Iβάν Σαββίδης… εμπιστευτικό!



Το gazzetta.gr “φωτίζει” την “είσοδο” του ομογενούς Πόντιου επιχειρηματία στα διοικητικά του ΠΑΟΚ. Ποιο είναι το όραμά του για τον “δικέφαλο του Βορρά” και πως θα εισρεύσουν ρωσικά κεφάλαια στην Βόρεια Ελλάδα.

Πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά του 51% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το νέο ιδιοκτήτη της ομάδας, το όνομά του ήταν μεν γνωστό στην ελληνική κοινή γνώμη, ωστόσο, οι επαγγελματικές δραστηριότητες του, η επιχειρηματική του δράση, πολλώ δε μάλλον οι στόχοι της εισόδου του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα έλεγε κανείς ότι καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου, κυρίως γιατί ο ίδιος δεν θέλει να δίνει και μεγάλη αναφορά γύρω από τις επιδιώξεις του.

Ο λόγος για το νέο αφεντικό του “δικεφάλου του Βορρά”, τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους επιφανείς Πόντιους επιχειρηματίες, που αποφάσισε να βγάλει χρήματα από τη Ρωσία για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ και να του δώσει την οντότητα που αξίζει και αναλογεί σε έναν σύλλογο, που αποτελεί δημιούργημα Ελλήνων προσφύγων!

Το gazzetta.gr έκανε ρεπορτάζ , συνομίλησε με τον Έλληνα δημοσιογράφο, Θανάση Αυγερινό (ανταποκριτής του ΜΕGA στην Μόσχα), ο οποίος γνωρίζει καλά τον 53χρονο ομογενή επιχειρηματία και σας παρουσιάζει τους μακροπρόθεσμους στόχους της απόφασής του να επενδύσει στην αγαπημένη του ομάδα.

Who is who

O Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στην πόλη Τσάλτα της Γεωργίας και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο ρωσικό στρατό και την φοίτησή του στο τμήμα της εθνικής οικονομίας του πανεπιστημίου του Ροστόβ, στις αρχές της δεκαετίας του 80′, άρχισε να εργάζεται σε μεγάλη καπνοβιομηχανία της ρωσική πόλης.

Μέσα σε έναν χρόνο έγινε γενικός διευθυντής και σήμερα, η σύζυγός του Κυριακή Σαββίδη, είναι η ιδιοκτήτρια της “Donskoy Tabak”, που είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας! Πλέον, στην κατοχή του αγροτικές φάρμες, ένα μέρος του αεροδρομίου της πόλης του Καυκάσου, καθώς και οικοδομικές και χρηματιστικές επιχειρήσεις…

Στην πορεία ο Σαββίδης ασχολήθηκε με την πολιτική και από το 1998 έως το 2003 ήταν αιρετό μέλος της νομοθετικής συνέλευσης του Ροστόβ, ενώ το 2003 εξελέγη βουλευτής στη Δούμα (το ρωσικό κοινοβούλιο) και θήτευσε ως επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού και φόρων, ενώ το 2007 επανεξελέγη με το κόμμα της “Ηνωμένης Ρωσίας” και ως μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων, είχε αρκετές επαφές με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέρα από την ενασχόλησή του με την πολιτική, ο Πόντιος επιχειρηματίας, διετέλεσε ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, της FC Rostov (2002-05) και της FC SKA Rostov-on-Don, ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη ίδρυση του Σ.Α.Ε. (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) για τους Έλληνες της διασποράς στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

H αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ

«Ασχολείται από μικρός με το ποδόσφαιρο και τον συνδέουν έντονα συναισθήματα με τον ΠΑΟΚ, τον οποίο βλέπει περισσότερο σαν “ιδεολογία”, παρά σαν μία οικονομική επένδυση στο άθλημα και την ομάδα που αγαπάει. Η αγάπη του για τον “δικέφαλο του Βορρά” έχει άμεση συνάρτηση με την καταγωγή του.

Ο ίδιος είναι Πόντιος και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με οτιδήποτε αφορά στην προσφυγιά και την σύνδεση της πατρίδας με τους Έλληνες γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και μετακόμισαν στην Ελλάδα, μία υπόθεση που λίγο-πολύ είναι “ξεχασμένη” στη συνείδηση των συμπατριωτών μας.», μας λέει ο Έλληνας δημοσιογράφος, Θανάσης Αυγερινός που ζει στην Μόσχα και εργάζεται ως ανταποκριτής του MEGA στη Ρωσία, συνεχίζοντας:

«Το ενδιαφέρον του για τον ΠΑΟΚ χρονολογείται από πολύ παλιά, καθώς ήταν συχνός επισκέπτης της Θεσσαλονίκης για να δει συγγενείς και φίλους και σχεδόν πάντα πήγαινε στην Τούμπα για να παρακολουθήσει την ομάδα να αγωνίζεται. Η πρώτη απόπειρα να “μπει” στην διοίκησης της ομάδας, έγινε πολύ διστακτικά το 2006, χωρίς να έχει πλήρη συνείδηση και ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τι σημαίνει να γίνεις από την μία μέρα στην άλλη ιδιοκτήτης μίας μεγάλης ΠΑΕ. Τότε, σε σχέση και με την πραγματικότητα, ήταν αρκετά πιο ρομαντικός και εκείνη την εποχή πήρε ένα πρώτο “μάθημα”.

