Επισημάνσεις και προτάσεις του ΕΒΕ Κοζάνης με αφορμή τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα



Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης (ΕΒΕ) της Τετάρτης 31/10/2012, τα μέλη με αφορμή  το νέο φορολογικό  νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, κατέληξαν ομόφωνα μετά από μακρά συζήτηση στις παρακάτω αναφερόμενες επισημάνσεις και προτάσεις που συμπεριελήφθησαν  σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Κυριακίδης στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα,  με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με την επιστολή μας αυτή, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μας για τις αλλαγές που προδιαγράφονται στο ισχύον φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο σας σε σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενσωμάτωσε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι προτάσεις για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ασκούντες την επιχειρηματική δραστηριότητα, ως ατομική επιχείρηση,  και το «κλείδωμα» στο 35% του φορολογικού συντελεστή των καθαρών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, βρίσκουν παντελώς αντίθετο το Διοικητικό μας Συμβούλιο, όπως αυτό εκφράστηκε συνολικά στην συνεδρίασή του με αριθμό 292/31-10-2012.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να μην φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά με έναν μόνο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Και εύλογα ερωτάμε, γιατί όταν για τους δημοσίους υπαλλήλους ισχύει το αφορολόγητο των 5.000,00 ευρώ, που ο Πρωθυπουργός προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στις 8.000,00 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογείται από μηδενική βάση; Η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης από τη Δημόσια Διοίκηση των ελλήνων πολιτών καταλύεται σε ότι αφορά την φορολογική εισπρακτική του κράτους και δυστυχώς όχι μόνο έναντι των ελευθέρων επαγγελματιών;

Επιπλέον, εξετάζετε την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο άσκησης επιτηδεύματος ύψους 1.000 ευρώ, ο οποίος θα συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπετε αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος, από το 55% σε 60%.

Το Επιμελητήριό μας εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθετη γνώμη του με αυτά τα μέτρα που προωθούνται με το νέο φορολογικό νόμο, όπως τουλάχιστον βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Δυστυχώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απέμειναν, καθώς οι μεσαίες έχουν ισοπεδωθεί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!

Την ώρα που η οικονομία βυθίζεται κάτω από τις παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις της τρόικας, η αγορά βουλιάζει στην ύφεση και η ανεργία εκτοξεύεται στο 24% με αποτέλεσμα η κρίση χρέους στην χώρα μας να παίρνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης, διαπιστώνουμε συνεχώς ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδίδεται σε έναν αγώνα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και σε υιοθέτηση μέτρων, που όχι μόνο δεν θα συντελέσουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά αντίθετα θα εντείνουν την υφεσιακή πορεία στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία μας.

Αντί η κυβέρνηση να καταφεύγει στη φορολογική αφαίμαξη συγκεκριμένων τομέων, ας λάβει μέτρα  για την πάταξη και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, καθώς και τη διάλυση των καρτέλ που ελέγχουν τις τιμές στην αγορά. Ας ρίξει προς αυτήν την κατεύθυνση το βάρος της, αντί να καταφεύγει στις εύκολες λύσεις που όμως δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες και βυθίζουν σε ύφεση την οικονομία.

Και το σημαντικότερο ας επιστέψει ή τουλάχιστον ΑΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΕΙ τις απαιτήσεις της με τα οφειλόμενα από το κράτος προς τους Ιδιώτες. Ακόμα, επισημαίνουμε ιδιαίτερα και υπογραμμίζουμε ότι η  καθόλα δίκαιη και λογική απαίτηση που προβάλλουμε για συμψηφισμό τουλάχιστον των οφειλών  επιχειρήσεων και Δημοσίου ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΑΓΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ  ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, καθώς είναι απαράδεκτο να βεβαιώνονται οφειλές επιχειρήσεων σε Δήμους, όταν οι Δήμοι οφείλουν στις ίδιες επιχειρήσεις χιλιάδες ευρώ.

