Όσπρια: Τι προσφέρουν στο οργανισμό και θεωρούνται απαραίτητα;Όσπρια λέγονται τα αποξηραμένα, ώριμα σπέρματα των ψυχανθών με καρπούς. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τι προσφέρουν στο οργανισμό και θεωρούνται απαραίτητα;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Παναγιώτα Καρακασίδου διαιτολόγο-διατροφολόγο. Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Πιο συγκεκριμένα τα όσπρια είναι τρόφιμα που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες δεν απορροφώνται μετά από την πέψη στο έντερο και έτσι διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και την αποβολή λίπους μέσω κοπράνων, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, την πρόληψη των καρδιοπαθειών και πολλών μορφών καρκίνου. Επίσης το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο, με αποτέλεσμα να συστήνονται σε υπερτασικούς ασθενείς. Περιέχουν ακόμη αρκετές ποσότητες βιταμινών (Β και Ε), αλάτων (σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο) χαρακτηριστικό που καθιστά τα όσπρια μια πλήρη τροφή όσον αφορά την κάλυψη του οργανισμού μας σε όλες του τις ανάγκες και έτσι προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας.

life2day.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.