Η ιστορία της περιοχής των Σερβίων μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα



Η παρουσίαση του βιβλίου «Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από Οθωμανικές πηγές» των Γιώργου Σαλακίδη και Κώστα Καμπουρίδη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα «Φίλιππος», παρουσία αρκετού κόσμου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης σε συνεργασία με το δήμο Κοζάνης.

Οπως τόνισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ματίνα Μόμτσιου-Τσικριτζή, η ολοκλήρωση του έργου, σημαντικό μέρος της έρευνας και της έκδοσης του οποίου χρηματοδότησε ο σύλλογος, δίνει πολύτιμο υλικό για το παρελθόν της περιοχής, απαραίτητο διαβατήριο για το μέλλον. «Ελπίζω τελειώνοντας σήμερα το ταξίδι μας στο 16ο αιώνα να έχουμε καταλάβει λίγο καλύτερα τη σπουδαιότητα της ιστορικής έρευνας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μόμτσιου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Κοζάνης Χάρης Γελαδάρης, παίρνοντας το λόγο έκανε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της έρευνας που ξεκίνησε το 2006, όταν οι συγγραφείς πρότειναν στο Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και στο Σύλλογο Φίλων την ενασχόληση με την ιστορία της περιοχής, έχοντας ως βάση τα οθωμανικά κατάστιχα, ενώ μνημόνευσε όλους όσοι με τον τρόπο τους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο,  ο Δημήτρης Μυλωνάς, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας έδωσε μερικά σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που οι Οθωμανοί συνέτασσαν φορολογικά κατάστιχα, τα οποία αποτύπωναν με εξαιρετική για την εποχή ακρίβεια τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Κώστας Ντίνας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου που προσεγγίζει την ιστορία της περιοχής μέσα από πρωτογενή έρευνα, φωτίζοντας νέες πτυχές της ιστορίας της περιοχής.

Από την πλευρά των συγγραφέων τονίστηκε ότι το βασικό συμπέρασμα είναι η παρουσία του οικισμού της Κοζάνης από τις αρχές του 16ου αιώνα. «Ξέρουμε ότι γύρω στο 1500 η Κοζάνη υπήρχε, ήταν ένα μεγάλο χωριό» είπαν οι συγγραφείς, ενώ έδωσαν στοιχεία για τις αγροτικές δραστηριότητες της εποχής, όπως η καλλιέργεια μεταξοσκώληκα και κρόκου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με την παρουσίαση παραδόσεων της εποχής του 16ου αιώνα.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.