Γιάννης Βαρουφάκης: Ο αντιμνημονιακός καθηγητής της ελληνικής κρίσης



«Είμαι καθηγητής Οικονομικών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει τον εαυτό του ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο αντιμνημονιακός καθηγητής που έγινε διάσημος τα τελευταία τρία χρόνια από τις οικονομικές του θεωρίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Αν και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει δεθεί συναισθηματικά με την ιδιότητα του «ξένου» καθώς από την στιγμή που ενηλικιώθηκε, ταξιδεύει στο εξωτερικό με μικρές «στάσεις» στην Ελλάδα και φυσικά στα τηλεοπτικά παράθυρα που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό.

Οι απόψεις του περί οικονομικών, φιλοσοφίας, πολιτικής και… θεωρίας παιγνίων είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν συχνά άρθρα του, που κατά γενική ομολογία, επηρεάζουν την κρίση και την σκέψη αρκετών αναγνωστών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το 2005 η αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία του εκπομπή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και του Έσεξ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου αργότερα διετέλεσε καθηγητής. Έχει διδάξει σε μερικά από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, μεταξύ των οποίων, το Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας , το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, του Σίδνεϋ, της Γλασκώβης, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβαίν ενώ από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O «γκουρού» της ελληνικής κρίσης

Ο καθηγητής Οικονομικών, με μεγάλη αναγνώριση και διακρίσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, έμαθε, από φοιτητής ακόμη, να ταξιδεύει και να μεταλαμπαδεύει τις ιδέες και τις απόψεις του. Το 2000, ωστόσο, ένας συνδυασμός νοσταλγίας και απέχθειας για την τότε αυστραλιανή κυβέρνηση τον οδηγούν πίσω στην Ελλάδα. Η παραμονή του στην χώρα, όμως, δεν θα διαρκέσει και πάλι για πολύ.

Όταν το 2009 η κρίση χρέους «χτύπησε» για τα καλά την πόρτα της Ελλάδας, θα επιστρέψει εκ νέου, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, αυτή την φορά. Τρία χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, εξακολουθεί να διαμηνύει, σε όλους του τόνους, τις ενστάσεις του για την «συνταγή» που εφαρμόζουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην ελληνική κρίση και να διατυπώνει τις προτάσεις του για μια συνολική λύση.

Η συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην κρίση και η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ είναι μόνο μερικές από τις θεωρίες του πολυτάλαντου κυρίου Βαρουφάκη, ο οποίος, έχει χαρακτηρίσει, ουκ ολίγες φορές, αδιέξοδη την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τα σχόλιά του.

Στις πρόσφατες, μάλιστα, εμφανίσεις του σε ελληνικές εκπομπές δεν δίστασε ευθέως να υποστηρίξει πως η χώρα δεν πρέπει να πάρει την δόση καθώς τα χρήματα δεν θα δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες του Κράτους με αποτέλεσμα σύντομα να υπάρξει μεγαλύτερη «τρύπα» στα ελληνικά Ταμεία.

«Κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά» υποστηρίζει ο ίδιος, θεωρώντας, ταυτόχρονα, πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως αυτό θα προκαλούσε «ντόμινο» με τελική απόρροια την κατάργηση του ενιαίου νομίσματος.

Ο σύμβουλος του Παπανδρέου που του «γύρισε την πλάτη»

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία στο βιογραφικό του είναι η θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που κατείχε από το 2004 μέχρι και το 2006.

Όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο ίδιος, διαφώνησε σε αρκετά σημεία με τον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που σηματοδότησε την λήξη της συνεργασίας τους.

«Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ενώ σε παλιότερη συνέντευξή του έχει ομολογήσει πως δεν συμφωνεί ούτε με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ.

Παρόλα αυτά, αποφεύγει να κατηγορήσει ανοικτά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται».

Οι νέες περιπέτειες σε εταιρεία με ηλεκτρονικά παιχνίδια

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν εκτενή αφιερώματα στον έλληνα οικονομολόγο που διαπρέπει στην Αμερική και προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Valve, για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα».

Με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, οι κύριες ασχολίες του Γιάννη Βαρουφάκη, αφορούν πλέον εικονικά όπλα, «φονικές» μάχες και εικονικά νομίσματα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στην επίσημη ιστοσελίδα του, η πρόταση έγινε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gabe Newell διάβασε το άρθρο του περί των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ενώ ο ίδιος περιγράφει την νέα του θέση «ως το όνειρο του κάθε οικονομολόγου που γίνεται πραγματικότητα».

Άλλωστε, οι βιομηχανίες αντίστοιχων παιχνιδιών αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο έρευνας για τους οικονομολόγους που μπορούν να επεξεργάζονται στοιχεία και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα σε συνθήκες που είναι αδύνατο να υπάρξουν στον πραγματικό κόσμο.

Ο διευθυντής της εταιρείας, ανακοινώνοντας την πρόσληψη του γνωστού οικονομολόγου, είχε τονίσει πως η Valve αντιμετώπιζε έναν αριθμό οικονομικών προβλημάτων, που επιζητούσαν άμεσα μια λύση και ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν η σοφότερη επιλογή.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την MKO Vital Space Projects, που έχει ιδρύσει μαζί με την σύζυγό του, εικαστικό, Δανάη Στράτου, με σκοπό τη διερεύνηση- μέσα από την τέχνη, φαινομένων όπως ο υπερπληθυσμός των σύγχρονων πόλεων σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο που ερημώνει.

Γωγώ Κυριαζή
newpost.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.