Δωρεά 20 πινάκων ζωγραφικής του Γιώργου Χατζάκη στον Δήμο Κοζάνης



Ο Γιώργος Χατζάκης, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς, δώρισε στο Δήμο Κοζάνης είκοσι πίνακες ζωγραφικής.

Οι πίνακες αυτοί παραδόθηκαν από τον καλλιτέχνη στο Δήμο στις 9 Οκτωβρίου προκειμένου να εκτεθούν στον Εκθεσιακό Χώρο του Δήμου Κοζάνης,  στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, από τις 2 έως τις 22 Δεκεμβρίου του 2012 και στη συνέχεια να φυλαχθούν ώστε να κοσμήσουν, σε διακριτή αίθουσα, τη Δημοτική μας Πινακοθήκη.

Η συλλογή του Γιώργου Χατζάκη θα αποτελέσει για τις επόμενες γενιές πολύτιμη εικαστική κληρονομιά.  

Ο Γιώργος Χατζάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης το 1937. Από το 1958 ζει και εργάζεται στην Κοζάνη.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Κοζάνη, Χανιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Σόφια, Μόσχα, Λευκωσία, Βόνη κ.ά) ενώ έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Για το Γιώργο Χατζάκη έχουν γραφεί σπουδαίες κριτικές μεταξύ των οποίων και αυτή του Γιάννη Ρίτσου «……Οι πίνακές του με καθήλωσαν. Ιδού, είπα, ένας πραγματικός ζωγράφος, που δε χρειάζεται σχόλια, ερμηνείες, κατατάξεις σε σχολές, διερευνήσεις επιδράσεων, διασταυρώσεων, προσμίξεων. Σε συνεπαίρνει απ’ την πρώτη στιγμή, σε παίρνει και σου δίνεται σαν από κάποια προϋπάρχουσα μυστική συμφωνία. Ίσως η βυζαντινή πνοή, που διατρέχει τις πίνακες του Χατζάκη, να ’ναι μια πρώτη προετοιμασία υποδοχής –η γενική μνήμη, τόσο ιστορική όσο και αισθητική.»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.