Άδωνις Γεωργιάδης: Ποιος είναι πραγματικά ο πιο φασαριόζικος βουλευτής της Ελλάδας



Οπου υπάρχει ανακατωσούρα και προβοκάτσια είναι πρώτος. Του πετούσαν πορτοκάλια και αυγά στη Λέσβο και χαμογελούσε. Στα τηλεοπτικά πάνελ μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους προσβολή και έχει πάντα πληρωμένη απάντηση. Με την ίδια άνεση πουλάει εγκυκλοπαίδειες στο κανάλι του και μιλάει ως εισηγητής για το Μνημόνιο 3.

Εχει ένα χιούμορ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και δείχνει αδιαπέραστος ακόμη και σε πυρηνική επίθεση. Πρόσφατα άγνωστοι τοιχοκόλησαν αφίσες στις οποίες χρησιμοποιούσαν το πρόσωπό του και το πόστερ της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» όπου η λέξη «χαβιάρι» είχε αντικατασταθεί από τη λέξη «χαϊβάνι».

Η αφίσα που τοιχοκολήθηκε είχε τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το Χαϊβάνι» και υπότιτλο «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ακόμα και να γίνεις βουλευτής», και απεικονιζόταν ο βουλευτής της ΝΔ με στολή εποχής.

Ο ίδιος ανεβάζοντας τη φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Twitter, σχολίασε:

«Μα τι κάθονται και φτιάχνουν; Πάντως πολλά με έχουν πει στη ζωή μου, αλλά χαζό όχι, η αλήθεια είναι…»

Ποιος είναι πραγματικά ο Αδωνις Γεωργιάδης;

Από που ξεφύτρωσε στην ελληνική πολιτική σκηνή ο πολιτικός που είναι γνωστός ακόμη και στα μικρά παιδιά με το μικρό του όνομα;

Βίος και πολιτεία

Ο Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και κατάγεται από το Αμύνταιο της Φλώρινας.

Είναι διευθυντής των εκδόσεων Γεωργιάδη και των περιοδικών «Ελλήνων Ιστορία» και «Ελληνική Αγωγή» και ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, «Οδηγός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων» (1992), «Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μύθος καταρρέει» (2002) και «Θεοδώρα Φραντζή: Η Άλωσις».

Τo 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «Ελληνική Αγωγή» με σκοπό την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Το 1998, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα, διηύθυνε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηρόδοτος 107,4». Αργότερα συνεργάστηκε με τηλεοπτικούς σταθμούς παρουσιάζοντας εκπομπές, τις «Ελληνική Αγωγή» στον «Blue Sky» και «Ελλήνων Έγερσις» στον «Τηλεάστυ», με θέμα τον πολιτικό σχολιασμό και την τηλεπώληση βιβλίων, κυρίως ιστορικού και φιλολογικού περιεχόμενου.

Αρχικά πολιτεύτηκε με το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Υπήρξε υποψήφιος του ΛΑΟΣ για τη νομαρχία Αθηνών στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Το 2007 και το 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΛΑΟΣ. Ήταν υποψήφιος του ιδίου κόμματος για την θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις περιφερειακές εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου 2010.

Το 2011 τοποθετήθηκε υφυπουργός ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τον Φεβρουάριο του 2012 διαγράφηκε από την Κοινοβουλετική Ομάδα του ΛΑΟΣ καθώς υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ», παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματος και στις 17 Φεβρουαρίου 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ.

Γεννήθηκε στην Εκάλη

Ο Αδωνις Γεωργιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εκάλη, παρότι οι γονείς του δεν ήταν εύποροι. Στη δεκαετία του ’30, ο παππούς του Σπύρος Βλασόπουλος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η Πρωία», ευνοήθηκε από μια αγοραπωλησία. Εκείνη την εποχή η Ενωση Συντακτών Αθήνας αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην Εκάλη και τα οικόπεδα πουλήθηκαν σε μέλη της.

Ενας από τους αγοραστές οικοπέδων ήταν και ο παππούς Σπύρος Βλασόπουλος, που έδωσε αργότερα το σπίτι αυτό ως προίκα στη μεγάλη κόρη του Αμαλία. Στη μητέρα του Αδωνι Παρασκευή έδωσε το διαμέρισμα που διατηρούσε στην οδό Ηπείρου. Οταν οι δυο αδερφές παντρεύτηκαν αποφάσισαν να ανταλλάξουν την προίκα τους και αυτό ήταν κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον πατέρα του βουλευτή, αφού ήθελε να μένει στην (τότε) εξοχική Εκάλη.

