Όλοι εμείς οι σύνεδροι της 25ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Καναλάκι Δήμου Πάργας από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης, ο ρόλος της εκπαίδευσης πρέπει να αποβλέπει στην διαμόρφωση και απόκτηση ανθρωπιστικής συνείδησης όλων των νέων της Ελληνικής κοινωνίας με κριτήρια την κοινωνική αλληλεγγύη και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να αποδοθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η ηλικία των παιδιών 6 έως 12 ετών είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση αυτής της συνείδησης. Δεν φτάνουν όμως οι αποσπασματικές εκπαιδευτικές δράσεις κάποιων σχολείων της πατρίδας μας που έχουν να κάνουν με το φιλότιμο και την ευαισθητοποίηση λίγων εκπαιδευτικών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμβολή της οικογένειας, η οποία αποτελεί τον πρώτο θεσμό κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. Οι αποσπασματικές εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν ναι μεν φωτεινές λάμψεις αλλά όχι ικανές να αποφέρουν το αποτέλεσμα της καθολικής συμμετοχής σε όλη την χώρα.. Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και συντονισμένη στρατηγική από την επίσημη πολιτεία για να εξαπλωθεί σε όλο τον πληθυσμό η υπέρτατη ανθρώπινη αξία της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων σώματος.
Για το θέμα της προσφοράς οργάνων σώματος το οποίο είναι υψίστης σημασίας, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε όλες τις ομάδες που ασχολούνται με το θέμα και κυρίως να ευαισθητοποιηθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας ώστε να ενημερώνονται οι συγγενείς των μελλοντικών δοτών. Επίσης οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση του πληθυσμού για το μείζον αυτό πρόβλημα, με κάλεσμα ειδικών από τον Ε.Ο.Μ. και επιστημόνων από τα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας. Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν με το νέο νόμο που αφορά τις δωρεές οργάνων σώματος, βρέθηκε ότι ο αυτός παρουσιάζει πολλές αδυναμίες και προτείνεται από τους εθελοντές αιμοδότες να επανεξεταστεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την βελτίωση του νομικού πλαισίου που θα βοηθήσει στο άριστο τις δωρεές Οργάνων.
Ένα σύστημα αιμοδοσίας προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να έχει αμφίδρομη σχέση στήριξης με τον εθελοντή αιμοδότη. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει στη χώρα μας είναι οι αιμοδότες συγγενικού περιβάλλοντος με την κατάλληλη προσέγγιση να μετατραπούν σε εθελοντές αιμοδότες. Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει μια εθνική στρατηγική από πλευράς πολιτείας.
Για το πρόβλημα που έχει προκύψει σε περιοχές της χώρας, σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάθε εμπλεκόμενος φορέας θα πρέπει να φροντίσει για τους έγκαιρους ψεκασμούς, ώστε την επόμενη χρονιά να μην υπάρξουν φαινόμενα αποκλεισμών αιμοδοτικού πληθυσμού, να υπάρξουν οι σχετικές προμήθειες αντιδραστηρίων εγκαίρως και να εφαρμόζεται ο έλεγχος του αίματος αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα και να αποφευχθούν τα προβλήματα που υπήρξαν φέτος και οδήγησαν σε έλλειψη αίματος πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως της Αττικής.
Όσον αφορά την συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού, προκειμένου ο ρόλος τους να είναι πρόσφορος, επιβάλλεται να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια και η αγνότητα της εθελοντικής προσφοράς και ο σεβασμός να αποτελεί απαραίτητο κριτήριο. Ιδιαιτέρως επιθυμούμε και προσμένουμε την συμπαράσταση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που αποτελεί και κοινωνικό της καθήκον, η προβολή των πανανθρώπινων ιδεών της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος. Η παραχώρηση περισσότερου χώρου και χρόνου σε όλα τα μέσα είναι απαραίτητη.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την συνδρομή των επίσημων αρμόδιων φορέων της πολιτείας, θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και των παραγώγων αυτού.
Για την Οργανωτική Επιτροπή της 25ης Αμφικτιονίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών
Ο Πρόεδρος
Θωμάς Κασκάνης