Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από το βράδυ!Έκτακτα καιρικά φαινόμενα – Από το βράδυ αλλάζει ο καιρός.

Δελτίο πρόγνωσης  καιρού  που ισχύει από σήμερα Tρίτη 15/1/2013.

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ  επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από σήμερα το βράδυ Τρίτη 15/1/2013  με κύρια χαρακτηριστικά  ισχυρές βροχές, καταιγίδες και  χιόνια στα ορεινά.

Η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε όλη  τη  Δυτική Μακεδονία, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.  

Οι Άνεμοι Νότιοι  με  ένταση 8  και  πρόσκαιρα την Τετάρτη στο Αιγαίο 9 μποφόρ .
 
Η Θερμοκρασία σε μικρή πτώση

Στη Δυτική Μακεδονία από 1  έως 8  βαθμούς Κελσίου.
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων- χιονοπτώσεων και παγετού. Ειδικότερα:
                           
                                 
Μέτρα και Οδηγίες  Αυτοπροστασίας  από πλημμύρες

Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
Φροντίστε ώστε να γίνει καθαρισμός, απόφραξη και συντήρηση των  φρεατίων   στα οποία καταλήγουν  τα νερά της βροχής και ανήκουν στην ιδιοκτησία σας.
Φροντίστε  να υπάρχει  σχάρα απορρόφησης των οβριών υδάτων για να μην πλημμυρήσουν  αυλές και υπόγειοι χώροι.  
Προσοχή σε  αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Μεταβάλετε  το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας  ώστε να μην συμπέσουν στην αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Μη διασχίζετε χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.  
Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.
Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Μέτρα και Οδηγίες  Αυτοπροστασίας  από  χιονοπτώσεις

Εάν διαμένετε σε δύσβατη και απομακρυσμένη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια κλπ) φροντίστε να έχετε ικανή ποσότητα καυσίμου υλικού για τη θέρμανση της οικίας σας, και δυνατότητα επικοινωνίας για ενημέρωση και βοήθεια).
Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν μετακινείστε πεζοί, ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.  Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε  να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ.
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με  αυτοκίνητο
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.  
Δεν αλλάζουμε λωρίδες και δεν προσπερνάμε τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
Δεν οδηγούμε και δεν σταματάμε χωρίς λόγο στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Δεν είναι λωρίδα κίνησης ούτε χώρος για να κάνουμε στάσεις. Χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που κάποιο όχημα δεν μπορεί να κινηθεί λόγω βλάβης.
Αν η χιονόπτωση είναι έντονη και πρέπει να μετακινηθούμε  στην πόλη χρησιμοποιούμε  τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.