Στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τα αίτια του θανάτου του 38χρόνου εργαζόμενου προχωρά η ΔΕΗ – Αντιδράσεις



Τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη από στελέχη της ΔΕΗ αποφάσισε η Διοίκηση της Επιχείρησης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού του Νικόλαου Καραστογιάννη, 38 χρονών, τεχνίτη Ορυχείων, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου στις 27.12.2012 και ώρα περίπου 3:10 πμ.

Σχετικά με τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού διενεργούν έρευνες οι αρμόδιες Αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή του συμβάντος υπήρξε άμεση κινητοποίηση των συναδέλφων του και της Επιχείρησης για τη μεταφορά του αρχικά στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακό Συνδικάτο Χειριστών Λ.Κ.Δ.Μ.
ΔΕΗ Α.Ε.

Κύριοι, κυρίες υπεύθυνοι του Λ.Κ.Δ.Μ. είμαστε πραγματικά δυστυχείς που οι φόβοι μας ως προς τα ατυχήματα που προκαλούνται λόγω μη σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης προσωπικού βγαίνουν αληθινοί.
Τελευταίο ελπίζουμε να είναι το θανατηφόρο ατύχημα του συνάδελφου Καραστογιάννη Νικολάου.
Φτάνει πια, πρέπει επιτέλους να συνετιστούμε.
Γνωρίζοντας τη δυσκολία επάνδρωσης των μηχανημάτων πάγιου λόγω μη προσλήψεων και κακής διαχείρισης του τακτικού προσωπικού, εφιστούμε την προσοχή σας ως προς τη διαδικασία της λειτουργίας των Ορυχείων.
Η τεχνογνωσία χάνεται και ενώ από τα ανώτερα Στελέχη υπάρχει οδηγία ως προς την επάνδρωση του Πάγιου Εξοπλισμού κ.α., κάποιοι,  πιστεύοντας ότι κάνουν καλό στην Επιχείρηση καταστρατηγούν κάθε μέτρο Ασφάλειας φτάνοντας σε σημείο να καταχράζονται την εξουσία που τους δόθηκε, πιέζοντας εργαζόμενους τακτικούς και περισσότερο εποχιακούς να εργαστούν σε θέσεις που δε συνάδουν με την ειδικότητα πρόσληψή τους.
Το χειρότερο…,
η έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και εργασιακής εμπειρίας που οι εποχιακοί εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν.
Γιατί;;;;;;
Τίποτα μα τίποτα αξιότερων από τη ΖΩΗ ενός ανθρώπου.
Σίγουρα η εργασία, η ασφάλεια είναι καθήκον, υποχρέωση.
Πως όμως θα εργαστούμε χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση στο αντικείμενο που θα απασχοληθούμε;
Δε γίνεται με αυτόν τον τρόπο, κάτω από την πίεση της κάλυψης των κενών θέσεων να δημιουργήσεις τον κατάλληλο εργαζόμενο.
Ανακοινώστε τις κενές θέσεις………………
Προκηρύξτε εσωτερικό διαγωνισμό έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε εργαζόμενους που έχουν τεχνογνωσία  να τις καλύψουν.
Μην ακολουθείτε τη συνήθη νοοτροπία κάνοντας δώρο προϋπηρεσίες σε αρεστούς χωρίς να γνωρίζετε τις πραγματικές ικανότητες τους.
Δεν επιτρέπεται να «προσφέρουμε» προϋπηρεσίες δίχως την απαραίτητη ελάχιστη εκπαίδευση («ΠΕΤΣΙΝΕΣ»).
Προσπάθεια θέλει, για να βγει κάτι καλό για τους Εργαζόμενους – την Επιχείρηση – την Παραγωγή.
ΘΑΝΑΤΟΣ σημαίνει ΠΟΝΟΣ μα και Ηθική και Υλική ζημία στην Επιχείρηση.
Σωστή Εκπαίδευση σημαίνει αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.
Είμαστε παρών για να βοηθήσουμε τους Εργαζόμενους και την Επιχείρηση.
Πιστεύουμε σε εσάς. Πιστέψτε σε εμάς.
Η ΖΩΗ το πολυτιμότερο αγαθό.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ το απαραίτητο εργαλείο.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ το εφικτότερο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ   ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
 Λ.Κ.Δ.Μ. – Δ.Ε.Η.  Α.Ε.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδικάτου Χειριστών Λ.Κ.Δ.Μ. Δ.Ε.Η. Α.Ε., με την παρούσα θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος συναδέλφου και φίλου Νικολάου Καραστογιάννη, που βρήκε αδόκητο θάνατο, κατά την ώρα εκτέλεσης του εργασιακού του καθήκοντος.
Αντίο συνάδελφε Νίκο!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τζαβέλας     
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Συμεωνίδης

