Σεφ στον Αέρα, Ναταλία Δραγούμη, Παιδική Διατροφή και η Διατροφική Παραπληροφόρηση



Στη εκπομπή Σεφ στον Αέρα της περασμένης Παρασκευής η κυρία Δραγούμη που έχει ανακηρύξει τον εαυτό της κατά κάποιο τρόπο ειδική στην παιδική διατροφή βάλθηκε να μας φτιάξει υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά. Μας έφτιαξε λοιπόν μπισκότα με ταχίνι. Ως εδώ καλά.

Την ώρα που ετοίμαζε τα μπισκότα, συνειδητοποιούμε ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα είχαν στα υλικά 3 πηγές ζάχαρης: καστανή ζάχαρη (έχει την ίδια δράση στο σώμα με την κανονική ζάχαρη), ζάχαρη άχνη (ζάχαρη) και μέλι (άλλη μια πηγή ζάχαρης, ναι έχει αντιοξειδωτικά αλλά πρέπει να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα μελιού για να τα λάβεις).

Γεμιστά μπισκότα
Αναλύσαμε λοιπόν τη συνταγή και τελικά το κάθε “υγιεινό” μπισκότο είχε 10 γραμμάρια σάκχαρα. Τι σημαίνει αυτό; Θα το εξηγησουμε. Για να καταλάβουμε πόση ζάχαρη έχουν αυτά τα ψευτο-υγιεινά μπισκότα αρκεί να πούμε αυτό: 1 μπισκότο από τα κλασσικά γεμιστά σοκολατένια έχει 3,8 γραμμάρια σάκχαρα -δηλαδή τα υγιεινά μπισκότα της κυρίας Δραγούμη έχουν σχεδόν 65% παραπάνω ποσότητα σακχάρων από τα γεμιστά.

Πτι Μπερ
Ένα πτι μπερ έχει 1,3 γραμμάρια σάκχαρα. 10 γραμμάρια σακχάρων είναι ένα εξωφρενικό ποσό σακχάρων ακόμα και για ενήλικα για ένα μπισκοτάκι. Και ναι το ταχίνι είναι καλή πηγή λίπους αλλά δεν αρκεί αυτό για να θεωρηθεί ένα κολατσιό υγιεινό, από τη στιγμή που έχει τόση ζάχαρη παύει να είναι τόσο υγιεινό όσο το παρουσιάζουν. Δεν λέμε ότι τα άλλα μπισκότα είναι καλές επιλογές (έχουμε κάνει και κριτική), αλλά σίγουρα ούτε αυτό το μπισκότο με τόση ζάχαρη είναι καλή επιλογή.

Πέρα από τα μπισκότα η παρουσιάστρια και η καλεσμένη της μιλούσαν με τόση σιγουριά για θέματα υγείας και διατροφής λες και είχαν από 2-3 διδακτορικά η κάθε μια. Καλό είναι ένα δημόσιο πρόσωπο να χρησιμοποιεί την δημοσιότητα του για καλό σκοπό όπως για παράδειγμα τη διατροφή των παιδιών (αν και από ότι είπε στην εκπομπή η κυρία Δραγούμη, αυτή και ο άντρας της έχουν εταιρία/επιχείρηση με καντίνες για σχολεία οπότε δεν θα λεγες το σκοπό της μη-κερδοσκοπικό αλλά μάλλον κερδοσκοπικό), αλλά μην μεταφέρεις λανθασμένες πληροφορίες στο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής μαγειρικής είναι λογικό να αναφερθεί κάποιος σε κάποια βασικά ζητήματα διατροφής, όπως για παράδειγμα το ταχίνι είναι πηγή καλού λίπους μην όμως αρχίζεις να λες ότι θεραπεύει τα πάντα γιατί και παραπληροφορείς και χάνεις τη σοβαρότητα σου.

Συμπέρασμα πρώτο: Όχι αυτά τα μπισκότα δεν είναι υγιεινά ούτε και καλή επιλογή για κολατσιό για παιδιά.

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μάγειροι κτλ. θα πρέπει να καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουν προς το κοινό ειδικά όταν δίνουν συμβουλές διατροφής, υγείας κτλ. Δεν είναι ούτε γιατροί, ούτε διαιτολόγοι, ο κόσμος όμως τους πιστεύει.

natofao.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.