Υποβλήθηκε σε επέμβαση στο κεφάλι, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη



Κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων στο Νότιο Πεδίο, όπου σημειώθηκε το σοβαρό εργατικό ατύχημα

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του άτυχου εργαζόμενου της ΔΕΗ, ο οποίος τραυματίστηκε προχτές τα ξημερώματα στο Νότιο Πεδίο, κατά της διάρκεια εργασίας στον εκσκαφέα Ε3.

Ο 38χρονος Νίκος Καραστογιάννης ο οποίος βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, δίπλα από τις ερπύστριες του γιγαντιαίου εκσκαφέα σε κωματώδη κατάσταση και με βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι, χαροπαλεύει στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Χτες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί έφτασε στο Νότιο Πεδίο κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων από τη Θεσσαλονίκη μαζί με αστυνομικούς, για τη διερεύνηση του πολύ σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Ο μοιραίος εκσκαφέας στον οποί ο άτυχος Ν. Καραστογιάννης εργαζόταν μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, είναι αποκλεισμένος και φυλάσσεται για να μην πλησιάσει κανείς. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Επιθεώρησης Μεταλλείων και της αστυνομίας, το οποίο θα συντάξουν οι αρμόδιες αρχές μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκλειστεί το σενάριο που ακούστηκε πολύ στην αρχή, δηλαδή ο 38χρονος να έπεσε από μεγάλο ύψος, πάνω από τον εκσκαφέα. Επίσης το τραύμα στο κεφάλι είναι τέτοιο που δεν φαίνεται να προήλθε από σίδερο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Αντιθέτως εικάζεται ότι μπορεί αν οφείλεται σε μεγάλη ποσότητα μάργας ή λιγνίτη που έπεσε από πάνω και χτύπησε τον άτυχο εργαζόμενο.

Πάντως, τα συνδικάτα εξέδωσαν μπαράζ ανακοινώσεων με τις οποίες καταγγέλλουν μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και έλλειψη προσωπικού. Ειδικότερα:

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ένα θλιβερό προνόμιο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ:  Τα εργατικά ατυχήματα που εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας , ανεβάζουν το δείκτη ατυχημάτων στη ΔΕΗ κατακόρυφα.

Αυτή την ώρα όλοι μας, όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ευχόμαστε ο συνάδελφος μας που χθες τραυματίστηκε στο Νότιο Πεδίο του ΛΚΔΜ, να ξεπεράσει τον βαρύτατο τραυματισμό του και να γίνει καλά.

Την ίδια στιγμή όμως έχουμε χρέος να φωνάξουμε για πολλοστή φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ελλείψεις προσωπικού στη ΔΕΗ έχουν τραγικές συνέπειες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, κατά την διάρκεια εργασιών στη νυχτερινή βάρδια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου της ΔΕΗ Καραστογιάννη Νικόλαο.

Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η παντελής έλλειψη ελέγχων και μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την  χειρότερη οικονομική κρίση με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους να είναι κυρίαρχα στοιχεία στην καθημερινή τους δραστηριότητα, με την ψυχολογία τους λόγω των βάναυσων περικοπών σε βάρος τους να είναι στο χαμηλότερο σημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφάλειας στην Επιχείρηση, δημιουργούν ένα απόλυτα ανασφαλές περιβάλλον εργασίας με τραγικά αποτελέσματα.

Επιβάλλεται η αυστηρή λήψη μέτρων και η απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, η πιστή τήρηση των κανονισμών και οι συστηματικοί έλεγχοι.

Πως όμως θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας όταν οι εναπομείναντες μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδεκατισθεί.

Χρόνια τώρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της περιοχής μας έχουμε ως κυρίαρχο αίτημα την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ) και την δημιουργία επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη.

Αντι όμως να ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, διαλύονται ή και καταργούνται.

Απαιτούμε από τον αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου, να στελεχώσει και να ενεργοποιήσει τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές και τις επιθεωρήσεις εργασίας για συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους.

