Άναψε φωτιές το πλαφόν στο τσίπουρο!



Πιο συγκεκριµένα, µε απόφασή του το υπουργείο Οικονοµικών θέσπισε ως ανώτατο όριο για τους µικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς στα 80 κιλά ετησίως.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες διαµαρτυρίες των οινοποιείων, αρχής γενοµένης από εκείνα της Πελοποννήσου, προς το υπουργείο για την ανεξέλεγκτη διάθεση χύµα τσίπουρου στην αγορά η οποία, σύµφωνα µε τους ίδιους, πέρα από τους κινδύνους που εγκυµονεί για τους ίδιους, «κοστίζει» στο ∆ηµόσιο περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως από διαφυγόντες φόρους.

Το υπουργείο Οικονοµικών υιοθέτησε την άποψη αυτή και «ανταποκρίθηκε» θεσπίζοντας ως όριο τα 80 κιλά το χρόνο. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, άναψε… φωτιές στους µικρούς παραγωγούς, όχι µόνο για το αυθαίρετο και χαµηλό-όπως κρίνουν- πλαφόν αλλά και για το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών είχε ήδη προµηθευτεί µεγαλύτερες ποσότητες από υπολείµµατα σταφυλιών και τώρα ήταν αναγκασµένοι είτε να τα πετάξουν είτε να τα χρησιµοποιήσουν για την παραγωγή τσίπουρου το οποίο, ωστόσο, θα ήταν παράνοµο σύµφωνα µε την τελευταία απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Αντέχει το εµφιαλωµένο
Παρά τα «στραβά µάτια» της πολιτείας και τιην υπερφορολόγηση που στρέφει τους καταναλωτές στο φθηνότερο, ανώνυµο αλλά συχνά αγνώστου προελεύσεως χύµα, το εµφιαλωµένο τσίπουρο παρουσιάζει σηµάδια αντοχής, έστω κι αν δεν «τρέχει» πια µε τους ρυθµούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας (20%). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επτάµηνο του 2012, σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή αποσταγµάτων αυξήθηκε κατά 5,4% την ώρα που η παραγωγή αλκοολούχων στο σύνολό της µειώθηκε κατά 10,8%.

Σηµαντική «ανάσα» για τους αποσταγµατοποιούς προσφέρουν οι εξαγωγές που πλέον πλέον να αποτελούν το 10% των πωλήσεων. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Γενικού Χηµείου του κράτους, το 2011 η παραγωγή εµφιαλωµένου τσίπουρου στην Ελλάδα άγγιξε τα 3,5 εκατ. λίτρα, όταν το 2005 το αντίστοιχο νούµερο ήταν 2 εκατ.

seleo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.