Χριστούγεννα… η επόμενη μέρα! Άρθρο της διαιτολόγου Βασιλικής Γκέσου



Τα Χριστούγεννα πέρασαν, η νέα χρονιά ήρθε και εμείς ξεκινάμε τον απολογιοσμό και θέτουμε τους καινούριους μας στόχους. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε όλοι είναι να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά των εορτών. Πως όμως θα καταφέρουμε να μπούμε πάλι σε πρόγραμμα; Τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα; Ας δούμε λοιπόν 4 βασικά βήματα που πρέπει να κάνουμε για να ξαναβρούμε τον ρυθμό μας.

Βήμα 1ο: Απομάκρυνε τα φαγητά των γιορτών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να ξαναβρεί η διατροφή μας τους φυσιολογικούς της ρυθμούς είναι να απομακρύνουμε από το σπίτι ότι έδεσμα, γλυκό ή αλμυρό έχει περισσέψει από τις μέρες των Χριστουγέννων. Συνήθως μαγειρεύουμε τεράστιες ποσότητες οι οποίες γεμίζουν το ψυγείο μας για πολλές μέρες μετά. Η καλύτερη λύση που μπορούμε να εφαρμόσουμε για αυτό είναι να μεριδοποιήσουμε τα φαγητά που μας περίσσεψαν και να τα βάλουμε στη κατάψυξη. Έτσι και δεν θα καταναλώσουμε ή δε θα πετάξουμε το επιπλέον φαγητό, και επιπρόσθετα όποτε δεν έχουμε έτοιμο φαγητό θα μπορούμε να ξεπαγώσουμε και να καταναλώσουμε αυτά τα φαγητά των Χριστουγέννων.  Άλλη λύση είναι να μοιράσουμε το φαγητό σε φίλους ή συγγενείς μας, και ακόμα μπορούμε να το δώσουμε σε ειδικές οργανώσεις που φροντίζουν άπορα άτομα και να κάνουμε παράλληλα και μία καλή πράξη.

Βήμα 2ο: Προγραμμάτισε το μενού της εβδομάδας

Φρόντισε οι μέρες που ξεκινάνε από σήμερα να είναι προγραμματισμένο το τι τρως και να μην ξεφύγεις πουθενά. Φτιάξε το μενού σου στηριζόμενος στα φυτική προέλευσης τρόφιμα και απέφυγε όσο μπορείς να καταναλώσεις κρέας. Κατανάλωσε άφθονες σαλάτες και φρούτα έτσι ώστε να έλθεις σιγά σιγά στις καθημερινές σου συνήθειες.

Ενδεικτικό μενού εβδομάδας

Ημέρα 1η
Χορτόσουπα

Ημέρα 2η
Φακή

Ημέρα 3η
Ψάρι στο φούρνο με σαλάτα

Ημέρα 4η
Αρακά κοκκινιστό

Ημέρα 5η
Γεμιστά λαδερά

Ημέρα 6η
Σπανακόρυζο

Ημέρα 7η
Ψαρόσουπα

Βήμα 3ο: Προσάρμοσε τη ψυχολογία σου στα νέα δεδομένα

Προσαρμόσου στα νέα δεδομένα και μην είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Βάλε το τέλος στις κακές συνήθειες και ξεκίνα νέα σελίδα. Κράτα ένα ημερολόγιο τροφίμων που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τη διατροφή σου, ξεκίνα γυμναστική και προσάρμοσε όλη τη φιλοσοφία σου τα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής και καλής ζωής. πάνω από όλα σκέψου θετικά και βάλε προτεραιότητα στους στόχους σου σε όποιο τομέα της ζωής σου σε ενδιαφέρει!!

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.