Αλλά, επειδή ο ΠΑΟΚ ήταν πάντα η ομάδα της καρδιάς του και η Θεσσαλονίκη συγκέντρωνε μία αρκετά μεγάλη παροικία Ρωσοπόντιων, σε συνδυασμό με την οικονομική του επιφάνεια, που του έδινε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συλλόγου, κάπως έτσι ήρθε και “κούμπωσε” αυτή η συμφωνία.», μας εξηγεί ο Έλληνας συνάδελφος.

Οι παράλληλες – με το ποδόσφαιρο – επιδιώξεις του

Ψάχνοντας και ρωτώντας ανθρώπους που τον γνωρίζουν, μάθαμε ότι ο επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας, είναι ένας άνθρωπος πολυάσχολος, αλλά πλέον είναι κατάλληλα “προπονημένος” για να χειρίζεται παράλληλα πολλές και διαφορετικές υποθέσεις.

Έχει πολλούς συνεργάτες και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, που μπορούν να “καλύψουν” όλη την “γκάμα” των δραστηριοτήτων του και “βλέπει” την ενασχόλησή του με τον ΠΑΟΚ, ως μία ταυτόχρονη ευκαιρία να φέρει πιο κοντά την πατρίδα με την Ρωσία, να προσελκύσει ρωσικά κεφάλαια στην Βόρεια Ελλάδα και μέσω της σύνδεσης του ποδοσφαίρου και του επιχειρείν, να συμβάλει στην σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, ένα εγχείρημα στο οποίο έχουν αποτύχει οι πολιτικοί. «Εντάξει, θα μας πείτε ότι “ανήκομεν εις την Δύση”, αλλά ας κοιτάξουμε λίγο και προς την πλευρά των ομόθρησκων μας συμμάχων, με τους οποίους τόσο πολλά μας συνδέουν.

Η αδιαφορία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, να κάνει μία κίνησης προσέγγισης προς την Ρωσία τον εκνευρίζει αφάνταστα και αυτός είναι και ο λόγος, που παλιότερα είχε καταφερθεί εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου…», μας εξομολογείται Έλληνας ανώτατος διπλωματικός υπάλληλος που εργάζεται στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Πρώτα ο ΠΑΟΚ και μετά όλα τα άλλα!»

«Όλα αυτά βέβαια, είναι στην θεωρία γιατί ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία έχει στο μυαλό του να υλοποιήσει στην Ελλάδα.

Γενικά, έχει μεγάλο όραμα να δημιουργήσει μία υγιή κατάσταση γύρω από την οποία θα λειτουργεί ο σύλλογος, χωρίς χρέη και “σκιές” από το παρελθόν και έχει τη δύναμη να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο. Δηλαδή να τον μετατρέψει σε μία κερδοφόρα αθλητική εταιρία που θα πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα στον εσωτερικό χώρο και αργότερα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αλλά βήμα-βήμα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πλάνο και χωρίς βιασύνη. Γι’ αυτό και στο πόδι του στην Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται, η Μαρία Γκαντσάρεβα και ένας ακόμη οικονομικός διευθυντής των επιχειρήσεών του, οι οποίοι έχουν αναλάβει όλο τον διαχειριστικό έλεγχο των χρεών της ΠΑΕ, με στόχο να πετύχουν την πλήρη οικονομική εξυγίανση της ομάδας μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου», προσθέτει ο Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος γνωρίζει τον Σαββίδη εδώ και πολλά χρόνια και σε έναν βαθμό, μπορεί αποκρυπτογραφήσει τα λεγόμενα του…

«Σύμβολο, ο Ζαγοράκης!»

«Ο Σαββίδης χαρακτηρίζεται από μία… μπέσα! Είναι απαιτητικός και ντόμπρος, κάνει παρατηρήσεις και τα λέει χύμα, όπως τα σκέφτεται… Όταν λέει “σ‘ εμπιστεύομαι”, το εννοεί και αυτή την εξήγηση την έχει κάνει τόσο στον Βρύζα όσο και στον Δώνη, με τους οποίους και συνεργάζεται.

