Πραγματικότητα αποτελεί το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αυτισμό στην Κοζάνη



Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αυτισμό στην Κοζάνη αποτελεί εδώ και ένα μήνα περίπου πραγματικότητα για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό αναζητούσε έναν χώρο στην πόλη, για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

«Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Οκτωβρίου. Προσφέρει υπηρεσίες σε 19 παιδιά και ο αρχικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε τις δεξιότητες τους,  να τα βοηθήσουμε στην αυτοεξυπηρέτηση, αλλά και να καλλιεργήσουμε τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Π.χ. να μπορούν τα παιδιά να πάνε στο σούπερ-μάρκετ, να ψωνίσουν και στη συνέχεια να έρθουν πίσω στο χώρο και να ετοιμάσουν κάτι απλό για φαγητό» λέει η πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης Ελένη Παφύλη.

Η απόκτηση ομαδικού πνεύματος και η συνεργασία αποτελούν στόχο των τεσσάρων εκπαιδευτών του κέντρου που απασχολούνται στο κέντρο, το οποίο ταυτόχρονα προσφέρει μια ανάσα και στις οικογένειες των παιδιών. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι τα παιδιά, σε δεύτερο επίπεδο, όμως, μας ενδιαφέρει και οι γονείς να παίρνουν μια ανάσα, προκειμένου να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους» λέει η κ. Παφύλη.

Ο χώρος που στεγάζεται το κέντρο έγινε λειτουργικός και φιλόξενος με πολύ κόπο, προσωπική δουλειά και χάρη στις δωρεές αυτών που πιστεύουν στο σκοπό και τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης.

Το επόμενο σημαντικό βήμα, το οποίο έχει ήδη  δρομολογηθεί είναι η δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και του Κέντρου υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό, το οποίο σύμφωνα με την κ. Παφύλη «έχει πάρει σάρκα και οστά μετά από συντονισμένες προσπάθειες και την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου Κοζάνης». Το έργο 4 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει δημοπρατηθεί, έχει κηρυχθεί ο ανάδοχος και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Εκεί θα μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, των οποίων οι οικογένειες δεν θα μπορούν να τα υποστηρίξουν» τονίζει η κ. Παφύλη.

Ο αγιασμός του κέντρου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ψαρρών  4, έγινε το απόγευμα της Κυριακής.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΥΤΙΔΗΣ
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.