Εν αναμονή του τοπικού ρυμοτομικού για να προχωρήσει η Πανεπιστημιούπολη



Η πορεία  υλοποίησης των έργων υποδομής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, από τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, παρουσία του Δ/ντη της ΑΝΚΟ Γιώργου Αμανατίδη και του αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Πέτρου Πατιά.

Μια πορεία, που έκανε σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια καθώς τον Απρίλιο του 2011, το τότε  υπουργικό συμβούλιο, είχε ανακοινώσει  την παραχώρηση δημόσιας έκτασης 746 στρεμμάτων για την ανέγερση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και   ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2012 ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γρηγόρης Τσάλτας, προχώρησε στην έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Τον Ιούλιο του 2012 είχε ανακοινωθεί από πλευράς Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και ΑΝΚΟ πως υπάρχει  σημαντική ωριμότητα των τεχνικών φακέλων του έργου.

Πλεόν όμως, μπορούμε να πούμε πως  βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί,  καθώς το τοπικό ρυμοτομικό της περιοχής, που πρόκειται να γίνει το Πανεπιστήμιο , βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το  Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πότε θα βγει η απόφαση.

Χωρίς το ρυμοτομικό, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ούτε το θεωρείο του Πανεπιστημίου, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Δήμαρχος Κοζάνης, και πλεόν πιέζουν πάρα πολύ οι ημερομηνίες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Να σημειώσουμε εδώ πως με δεδομένη τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στις 31/12/2015 και την υποχρέωση νομικών δεσμεύσεων μέχρι τις 31/12/2013, θα πρέπει να γίνει η   υποβολή του φακέλου συμμετοχής από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την αξιολόγηση, την ένταξη και τη συμβατοποίηση του έργου μέχρι την άνοιξη 2013.

Ολα αυτά δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το πως και αν τελικά θα προχωρήσει η υλοποίηση της Πανεπιστημιούπολης, ειδικά όσο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το πρόγραμμα «Αθηνά» το οποίο προβλέπει  τη συρρίκνωση κατά 30% τουλάχιστον των τμημάτων βάσει μελέτης από την Αρχή Διασφάλισης της λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ).

Γ.Κ.
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.