Εργαζόμενοι γονείς

Η μητέρα του Παρασκευή Βλασοπούλου εργαζόταν στο γραφείο του Παύλου Βαρδινογιάννη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο πατέρας του Θανάσης, όταν ήρθε στην Αθήνα από το Αμύνταιο της Φλώρινας, πήγε στο γραφείο του Παύλου Βαρδινογιάννη να ζητήσει μια θέση στο δημόσιο.

Εκεί γνωρίστηκε με την Παρασκευή Βλασοπούλου, την οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε λίγο καιρό αργότερα. Παράλληλα εργάστηκε ως συγγραφέας και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τις εκδόσεις. Αυτή την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει ακόμη και σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον μεγάλο του αδερφό Λεωνίδα, 41 ετών που σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ο Αδωνις έχει και έναν τρίτο αδελφό, τον Αλέξανδρο, 37 ετών, ο οποίος σπούδασε ηχοληψία και διατηρεί κατάστημα με ακουστικά βαρηκοΐας.

Ο θάνατος των γονιών

Το 1990 ο Αδωνις έχασε από έμφραγμα τον πατέρα του και τρία χρόνια αργότερα πεθαίνει και η μητέρα του από λευχαιμία. Ο Αδωνις, παρότι ο μικρότερος γιός, αναλαμβάνει τις εκδόσεις Γεωργιάδη και εκδίδει τα πρώτα του βιβλία. Νεαρός παντρεύτηκε τη Μαρία Φρονιμίδου αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και χώρισαν συναινετικά τρία χρόνια αργότερα.

Λίγους μήνες μετά τον χωρισμό του γνώρισε την Ευγενία Μανωλίδου. Εκείνη μαζί με τον πρώην σύζυγό της Θεόδωρο Μανωλίδη επισκέφτηκε το γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη προκειμένου να τους βοηθήσει στην κυκλοφορία ενός Cd της Ευγενίας Μανωλίδου. Μετά το διαζύγιό της παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα παιδί. Η περιβοήτη φράση που είχε πει η κυρία Μανωλίδου για τον «μπουμπούκο» σύζυγό της άφησε εποχή αλλά δεν έπληξε το προφίλ του.

Από φοιτητής ήταν στη «γαλάζια» ΔΑΠ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης γνωρίστηκε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη από τη δεκαετία του ’90, όταν ακόμη ο ακροδεξιός Κώστας Πλεύρης διαφήμιζε τα βιβλία του για τους αρχαίους συγγραφείς στο TELECITY. Χάρη σε αυτό ο βουλευτής κέρδιζε αρκετά χρήματα και κατάφερε να κρατήσει τον εκδοτικό οίκο του πατέρα του.

Από φοιτητής ήταν στη «γαλάζια» ΔΑΠ και το 2003 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Δέχτηκε και έμεινε σε αυτή τη θέση για τέσσερα χρόνια ώσπου έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής και εξελέγη.

Φιλελεύθερος, μνημονιακός, όχι ακραίος, όπως λέει

Ο ίδιος δηλώνει οπαδός του δημοκρατικού πολιτεύματος, της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων και επισημαίνει πως δεν υπάρχει νομικά τεκμηριωμένο στοιχείο που να τον συσχετίζει με τον ναζισμό και τον φασισμό, όπως του αποδόθηκε στο παρελθόν.

Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του πλέκει κατά καιρούς το εγκώμιο του δικτάτορα Μεταξά (απόσπασμα έπαιξε ο Λάκης Λαζόπουλος) και η εκπομπή του «Ελλήνων Έγερσις» έχει επικριθεί από δημοσιεύματα αριστερών και κεντρο-αριστερών εφημερίδων, την στήλη Ιός της Ελευθεροτυπίας και από τα Νέα ως μέσο προώθησης βιβλίων εθνικιστικού έως και φιλοναζιστικού περιεχομένου. Ο ίδιος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά δημοσιογράφων που τον χαρακτήρισαν ακροδεξιό.

Στις απόψεις του είναι μάλλον συνεπής φιλελεύθερος. Πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Τα βάζει συχνά με τους λαθρομετανάστες και είναι ευρωπαϊστής. Εκτιμά ότι η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, αλλά και εκεί το παρακάνει: «Αδωνι, είσαι θεός! Με σένα ακόμη και τέταρτο Μνημόνιο μπορούμε να περάσουμε!» του είπε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, μόλις κατέβηκε από το βήμα όπου υποστήριξε με πάθος το Μνημόνιο.

