Εξωστρέφεια και εθελοντισμός στη Δυτική Μακεδονία! – Tης Κωνσταντίνας Μητροπούλου



Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο μέχρι και το 2014 καταρτίστηκε και συζητείται μέσα στο δυσμενέστερο οικονομικά περιβάλλον που θα μπορούσε να υπάρξει. Τόσο για την περιφέρειά μας, όσο και για τη χώρα.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις πρωτόγνωρες οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε, όλοι οι τοπικοί φορείς, τα αμέσως επόμενα χρόνια με την ίδια, αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και προγραμματισμό, αλλά, παράλληλα, και με μεγαλύτερη τόλμη. Με τομές και ρήξεις με το παρελθόν, αλλά και με γνώμονά το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει, νομίζω, να συμπεριλαμβάνει, εκτός των όσων αναλυτικά παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν, δυο πολύ σημαντικές ενότητες-παραμέτρους:

-Η πρώτη αφορά στην αδήριτη, πλέον, ανάγκη ανάληψης μιας σειράς πρωτοβουλιών για την εξεύρεση και αξιοποίηση και άλλων, εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για δράσεις τις οποίες καταρτίζουμε ή θα σχεδιάσουμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας είναι δεδομένοι, λίγοι και, δυστυχώς, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι, μακριά από δογματισμούς του παρελθόντος και ιδεοληψίες του παρόντος, χωρίς λαϊκισμό, αλλά με ρεαλισμό, οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης δράσεων και πρωτοβουλιών. Από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μέχρι ακόμη και στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, ακόμη και στην πολύπαθη υγεία μας. Κάθε ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κάθε διακρατική συνεργασία, ακόμη και σημαντικές συνεργασίες με ιδιωτικά ιδρύματα, φορείς, επιχειρήσεις και ινστιτούτα, οφείλουμε να το δούμε, να το ερευνήσουμε, να το συζητήσουμε και, γιατί όχι, να το αξιοποιήσουμε!

-Η δεύτερη ενότητα στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ έχει να κάνει με την αξιοποίηση της δυναμικής που αναπτύσσει, πλέον, και στην περιοχή μας, το Κίνημα, (γιατί περί πραγματικού Κινήματος πρόκειται) του Εθελοντισμού. Και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τις δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, πάσης φύσεως και ασχολίας εθελοντικές ομάδες, συλλόγους, σωματεία, που δρουν ήδη και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Μια τέτοια συνεργασία θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στην αξιοποίηση πολλών μέτρων και προτάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τα επόμενα χρόνια.

Και εδώ, ειδικά σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το περιβάλλον και, ειδικά, (λόγω και των δραματικών στιγμών που βιώνει η χώρα μας) στην κοινωνική μέριμνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια στενότερη, αγαστή και εν τέλει επιτυχημένη συνεργασία της Περιφέρειας μας με το Κίνημα του εθελοντισμού.

Η Κωνσταντίνα Μητρόπουλου είναι εκπαιδευτικός και Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.