Είναι γνωστό ότι καμία χώρα με επαναλαμβανόμενα ελλείμματα και σωρευμένα χρέη δεν έχει επιτύχει ανάπτυξη, για αυτό το λόγο πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.         Προαπαιτούμενο βέβαια της ανάπτυξης -η οποία δεν μπορεί να έλθει με την επίκληση προθέσεων, αλλά με συγκεκριμένες σαφείς και ολοκληρωμένες αποφάσεις – αποτελεί και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό άλλωστε είναι και το καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης. Απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν υπάρχει και κάθε λίγο η φορολογική πολιτική αλλάζει, ανάλογα με τα πορίσματα της τρόικας, η οποία έχει επιλέξει πρώτα τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών και μετά την ανάπτυξη.

Βασική προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η ανάπτυξη μαζί με τη δημοσιονομική  πειθαρχία θα πρέπει να κινηθούν παράλληλα. Η ανάκαμψη που αποτελεί κλειδί για την επίτευξη όλων των στόχων που έχουν τεθεί και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη, είναι όντως ο  δρόμος που θα οδηγήσει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Αυτό που θα πρέπει να φροντίσει επιπλέον το οικονομικό επιτελείο και γενικότερα η κυβέρνηση, είναι να υπάρξει ουσιαστική πάταξη και οριστική εξάλειψη της γραφειοκρατίας σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.  Απαιτούνται ακόμα  πιο γενναία και αποφασιστικά βήματα που θα μειώσουν το σπάταλο κράτος, όπως σύμπτυξη και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις επίορκων δημόσιων υπαλλήλων (το 24% της ανεργίας της χώρας μας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα), κατάρτιση οργανογράμματος για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως συντονισμός και συνεργασία ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ότι αφορά τη φορολογία το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης προτείνει τα εξής:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% και παράλληλη σταδιακή μείωση της προκαταβολής του φόρου. Γιατί καμία σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να γίνει, όσο η Ελλάδα φορολογεί την επιχείρηση 4 φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες. Ενώ η αυξημένη προκαταβολή του φόρου (80%) μειώνει σημαντικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία.

ΟΧΙ στη σχεδιαζόμενη επιβολή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης από 25% έως 30% από το πρώτο ευρώ, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου για ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων των επιχειρήσεων.

Σημαντική μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης (π.χ. είδη διατροφής κ.α.), σε είδη που συνιστούν τους πυλώνες  της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας καθώς και σταδιακή γενική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Απόδοση του ΦΠΑ  όταν γίνεται η είσπραξή του και όχι νωρίτερα, καθώς πολλοί επιχειρηματίες υποχρεώνονται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον έχουν εισπράξει.

Κατάργηση του Κ.Β.Σ.. Γιατί με τις πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει, ενισχύει τα φαινόμενα διαφθοράς στις συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές, αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος και το καθεστώς αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.  

Σαφής προσδιορισμός, στο φορολογικό νόμο, των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων.

Επαναφορά του αφορολόγητου στο 100% για επαναεπενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν  τη λειτουργία τους και να αντιμετωπίσουν το σημερινό ανταγωνισμό.

Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής φόρου στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις τουλάχιστον για μία τριετία.  

Αποφυγή της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά συστήτημα, κ.α), γιατί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην φερεγγυότητα του κράτους.

Απαλλαγή από τη φορολόγηση της αξίας του συνόλου των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις. Γιατί το μέλλον απαιτεί ισχυρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Μείωση και απλούστευση της φορολογίας ακινήτων ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και να τονωθούν οι συναφείς παραγωγικοί κλάδοι (έπιπλα – κουφώματα, οικοδομικά υλικά, τεχνικές υπηρεσίες, κ.α.).   

Καθολικό πόθεν έσχες για πλήρη έλεγχο των εισοδημάτων.

Κανένας νέος νόμος να μην ψηφίζεται χωρίς να συνοδεύεται από έκθεση για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα.

Ευελπιστώντας κ. Υπουργέ ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις του Διοικητικού  Συμβουλίου του Φορέα μας, που ανιδιοτελή στόχο έχει την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Κοζάνης
Κωνσταντίνος Κυριακίδης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.