Ανακοίνωση της Βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για το τραγικό περιστατικό στο Νότιο Πεδίο
Η Βουλευτής Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή επισκέφτηκε τους εργαζομένους του ορυχείου του Νοτίου Πεδίου που το βράδυ του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου προέβησαν σε διαμαρτυρία εκφράζοντας την λύπη τους για την απώλεια του 38 χρόνου  συναδέλφου τους.
 Ο θάνατος του αδικοχαμένου 38χρονου από την Πτολεμαϊδα που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό που αποδεικνύει τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν στο λιγνιτικό πεδίο Δυτικής Μακεδονίας και την ανεπάρκεια σε μέτρα προστασίας, αλλά και προσωπικό που δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.
Το τελευταίο τραγικό περιστατικό του 38χρονου στο Νότιο πεδίο έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια του κράτους στα θέματα προστασίας των εργαζομένων στα εργατικά ατυχήματα. Αντί να ενισχυθεί η Επιθεώρηση  Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας με προσωπικό για την πραγματοποίηση ελέγχων, ώστε να  προλαμβάνονται τέτοιου είδους ατυχήματα, η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργησή της με τραγικές συνέπειες στη λειτουργία τους, την αξιοπιστία τους ως προς τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ουσιαστικά, η επιθεώρηση διαπιστώνει και δεν προλαμβάνει ατυχήματα, ενώ από εδώ και μπρός μια τεράστια περιοχή ορυχείων, όπως η Δυτική Μακεδονία θα μένει τελείως ακάλυπτη.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αδιαφορία των υπευθύνων για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αφού η οικονομική κρίση και η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δυσκολία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και στην ίδια την παραγωγή που αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό που μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες της. Χωρίς να εφαρμόζονται οι κανόνες και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είναι αποδυναμωμένοι τέτοια φαινόμενα θα γίνονται καθημερινότητα μέσα στη ΔΕΗ.
Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας μετατρέπεται σε απλό τμήμα μαζί με την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος κάτι το οποίο θα ανακόψει την δυναμική της υπηρεσίας με αποτέλεσμα η ήδη αποδυναμωμένη δομή της να εξαθλιωθεί. Την ίδια ώρα καθημερινά υπάρχουν καταγγελίες για παραβίαση των όρων ασφαλείας στον χώρο των ορυχείων και καταπάτηση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων.
Η Βουλευτής Κοζάνης, κ. Ραχήλ Μακρή εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του αδικοχαμένου 38χρονου συντοπίτη της και καλεί  την κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠΕΚΑ να ενισχύσει αντί να καταργήσει την επιθεώρηση μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, να ενισχύσει τους ελέγχους μέσα στους χώρους εργασίας, να εντείνει τα μέτρα προστασίας, να δημιουργήσει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους όρους εργασίας και να προχωρήσει σύντομα σε κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στη ΔΕΗ.

«Εργατική  Αλληλεγγύη» ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»  

Ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κυβερνητι-κών -εργοδοτικών εγκλημάτων που τα τελευταία χρόνια έγιναν στην ΔΕΗ και ιδιαίτερα στην περιοχή μας! Ο συνάδελφος Νίκος Καραστογιάννης 38 ετών βρέθηκε χτυπημένος στο δάπεδο ανάμεσα από τις ερπύστριες του εκσκαφέα του Ορυχείου Νοτίου πεδίου όπου εργαζόταν ως κατευθυντής!
Κανείς δε γνωρίζει πως και που χτύπησε ο συνάδελφος αλλά αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι δεν υπήρχε δεύτερο άτομο (εκτός από τους δυο χειριστές του εκσκαφέα που δεν έχουν οπτική επαφή με τον κατευθυντή) όπως ορίζουν οι κανονισμοί και είναι αναγκαίο να υπάρχει λόγω της φύσης της εργασίας και το τεράστιο μέγεθος του εκσκαφέα (4.000 τόνους μηχάνημα)!
Ομως η τρόικα και η κυβέρνηση με την ένοχη σιωπή της διοίκησης της ΔΕΗ και την αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος αποφασίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν προσλήψεις (παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα) κοιτώντας αριθμούς χωρίς γνώση και ευθύνη για το τι θα συμβεί στους εργαζόμενους που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και κάτω από τραγικές εργασιακές συνθήκες πασχίζουν να κρατήσουν σε λειτουργία τα Ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν σκοπό να ανεχτούν άλλο:
•Την καταστροφική μείωση του τακτικού προσωπικού!
•Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
•Την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
1.    ¢μεσα προσλήψεις τακτικού εργατοτεχνικού προσωπικού που να καλύπτει όλες τις οργανικές θέσεις (Είναι φανερό ότι αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητο να γίνονται από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό)
2.Να τηρούνται όλοι οι μεταλλευτικοί κανονισμοί και οι κανόνες ασφαλούς εργασίας
3.Να γίνει άμεσα τμήμα Επιθεώρησης μεταλλείων στην περιοχή
4.Οι συνάδελφοι που τοποθετούνται στα ασθενοφόρα να είναι σε θέση να ανταποκρι-θούν άμεσα και επιτυχώς σε μια τέτοια κατάσταση και να πληρούν όλες τις προϋ-ποθέσεις που απαιτούνται (εκπαίδευση στις απαιτήσεις τραυματιοφορέα, βεβαίωση μετά από τα τεστ δεξιοτήτων κλπ) κάτι που δε συμβαίνει στο Νότιο πεδίο και μάλι-στα μόλις πριν μια βδομάδα το συνδικάτο μας το επεσήμανε σε παράσταση δια-μαρτυρίας προς τη διεύθυνση του ορυχείου!
Ευχόμαστε ο συνάδελφος να κερδίσει τη δύσκολη μάχη που δίνει για τη ζωή του και κα-λούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε καμιά πίεση που είναι έξω από τους κανονισμούς ασφαλείας!

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.