Περιοδεία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, Α. Τσίπρα στη Φλώρινα



Την ακριτική και παγωμένη Φλώρινα, καθώς η θερμοκρασία το πρωί έπεσε στους 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν (-10), επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής.

Το κύριο πρόβλημα που του έθεσαν είναι το δυσβάστακτο κόστος της θέρμανσης, αφού κάθε οικογένεια χρειάζεται 6 με 7 τόνους πετρέλαιο τον χρόνο, γι αυτό ζήτησαν επιτακτικά να μειωθεί η τιμή του. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το αίτημα τους για μείωση του πετρελαίου καλύπτεται με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ στη Βουλή και μιλάει για την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατήγγειλε ότι η Φλώρινα ανήκει στην «ξεχασμένη Ελλάδα», κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και είπε ότι η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα της περιοχής.

Λίγο αργότερα, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, είπε τα εξής απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους: «Εδώ στη Φλώρινα κρύο έχετε πολύ. Αλήθεια, Βίλα Αμαλίας έχετε; Αμ γι αυτό δεν ασχολείται μαζί σας η κυβέρνηση. Μήπως πρέπει να αποκτήσετε, γιατί ο μόνος τρόπος να ασχοληθούν είναι να έχετε βίλα Αμαλίας, διότι με το κρύο, που κοντεύει να πεθάνει ο κόσμος, δεν ασχολούνται. Αυτή, όμως, είναι η κυνική πραγματικότητα των κυνικών που μας κυβερνάνε».

Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Δημήτρη Ηλιάδη, και τον δήμαρχο Γιάννη Βοσκόπουλο. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στέφανος Μπίρος, εκπρόσωποι γεωργικών συνεταιρισμών, ατόμων με αναπηρία και άλλων φορέων έκαναν αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων της περιοχής. Οπως είπαν, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 40%, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αρκετοί είναι αυτοί που στρέφονται στις αγορές της FYROM για φθηνά καύσιμα και άλλα προϊόντα, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση με την Εγνατία οδό. Ως προς τα ενεργειακά ζητήματα τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ μίλησε για το δράμα των οικογενειών στη Φλώρινα που δεν μπορούν να θερμάνουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και σημείωσε: «Η Φλώρινα, δεν είναι μια απομακρυσμένη κουκίδα στο χάρτη , δεν είναι μια περιοχή ξεχασμένη και δεν μπορεί να είναι μια ξεχασμένη περιοχή και δεν μπορεί το 2013 να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα πολίτες δυο ταχυτήτων. Η παρουσία μας εδώ μέσα στην καρδιά του χειμώνα έρχεται να επιβεβαιώσει και να αναδείξει τα πραγματικά μεγάλα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα δε αυτοί που είναι απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα και σε γεωγραφικές περιοχές που οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη τους να θερμάνουν τα σπίτια τους και άρα εδώ πια δεν μιλάμε απλώς για προβλήματα καθημερινότητας, αλλά μιλάμε για προβλήματα επιβίωσης».

Χαρακτήρισε «παράλογη» την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι από το ψύχος στη Φλώρινα και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, «αν έχουν τσίπα», όπως σημείωσε. Κάλεσε, επίσης, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το 2011- 2012 και τη χρονιά 2012 έως σήμερα. «Διότι, εμείς χωρίς να έχουμε στοιχεία, και ζητάμε στοιχεία, θεωρούμε δεδομένο ότι με το πετρέλαιο θέρμανσης στα 90 λεπτά το λίτρο οι φόροι που κέρδισε το ελληνικό δημόσιο την προηγούμενη χρονιά, άρα τα έσοδα που είχε, θα ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδα που μέχρι στιγμής έχει αναλογικά, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, από την έναρξη του χειμώνα έως και τη μέση του χειμώνα από τη στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης πήγε στο 1,30 το λίτρο», παρατήρησε. «Πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, να πάψουμε να βάζουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο, να δούμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύση σε αυτά. Υπάρχει ένα κοινός τόπος απέναντι στα τεράστια, δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και οι πολίτες στη Φλώρινα, τα οποία ζητούνε λύση. Και ζητούνε λύση άμεσα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία. Γιατί εδώ κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αυτό τον χειμώνα», συμπλήρωσε.

Με αφορμή την υπόθεση γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κάποιους, που τα χρόνια της ανάπτυξης έφτιαξαν περίσσευμα ,το οποίο δεν το ανακοίνωσαν στις αρχές του τόπου, για να μην φορολογούνται, και το έχουν μεταφέρει σε Τράπεζες του εξωτερικού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα με άνεση να απολαμβάνουν αυτό το περίσσευμα την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού υποφέρει». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «εμείς, βεβαίως, δεν έχουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δεν έχουμε τη βοήθεια των ΜΜΕ ούτε και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Εχουμε ,όμως, κάτι που δεν το έχουν αυτοί. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.