Γιορτή γιαπρακιού και το έθιμο των Μωμογέρων στην Κοζάνη



Η γιορτή γιαπρακιού καταλαμβάνει πλέον ξεχωριστή θέση στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κοζάνης. Έτσι και φέτος την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης ο Πολιτιστικός  Σύλλογος «Φίλοι της Παράδοσης» …κερνάει γιαπράκια μαζί με ευχές για ένα καλύτερο χρόνο.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης και του Εκθεσιακού Κέντρου και επαγγελματιών της πόλης.

Το έθιμο των «Μωμογέρων» θα αναβιώσει και φέτος στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα. Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης  με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό τη σάτιρα.

Στο δρώμενο αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά, μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με διάφορες στολές όπως πολεμιστών οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.