Τοποθέτηση νέων Αντιδημάρχων: Μια νέα αρχή ή απλά μια ακόμα αλλαγή φρουράς;



Με την έναρξη της νέας χρονιάς ο δήμαρχος ανακοίνωσε τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου μας.

Έτσι κλείνει ένας κύκλος διετούς διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων και ανοίγει ένας νέος και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες τόσο για τον δήμο Κοζάνης, όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

Κατά την συνήθη τακτική, οι Δήμαρχοι επιλέγουν Αντιδημάρχους κατ’ αρχήν βάσει των εσωτερικών κομματικών ισορροπιών και των προεκλογικών δεσμεύσεων έναντι συγκεκριμένων προβεβλημένων προσώπων. Σπανιότερα οι τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων υποδήλωναν συγκεκριμένες προθέσεις, ιδιαίτερες στοχεύσεις και συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές για την επόμενη περίοδο.

Η πρώτη διετία της δημοτικής αρχής υπήρξε, κατά την γνώμη μας, δέσμια παλαιών νοοτροπιών αναφορικά τόσο με την επιλογή προσώπων, όσο και με την υλοποίηση καινοτόμων πολιτικών.

Έτσι, οι απερχόμενοι συνεργάτες του δημάρχου δεν κατάφεραν

–          να προωθήσουν τομές στην κακή λειτουργία των «σκουριασμένων» δομών του δήμου,

–          να αναδιοργανώσουν και να θέσουν σε αποτελεσματική λειτουργία την νευραλγική οικονομική υπηρεσία,

–          να αξιοποιήσουν κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό,

–          να εισάγουν τις νέες τεχνολογίες στην λειτουργία του δήμου,

–          να προωθήσουν δράσεις στρατηγικού σχεδιασμού, αποτρέποντας την αποσπασματικότητα,

–          να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Οι νέες τοποθετήσεις θα πρέπει, κατά την γνώμη μας, να σηματοδοτήσουν για τον δήμο μία νέα, ριζικά διαφορετική, περίοδο. Όμως, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η νέα ομάδα απαιτείται να ανταποκριθεί και να επιλύσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

1. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο κ. Τζέλλος πρέπει να ηγηθεί της ριζικής αναμόρφωσης της οικονομικής υπηρεσίας μέσω ρήξης με πρόσωπα ή διαδικασίες που καθιστούν την  υπηρεσία αντιπαραγωγική και τις οικονομικές δυσχέρειες του δήμου ανυπέρβλητες.

Ο νέος αντιδήμαρχος ελπίζουμε να σηματοδοτήσει αυτό που εδώ και δύο χρόνια επιδιώκουμε: να γίνει αντιληπτό ότι το παλιό μοντέλο οργάνωσης (που κατά το παρελθόν υπήρξε βολικό κατά την πελατειακή λογική!!!) πέθανε και πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις πριν το καράβι βουλιάξει.

Εμείς ως δημοτική κίνηση θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε τις διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα του δήμου και θα είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί στα τυχόν κακώς κείμενα της νέας διοίκησης. Όμως ο κ. Τζέλλος θα μας βρει και συμπαραστάτες με εποικοδομητικές προτάσεις και διάθεση συνεργασίας στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του νευραλγικού τομέα των οικονομικών του δήμου.

2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο κ. Φλώρος, ως αντιδήμαρχος με κύρια την αρμοδιότητα της εποπτείας και αξιολόγησης των διοικητικών υπηρεσιών και των αντιστοίχων οργανικών μονάδων του Δήμου πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού των εσωτερικών υπηρεσιών του δήμου και της βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου, μέσω και της αξιολόγησης των υπηρεσιών Τα περιθώρια εδώ είναι τεράστια και απαιτείται και η χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης???.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τού επαναφέρουμε την πρότασή μας για απόκτηση πιστοποίησης ISO 9001 των υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης.

3. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ο κ. Παπαγεωργίου από την νέα (παλιά!!) θέση του είναι αναγκαίο να συμβάλει

–  στην περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης,

– στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών,

– στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών στις τοπικές κοινότητες,

– στην επίλυση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι όποιες προσπάθειες θα πέσουν στο κενό αν δεν εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αστικού και περιαστικού πρασίνου για τον δήμο, που

–          θα στοχεύει στην προστασία των σημείων πρασίνου της πόλης,

–          θα ενοποιεί το αστικό με το περιαστικό πράσινο,

–          θα προστατεύει τα ρέματα της περιοχής (θα πρέπει επίσης να οριοθετηθούν επιτέλους όλα τα ρέματα που διατρέχουν την έκταση του δήμου).

–          θα αποτρέπει αποσπασματικές παρεμβάσεις.   

Υπενθυμίζουμε στον κ. Παπαγεωργίου ότι παρόμοια πρόταση υπάρχει, κατατεθειμένη από εμάς. Ελπίζουμε ο ίδιος (σε αντίθεση με τους προκατόχους του) να το προωθήσει!

Τέλος ελπίζουμε να καταφέρουμε να πείσουμε τον νέο Αντιδήμαρχο να προωθήσει και στον δήμο Κοζάνης τον θεσμό των αστικών λαχανόκηπων που συνεχώς διευρύνονται σε όλη την χώρα.

 
4. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Η νέα πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας κα. Βακωνάκη, εκτός των άλλων θα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα που περιγράφονται στο σχέδιο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο στις 13-2-2012.

