Σε επιφυλακή η Δυτική Μακεδονία για το νέο κρούσμα λύσσας – Όλες οι εξελίξεις



Τα δύο πρώτα test που έγιναν από το δείγμα, στο τσοπανόσκυλο (από το νέο κρούσμα που εμφανίστηκε σήμερα στην Ιεροπηγή Καστοριάς) έδειξαν τον ιό της λύσσας. Το οριστικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα υπάρξει το σήμερα βράδυ, με το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου το οποίο αναμένεται. Εντωμεταξύ, όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και η περιοχή σε καραντίνα. Τα παραπάνω επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δ. Σαββόπουλος στο Δελτίο Ειδήσεων του Top Channel.

Είναι το δεύτερο κρούσμα με τον επικίνδυνο ιό της λύσσας μέσα σε 25 ημέρες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (μετά το πρώτο που είχε εμφανιστεί στο Παλαιόκαστρο) και είναι πολύ ανησυχητικό, όπως τόνισε ο ίδιος. Το νεο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα κοπάδι ενός βοσκού, σε απόσταση 1000 μέτρων από τα σύνορα Αλβανίας. Τη Δευτέρα και την Τρίτη το τσοπανόσκυλο παρουσίασε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, ενώ, έπειτα, δάγκωσε δύο πρόβατα, και τα σκυλιά του ίδιου του κοπαδιού. Η αλλοπρόσαλλη αυτή συμπεριφορά έγινε αντιληπτή από το βοσκό και το γιό του.

Τα ζώα που δαγκώθηκαν (πέντε στο σύνολό τους, πρόβατα και σκυλιά), θα θανατωθούν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις), ενώ όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, το κοπάδι όλο τέθηκε σε καραντίνα από τα αρμόδια κλιμάκια της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Ο κυνηγός  που δεν φαίνεται να έχει δαγκωθεί, φέρει μια αμυχή στο πόδι έχει, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο και από εκεί το Νοσοκομείο θα ακολουθήσει (μετά από οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ), προληπτική θεραπεία στον κυνηγό.

«Δεν κατανοήθηκε η έκταση του προβλήματα από τους κτηνοτρόφους. Σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα ζώα και η περιοχή τίθεται σε καραντίνα. Όλοι οι ποιμενικοί σκύλοι και τα κυνηγόσκυλα της περιοχής θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Είναι ένα σοβαρό περιστατικό και το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε, μας ανησυχεί» τόνισε ο κ. Σαββόπουλος, τονίζοντας πως «θα πρέπει όλοι και ιδίως οι κτηνοτρόφοι, να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς τη συμπεριφορά του ζώου μας».

Αύριο το μεσημέρι θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

όλο το ρεπορτάζ από το kozanimedia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.