Τέλος η ΔΕΗ οφείλει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους και απαιτούμε από τους  υπεύθυνους και αρμόδιους την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο εργαζόμενο της ΔΕΗ.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κυβερνητικών -εργοδοτικών εγκλημάτων που τα τελευταία χρόνια έγιναν στην ΔΕΗ και ιδιαίτερα στην περιοχή μας! Ο συνάδελφος Νίκος Καραστογιάννης 38 ετών βρέθηκε χτυπημένος στο δάπεδο ανάμεσα από τις ερπύστριες του εκσκαφέα του Ορυχείου Νοτίου πεδίου όπου εργαζόταν ως κατευθυντής!

Κανείς δε γνωρίζει πως και που χτύπησε ο συνάδελφος αλλά αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι δεν υπήρχε δεύτερο άτομο (εκτός από τους δυο χειριστές του εκσκαφέα που δεν έχουν οπτική επαφή με τον κατευθυντή) όπως ορίζουν οι κανονισμοί και είναι αναγκαίο να υπάρχει λόγω της φύσης της εργασίας και το τεράστιο μέγεθος του εκσκαφέα (4.000 τόνους μηχάνημα)!

Όμως η τρόικα και η κυβέρνηση με την ένοχη σιωπή της διοίκησης της ΔΕΗ και την αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος αποφασίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν προσλήψεις (παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα) κοιτώντας αριθμούς χωρίς γνώση και ευθύνη για το τι θα συμβεί στους εργαζόμενους που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και κάτω από τραγικές εργασιακές συνθήκες πασχίζουν να κρατήσουν σε λειτουργία τα Ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν σκοπό να ανεχτούν άλλο:
Την καταστροφική μείωση του τακτικού προσωπικού!
Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
Την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
Άμεσα προσλήψεις τακτικού εργατοτεχνικού προσωπικού που να καλύπτει όλες τις οργανικές θέσεις (Είναι φανερό ότι αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητο να γίνονται από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό)
Να τηρούνται όλοι οι μεταλλευτικοί κανονισμοί και οι κανόνες ασφαλούς εργασίας
Να γίνει άμεσα τμήμα Επιθεώρησης μεταλλείων στην περιοχή

Οι συνάδελφοι που τοποθετούνται στα ασθενοφόρα να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα και επιτυχώς σε μια τέτοια κατάσταση και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται (εκπαίδευση στις απαιτήσεις τραυματιοφορέα, βεβαίωση μετά από τα τεστ δεξιοτήτων κλπ) κάτι που δε συμβαίνει στο Νότιο πεδίο και μάλιστα μόλις πριν μια βδομάδα το συνδικάτο μας το επεσήμανε σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τη διεύθυνση του ορυχείου!

Ευχόμαστε ο συνάδελφος να κερδίσει τη δύσκολη μάχη που δίνει για τη ζωή του και καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε καμιά πίεση που είναι έξω από τους κανονισμούς ασφαλείας!

ΕΝΩΣΗ
Ο μακρύς κατάλογος των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, δυστυχώς συμπληρώθηκε και με το όνομα του συναδέλφου Καραστογιάννη Νίκο όπου στην νυχτερινή βάρδια στις 26 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 03:00 περίπου που δούλευε στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου συνέβη το σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Δυστυχώς οι επανειλημμένες επισημάνσεις – προτάσεις προς την Ιεραρχία της ΔΕΗ για την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, δεν φαίνεται να τα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της και συνεχίζει να λειτουργεί με τις λογικές του ΧΘΕΣ.

Θεωρούμε ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή και η ΔΕΗ έχει ηθική και νομική υποχρέωση να την προστατεύει και να την διασφαλίζει.

Καταλαβαίνουμε ως ένα σημείο, τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων, όμως ξανατονίζουμε την αυστηρή τήρηση των μέτρων ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Πάνω από όλα και πρώτα απ’ όλα προέχει η ασφάλεια και η υγεία μας.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ να ασχοληθεί σοβαρά με την πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, να σηκώσει το ανάστημα της επιτέλους στην πολιτική ηγεσία, να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από τον νόμο 5 προς 1 και να γίνουν προσλήψεις εδώ και τώρα.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ « Η ΕΝΩΣΗ » εύχεται καλή ανάρρωση στον συνάδελφο και ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο εργατικό ατύχημα.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.