Πόρτα εξόδου σε 17 υπαλλήλους του Δήμου Κοζάνης δείχνει το μνημόνιο!



Σε κατάληψη της κεντρικής εισόδου του δημαρχείου Κοζάνης και του γραφείου προσωπικού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του δήμου Κοζάνης, διαμαρτυρόμενοι στις επιταγές του μνημονίου για απολύσεις και μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων.

Στην κατηγορία της συγκεκριμένης διάταξης του νέου μεσοπρόθεσμου, στο δήμο Κοζάνης αντιστοιχούν 17 υπάλληλοι, οι οποίοι θα δουν την πόρτα εξόδου από την εργασία τους, γι’ αυτό οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κατάληψη και τρίωρη στάση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αγωνίζονται για την ακύρωση του μέτρου. Μάλιστα, με επιστολή του σωματείου στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου, ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να μην στείλει στοιχεία στο υπουργείο, σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι απολύσεις. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, δηλώνει πως οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, συντασσόμενος με τη θέση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή εκφράστηκε σε σχετικό ψήφισμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ούτε μία απόλυση και θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν θα γίνουμε θύματα της κρίσης, σε μια στιγμή μάλιστα, που βασικοί τομείς του δήμου Κοζάνης, όπως η καθαριότητα, οι τεχνικές υπηρεσίες κ.λ.π. αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης, Γιώργος Τριανταφύλλου. Πρόσθεσε ότι «με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε την άμεση λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης σε έκτακτη συνεδρίασή του, σχετικά με τη μη αποστολή οποιουδήποτε στοιχείου στην κατεύθυνση της απόλυσης συναδέλφων, τα οποία οφείλει να παραδώσει το γραφείο προσωπικού του Δήμου, εφαρμόζοντας το Νόμο και τις συνοδευτικές εφαρμοστικές εγκυκλίους».

Είπε ακόμη ότι «όσες διαβεβαιώσεις και να δίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης ότι «δεν θα απολυθεί κανένας», τον διαψεύδουν οι ίδιες διατάξεις του ψηφισθέντος Νόμου… Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τον διαψεύσει και η πραγματικότητα. Την υπεράσπιση του ιερού δικαιώματος στη δουλειά δεν μπορούμε να την αφήσουμε στις… διαβεβαιώσεις του υπουργού».

Σύμφωνα με την παράγραφο Ζ4 του Ν. 4093/2012 (μνημόνιο 3) ισχύουν τα παρακάτω: «Οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι ίσος ή μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ή το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετούν στην οικεία υπηρεσία ή φορέα. Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. ……………. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των φορέων της περίπτωσης 1 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: α. τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται σύμφωνα με την προηγούμενη περίπτωση του παρόντος, καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, καταλαμβάνουν τις καταργούμενες οργανικές θέσεις, β. τις πράξεις με τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι, κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού. Η μη αποστολή των στοιχείων των περιπτώσεων 3 και 4 εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται με το 1/4 των αποδοχών των υπαλλήλων.»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.