όχι της υπόθεσης κάτι για το οποίο οι απόψεις διίστανται. Πάντως ο διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος δηλώνει ότι η παραγραφή έχει συντελεστεί ήδη και ότι τα κόμματα θα πρέπει αυτό να το ομολογήσουν στον ελληνικό λαό ζητώντας συγγνώμη για τους νόμους που έχουν ψηφίσει και να μην ρίξουν πάλι το «μπαλάκι» στους δικαστές όπως έκαναν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Να σημειωθεί τέλος ότι από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα απουσιάσουν σίγουρα ο νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριοι Βενιζέλος και Παπανδρέου, καθώς ως κατηγορούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου. Κανείς ακόμη επίσης δεν γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου σε σχέση με τη διαδικασία, αν δηλαδή θα παραστεί για να μιλήσει ή απλώς θα στείλει υπόμνημα. Την τελευταία αυτή επιλογή θεωρείται σίγουρο ότι θα αξιοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.