«Ταύρος» στα παράθυρα

Μπορεί να τον κατηγορούν για την τσιριχτή φωνή του στα τηλεπαράθυρα και τις συνεχείς εμφανίσεις του στην τηλεόραση αλλά χάρη σε αυτές έγινε γνωστός και επιβλήθηκε στην πολιτική. Οταν προ ημερών τον ειρωνεύτηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ για τον τόνο της φωνής του εξεμάνη:

«Ετσι είναι η φωνή μου κύριε Παπαδημούλη. Δηλαδή αν είμουν τυφλός το θα μου λέγατε;» ρώτησε εκτός εαυτού. «Δηλαδή, κύριε Γεωργιάδη θέλετε να σας αντιμετωπίζουμε ως άτομο με ειδικές ανάγκες;» ανταπάντησε ο Παπαδημούλης, ο οποίος δεν χάνει επίσης ευκαιρία να προσβάλει τους συνομιλητές του και δεν χάνει ποτέ, φυσικά, τη θέση του στα πορτοπαράθυρα της τηλεόρασης.

Χρειάζεται τόμος για να καταγράψει κανείς τους ομηρικούς καυγάδες του Αδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση. Εχει τη μοναδική άνεση να βγαίνει στην πιο γραφική τηλεοπτική εκπομπή και να μιλάει ώρες για τον εαυτό του γιατί «πουλάει».

«Είμαι ευέξαπτος όταν ακούω ουρανομήκεις ανοησίες», δήλωσε πρόσφατα στην εκπομπή «Κορίτσια για σπίτι». Σχολίασε εκεί την εκπομπή ΑΜΑΝ, η οποία δεν του χαρίζεται :

«Γέλασα πάρα πολύ και αν είχα το τηλέφωνο του κ. Κανάκη θα του έστελνα μήνυμα με θερμές ευχαριστίες. Μου κάνει και πολύ ωραία διαφήμιση, αν έγραφε και το τηλέφωνο των βιβλίων από κάτω θα ήταν ακόμα καλύτερα», λέει γελώντας.

Γελάει λιγότερο με τον γνωστό σόουμαν Λάκη Λαζόπουλο που τον λέει ακροδεξιό : «Ο μόνος που με έχει στεναχωρήσει πραγματικά είναι ο Λάκης Λαζόπουλος γιατί κάποια περίοδο αναφέρθηκε στην οικογένειά μου και στους γονείς μου που τους έχω χάσει πάρα πολλά χρόνια αλλά πιστεύω ότι δεν το έκανε σκόπιμα, δε με γνωρίζει εξάλλου προσωπικά», αποκαλύπτει.

«Ταύρος» στη Βουλή

Παροιμιώδεις έχουν μείνει και οι φωνές του στη Βουλή. Είναι μάλλον ο μοναδικός που τα βάζει με τη Χρυσή Αυγή και δέχεται κατά συνέπεια και τα βέλη της:

«Επιτρέψτε μου παρακαλώ. Παίρνω περισσότερα από εσάς; Να το καλύψετε πουλώντας σειρές εγκυκλοπαίδειας», του είπε προχθές ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης σε μια «κόντρα» που είχαν για το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης.

Και συνέχισε: «Πόσα παίρνετε κύριε Γεωργιάδη εσείς; Πες στον κόσμο πόσα παίρνεις. Δεν παίρνεις 5.000, παίρνεις πάνω από 7.000. Είσαι ψεύτης, παίρνεις πάνω από 7 χιλιάρικα και να τα χαίρεσαι. Εδώ μιλάμε με αριθμούς δεν λέμε παραμύθια. Μιλάμε με αριθμούς».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχιζε να αντικρούει όσα έλεγε ο Ηλίας Κασιδιάρης και εκείνος φανερά εκνευρισμένος του είπε ότι δεν μπορεί να τον αμφισβητεί και πως οι βουλευτές πληρώνονται με το ποσό των 8.000 ευρώ. Κι ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντούσε χωρίς μικρόφωνο: «Αφήστε αυτές τις γελοιότητες δεν είναι τηλεοπτικό σταθμό πλατό του Blue Sky, κύριε Γεωργιάδη» του είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.