Όταν αναφέρεται στον Ζαγοράκη, το πρώτο πράγμα που λέει είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που αποτέλεσε σύμβολο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και με την πορεία του μέσα στα γήπεδα, προσέφερε πολλά στην αθλητική Ελλάδα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα ηγηθεί του νέου διοικητικού σχήματος και της καθημερινής εποπτείας της ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παίρνει αυτός τις τελικές αποφάσεις.», σχολίασε ο Έλληνας ανταποκριτής του ΜΕGA στην Μόσχα, ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποσαφηνίσει την σχέση του Σαββίδη με τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Γιατί ο Πούτιν χρειάστηκε να “εγκρίνει” την επένδυση!

«Με απλά λόγια, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σύστημα στην Ρωσία, σήμερα, δεν υπάρχει κανένας Ρώσος επιχειρηματίας, όσα κεφάλαια και να διαθέτει, που να μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή επένδυσης στο εξωτερικό, ειδικότερα με χρήματα που έχει βγάλει από την ρωσική οικονομία, χωρίς να υπάρχει – στον έναν ή τον άλλο βαθμό – μία είδους συνεννόηση με τις ρωσικές κυβερνητικές αρχές. Υπό αυτή την άποψη, το Κρεμλίνο έδωσε την συγκατάθεσή του γι’ αυτή την εξαγωγή συναλλάγματος.

Στη Ρωσία, ο επιχειρηματίας βρίσκεται πάντα σε στενή σύνδεση με την εξουσία. Οι αρχές δηλαδή φέρνουν τον επιχειρηματία προ των κοινωνικών του ευθυνών και δεν του επιτρέπουν δηλαδή να ξεφύγουν από κάποια όρια.», μας αποκάλυψε ο Θανάσης Αυγερινός.

Νο 300 στην Ρωσία!

Επιχειρώντας μία ενδελεχή έρευνα στην μηχανή αναζήτησης του Google, μπορεί εύκολα κανείς να μάθει ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι σε κλίμακα ο τριακοσιοστός επιχειρηματίας στην Ρωσία. Η περιουσία του εκτιμάται κοντά στα 400 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεών του αγγίζει τα 500 εκατομμύρια Ευρώ.

Ήδη έχει δώσει 11 εκατομμύρια για το πρώτο “ξελάσπωμα” της ομάδας και έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, στο ταμείο του ΠΑΟΚ θα εισρεύσουν άλλα 10 εκατομμύρια Ευρώ. Η είσοδός του στην ομάδα, έβαλε τέλος στο καθεστώς οικονομικής κηδεμονίας στο οποίο βρισκόταν ο “δικέφαλος του Βορρά” από την UEFA, επειδή για ένα διάστημα δεν τηρούσε το financial fair play!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, στις σκέψεις του, είναι να γίνει μία επένδυση 50 εκατομμυρίων Ευρώ για το αθλητικό κέντρο και το νέο γήπεδο της ομάδας και αν τα πράγματα πάνε καλά και δημιουργηθεί ένα κλίμα ελκυστικό και για άλλους Ρώσους επιχειρηματίες, θα μπορούσε να συμβάλει σε έναν κύκλο ευρύτερων επενδύσεων στην Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να αγγίξει τα 500 εκατομμύρια Ευρώ.

«Θέλει να ανοίξει τον δρόμο!»

«Δεν ξέρω αν αυτά τα ποσά ακούγονται “εξωτικά” εδώ στην Ελλάδα, για την Ρωσία πάντως, είναι πολύ λογικά! Δεν θα βιαστεί να φέρει το μεγάλο όνομα σαν μεταγραφή… Θέλει να βεβαιωθεί ότι η επένδυση που έχει στο μυαλό του να κάνει, δεν θα πάει στο βρόντο… Έπαθε και έμαθε στο Ροστόβ, όταν ανέλαβε μία ποδοσφαιρική ομάδα και τελικά βγήκε χαμένος κατά 42 εκατομμύρια Ευρώ.

Αν τον αφήσουν και δεν “βασανιστεί” από διαφόρων ειδών κωλύματα, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους Ρώσους επιχειρηματίες, ακόμη και πιο ισχυρούς από τον Ιβάν. Να το πω απλά, ο ένατος σε οικονομική ισχύ Ρώσος επιχειρηματίας, ο Γιούρι Γκάλτσεφ, έχει εξοχικό στην Πελοπόννησο και επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα. Φέτος είχαμε 700.000 Ρώσους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι να τους διπλασιάσουμε.», κατέληξε ο Θανάσης Αυγερινός που εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται μαζί του ως σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.