Ξεφάντωμα στα «Μπουμπουσάρια» στη Σιάτιστα



Με πολύ κέφι, όρεξη και παρουσία εκατοντάδων συμμετεχόντων και θεατών, αναβίωσαν την Κυριακή ανήμερα των Θεοφανείων το παραδοσιακό έθιμο «Μπουμπουσάρια» στη Σιάτιστα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο το βράδυ με γλέντι στην Πλατεία Γεράνειας.

Την Κυριακή πλήθος μεταμφιεσμένων  συμμετείχε στην συνάντηση των Μπουμπουσαριών και στη συνέχεια στην παρέλαση με κατεύθυνση την πλατεία Χώρας.

Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής το γλέντι κράτησε αμείωτο και μετά το πέρας της παρέλασης, όπου οι μεταμφιεσμένοι μαζί με όλους τους Σιατιστινούς συνέχισαν το χορό στην Πλατεία της Χώρας.

Τα «Μπουμπουσάρια» αποτελούν ετήσιο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Σιάτιστας και λέγεται πως είναι η παραφθορά του ονόματος «Eμπουσα». Η «Eμπουσα» ήταν ένα φανταστικό τέρας με πόδια γαϊδάρου που άλλαζε μορφή από τη μία στιγμή στην άλλη και τρόμαζε τα μικρά παιδιά. Παράλληλα το έθιμο της μεταμφίεσης έχει τη ρίζα του στην αρχαία Μακεδονική λατρεία του Διόνυσου και η ονομασία «Μπουμπουσάρια» των μεταμφιεσμένων πηγάζει από τη λέξη «Βασσάρα», όπως ονόμαζαν τότε τους χιτώνες που φορούσαν οι βάκχες στη Θράκη.

Για τα «Μπουμπουσάρια» η παράδοση αναφέρει ότι κατά τους αγώνες του έθνους, οι αγωνιστές γίνονταν «Μπουμπουσάρια», έβαζαν μάσκες – «προσωπίδες» και μάζευαν χρήματα για τον αγώνα.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.