Πρωτοφανή επίθεση στην αυτοδιοίκηση βλέπουν οι αιρετοί! Συνεδριάζει η ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ



Για πρωτοφανή επίθεση με στόχο την απαξίωση και τη διάλυση στην αυτοδιοίκηση,  με μείωση πόρων, μείωση προσωπικού και αύξηση αρμοδιοτήτων  έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης που βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Κοζάνη για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του συνόλου των αιρετών της περιοχής αλλά και εκατοντάδων υπαλλήλων στην αυτοδιοίκηση, οι οποίοι κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν την παραίτηση των Δημάρχων ως μέσο πίεσης για να μην περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Οι εργαζόμενοι, είχαν μαζευτεί από νωρίς έξω από το Κοβεντάρειο, χώρος στον οποίο έγινε η συνέλευση και λίγο μετά τις 11 εισήλθαν στο κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα, χωρίς όμως να δημιουργθηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη,  ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Κοζάνης,   εξέφρασε  τα αιτήματα των εργαζομένων στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ αναφορικά με το μέτρο της διαθεσιμότητας και ζήτησε να μην υπογράψουν οι Δήμαρχοι διαπιστωτικές πράξεις.

Στη συνέλευση που ακολούθησε, o κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι με το μέτρο της διαθεσμότητας  δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, απειλούνται με διάλυση οι υπηρεσίες των δήμων και με αποδιάρθρωση οι οργανισμοί τους.

«Κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ η μόνη λύση είναι η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και στόχο την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε ΟΤΑ και δημόσιο.

«Αυτό αποτελεί τη μόνη ορθολογική και δίκαιη λύση του προβλήματος και όχι μία οριζόντια τυφλή πολιτική, που από τη μία στους δήμους με υπεράριθμο προσωπικό δε θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη στους δήμους με ελλειμματικό προσωπικό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα» ο κ. Ασκούνης.

Η ΚΕΔΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολύ νωρίτερα από το Μεσοπρόθεσμο είχε θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης των αντιφάσεων στην κατανομή του προσωπικού που καταγράφονται στους δήμους.

Υπενθύμισε μάλιστα, σε ερώτημα αν οι δήμοι θα αποστείλουν καταλόγους, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε απογραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαλλήλων και  κατά συνέπεια τα έχει στη διάθεσή του.

Όσον αφορά το θέμα των παραιτήσεων των Δημάρχων  ο κ. Ασκούνης τόνισε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί λύση,  καθώς θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Απορρίπτοντας την πλήρη επιτροπεία των Δήμων που εισάγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του «κατ´ επίφαση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ο κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. «Λέμε ναι στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, όχι όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία» τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ.

«Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και τη λειτουργία των δήμων, αλλά και της ουσίας του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», σημείωσε ο κ. Ασκούνης.

«Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται και  να συνεννοούνται. Αν δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, τότε επέρχεται σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Οι αιρετοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αύξηση δημοτικών τελών όπως έκανε γνωστό ο Κ. Ασκούνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλοί δήμοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφενός γιατί ακόμη και οι υπερχρεωμένοι  δήμοι μέσω της πρόσφατης ρύθμισης των χρεών, έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου γιατί οι δήμαρχοι συναισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσθέσουν και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Με τη διαπίστωση ότι «το κλίμα είναι εκρηκτικό και ότι η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο» ο Κώστας Ασκούνης παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις των αιρετών για τον τρόπο που θα αντιδράσουν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα αλλά και στις κατά τόπους αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ που θα προηγηθούν.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη «ένας μεγάλος αγώνας κατάργησης της αυτοδιοίκησης, που έχει ως στόχο να πληγούν οι πολίτες καθώς η Τ.Α. είναι το τελευταίο αποκούμπι τους. Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η μείωση των πόρων και η συκοφαντία των αιρετών. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μέτωπα ανάμεσα σε αιρετούς, υπαλλήλους και πολίτες. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα μας και να δώσουμε κοινό αγώνα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.