Σωματείο Βενζινοπωλών Κοζάνης: «Σαπουνόφουσκα που θα κοστίσει ακριβά στη Δυτική Μακεδονία»



Από τον Πρωινό Λόγο 

Η σημαντική εμπλοκή και το μεγάλο «κόλλημα» που εντοπίστηκε στη διαδικασία χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά της χώρας, οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα όπως καταγγέλλει το Σωματείο Βενζινοπωλών Κοζάνης δεν έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ υπάρχει ζήτημα με τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να καταβάλουν φορολογική δήλωση πέρυσι, αλλά και με τα διαμερίσματα που έχουν ατομική θέρμανση και κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή τους οι Βενζινοπώλες Κοζάνης κάνουν λόγο για «μια σαπουνόφουσκα που θα κοστίσει πανάκριβα στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας», ενώ ο χειμώνας προχωράει και τα νοικοκυριά της περιοχής «παγώνουν», αναζητώντας λύσεις θέρμανσης μακριά από το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως σημειώνουν οι βενζινοπώλες Κοζάνης «η δαπάνη δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, που πάει να πει ότι όλο το θέμα, με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ήταν εμπαιγμός.  Μια σαπουνόφουσκα που θα κοστίσει πανάκριβα στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας.

Όχι μόνο οικονομικά αλλά και οικολογικά και δημογραφικά. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της περιοχής θα το έχουν υπ’ όψιν τους στις μελλοντικές πολιτικές τους αποφάσεις».

Την ίδια ώρα στη Φλώρινα εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι αν δεν φτάσουν οι επιχορηγήσεις για την προμήθεια πετρελαίου, θα αναγκαστούν να κλείσουν τα σχολεία. Στην Κοζάνη, σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Σταυρούλα Σαββίδου, οι εκπαιδευτικοί της περιοχής έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Δήμο Κοζάνης ότι τα σχολεία της περιοχής δεν θα αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα και ότι αναμένονται τα σχετικά κονδύλια για τη θέρμανση και την κάλυψη των υπολοίπων αναγκών.

Μιλώντας στον «Π.Λ». ο Γιώργος Χατζηκυπραίου πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Κοζάνης, αναφορικά με την νέα εμπλοκή που υπάρχει με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, τόνισε πως: «Όλο αυτό είναι ένα πρόχειρο κατασκεύασμα, το οποίο δεν έχει λάβει υπόψη του πολύ σημαντικά σημεία. Υπάρχουν δικαιούχοι λόγω του ότι δεν δικαιούνται να υποβάλλουν δήλωση δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δικαιούνται επιδόματος. Δεν έχει υπογράψει κανείς το νόμο, αλλά και δεν έχει μπει στον προϋπολογισμό. Που θα ενταχθεί το κονδύλιο; Η περιοχή μας ήδη αντιδράει, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαμαρτυρηθεί, χωρίς να γίνεται κάτι».

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για «δούλεμα» σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει δύσκολες καιρικές συνθήκες για αυτό το λόγο και το θέμα του πετρελαίου θερμάνσεως είναι πρωταρχικής σημασίας. Την ίδια ώρα ο κόσμος στη δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη συγκεκριμένα αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο έξοδο του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «απλά γίνεται μια κωλυσιεργία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ο κόσμος και τίποτα παραπάνω». Μάλιστα στην περιοχή της Κοζάνης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, από τα 130 περίπου πρατήρια, μόνο τα 53 έχουν αναρτήσει τιμές πετρελαίου θερμάνσεως. Από την πληροφόρηση του Σωματείου Βενζινοπωλών Κοζάνης και σε αυτά τα πρατήρια δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει ελάχιστη ζήτηση.

Γιατί κόλλησε η διαδικασία

Σε τεχνικά προβλήματα έχει «κολλήσει» η έναρξη της χορήγησης του «επιδόματος» θέρμανσης στα νοικοκυριά. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ενώ αναζητείται λύση σε δυο σοβαρά προβλήματα που αφορούν, σύμφωνα με την «Ημερησία»:

1. Τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012. Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στα αρχεία της ΓΓΠΣ με αυτούς που υπέβαλαν δηλώσεις.

2. Τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση. Δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.