Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις» για την διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας«Ελπίζουμε να συνταχθεί ο δήμαρχος Κοζάνης με τους έξι δημάρχους που θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την νομοθεσία για τη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας»

Πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Αθανασίου εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά να ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων άρθρων του νόμου (3838/2010).

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και από δήμους της χώρας οι οποίοι δήλωσαν πώς δεν θα εφαρμόσουν την συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση έξι  δήμαρχοι, Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, δηλώνουν ότι «H παραγγελία αναστολής δεν είναι νόμιμη, καθόσον επικαλείται την προσεχή δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1α και 24 του ν. 3838/2010″. Η αιτιολογία αυτή παραβιάζει πρωτοφανώς την αρχή της νομιμότητας».

Με βάση τα παραπάνω οι έξι δήμαρχοι θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο άρθρο του Ν. 3838/2010 αφού δεν υπάρχει καμιά απόφαση του ΣτΕ που να ακυρώνει το συγκεκριμένο άρθρο λόγω συνταγματικότητας.

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη και σε χθεσινό δελτίο τύπου αναφέρει: «Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους να αναστείλουν τη διαδικασία απονομής ιθαγένειας ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας … Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι οι Δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας μέχρι αυτός να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλη ρύθμιση»

Πιο κάτω ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει και μερικές από τις επιπτώσεις:  «Εκτός όμως από τα ζητήματα νομιμότητας, η αιφνίδια και αποσπασματική αναστολή της διαδικασίας κτήσης ιθαγένειας λόγω γέννησης ή φοίτησης προξενεί σοβαρότατα ουσιαστικά προβλήματα. Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν μόνον ανηλίκους ή προσφάτως ενηλικιωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι γεννήθηκαν, σπούδασαν και διαβιούν επί μακρόν στην Ελλάδα υπό καθεστώς νομιμότητας και χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη χώρα ή ζήσει σε άλλη κοινωνία εκτός της ελληνικής».

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι η απαράδεκτη θεσμική εκροπή του υπουργού κ. Αθανασίου εκκινεί από πολιτικές σκοπιμότητες και προεκλογικές υποσχέσεις, μιας και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του ΣτΕ που να καθιστά νόμιμη την εντολή του υπουργού να ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας .

Με την παρούσα επιστολή λοιπόν ζητούμε από τον Δήμαρχο Κοζάνης  να λάβει θέση επί του θέματος και τον καλούμε να συνταχθεί με τους έξι συναδέλφους του που θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την νομιμότητα, κόντρα στις παράνομες αποφάσεις της του υπουργού κ. Αθανασίου και της κυβέρνησης.

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.