Το σχέδιο αυτό μεταξύ όλων των άλλων περιγράφει και τα προβλήματα που πρέπει  να επιλυθούν, με κυρίαρχα αυτά της στέγασης και διοικητικής υποστήριξης των υπηρεσιών. Άρα και αφού οι αδυναμίες αυτές είναι καταγεγραμμένες από το δημοτικό συμβούλιο, εκτιμούμε πως άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθεί η επίλυση των αδυναμιών που περιγράφονται.

 
5. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Αν και πιστεύουμε πως η Πολεοδομία πρέπει να αποτελέσει τμήμα των Τεχνικών υπηρεσιών και να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος και αυτό με βάση τις νέες αρμοδιότητες που έχουν περιοριστεί, για την νέα Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κα. Μπουμπόναρη, βασικό στοίχημα θα αποτελέσει η ολοκλήρωση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.). Έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας και τις διαφωνίες μας, τόσο για τον τρόπο που προωθείται η διαδικασία επικαιροποίησης του Γ.Π.Σ., όσο και για το περιεχόμενό του.

Θεωρούμε πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές στο υπό έγκριση νέο Γ.Π.Σ., το οποίο και πρέπει να προσαρμοστεί πλέον στις νέες συνθήκες που επιβάλλει ο Καλλικράτης. Επίσης οι μαξιμαλιστικοί στόχοι, που αυτό θέτει, δεν δείχνουν να ικανοποιούν τις στρατηγικές ανάπτυξης της περιοχής, αλλά μάλλον επιδιώκουν την ικανοποίηση πελατειακών αιτημάτων!

Πιστεύουμε πως το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου

–          αποτελεί βασικό εργαλείο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τόπου,

–          απαιτεί ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μιας και

–          δεν πρέπει να αποτελέσει προϊόν  επιφανειακής προσέγγισης.

Τέλος, σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες του δήμου (δημοτική αστυνομία) θα πρέπει να προστατευθεί η δημοτική περιουσία απέναντι σε  φαινόμενα καταπατήσεων δημοτικών εκτάσεων και κοινόχρηστων χώρων.

6. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ευχόμαστε ειλικρινά στον κ. Κυριακίδη να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε η προκάτοχός του:

–          να δώσει νόημα και συγκεκριμένο περιεχόμενο στην θέση,

–          να διασαφηνίσει τις αρμοδιότητες,

–          να προχωρήσει στην καταγραφή ενός στρατηγικού σχεδίου γενικότερης ανάπτυξης,

–          να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου και

–          να μην επιτρέψει να χαθούν άλλα δύο χρόνια!!

7. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ Δ.Ε. ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ-ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Αν και ως Δημοτική Κίνηση θεωρούμε άσκοπη την ύπαρξη αντιδημάρχων με αρμοδιότητες επί δημοτικών ενοτήτων, εντούτοις αξιολογούμε ως πολύ σημαντικές τις αρμοδιότητες  που ανατίθενται στο κ. Τσανακτσίδη.

Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι κρίσιμο για τις ζωές εκατοντάδων δημοτών και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, χωρίς σκοπιμότητες και πελατειακές λογικές.

Όσον αφορά στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ελπίζουμε ο νέος Αντιδήμαρχος να απομακρυνθεί από την πεπατημένη εδώ και χρόνια οδό της «χαλαρής» αντιμετώπισης της Επιχείρησης και, επιτέλους, ο Δήμος να πρωτοστατήσει στον αγώνα για

–          την προστασία του περιβάλλοντος,

–          την διασφάλιση της υγείας των δημοτών,

–          την λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής.

Επιτέλους ας δείξει η δημοτική αρχή τον δέοντα σεβασμό στις επόμενες γενεές, το μέλλον των οποίων διακυβεύεται!

8. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 Ο κ. Β. Καραπάτσιος πρέπει να εστιάσει στην προτεραιότητα προώθησης των προγραμματισμένων έργων. Για το λόγο αυτό απαιτούνται:

*      Στρατηγικός σχεδιασμός

*      Συγκεκριμένες στρατηγικές μελέτες

ώστε οι επενδύσεις του δήμου να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει  η λογική των επενδύσεων με μόνο γνώμονα την απορροφητικότητα των κονδυλίων, αλλά να αποσκοπεί στην βελτίωση του συνολικότερου αποτελέσματος.

    Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προτείνει :

    Την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού προς μια άλλη κατεύθυνση. (δες παραπάνω – Πολεοδομία)
    Την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης Κυκλοφοριακής Μελέτης για τον δήμο Κοζάνης.
    Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού Πρασίνου σε συνεργασία με το τμήμα Πρασίνου.
    Να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι πράξεις ταυτοποίησης ώστε να βοηθηθεί μέσω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η πόλη .
    Όλα τα έργα να εντάσσονται σε έναν  ολοκληρωμένο σχεδιασμό προκειμένου οι επενδύσεις  να μην αναιρούνται από  ελλιπή σχεδιασμό.

9. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ

Στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας, τα τελευταία δύο χρόνια επιδιώξαμε ως Δημοτική Κίνηση να είμαστε ουσιαστικοί, ασκώντας εποικοδομητική κριτική στο έργο των αντιδημάρχων, αλλά και καταθέτοντας ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Έτσι θα κινηθούμε και στο επόμενο διάστημα. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται απαιτεί αυξημένη αποτελεσματικότητα από όλους μας και ιδιαίτερα από αυτούς που ασκούν διοίκηση από θέσεις ευθύνης. Με τους υπόλοιπους αιρετούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης θα ασχοληθούμε εν καιρώ!

Καλή επιτυχία!

Δημοτική Κίνηση
“Κοζάνη Τόπος να ζεις”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.