H απάντηση της ΔΕΥΑΚ στον Γιώργο Μητλιάγκα σχετικά με την Τηλεθέρμανση



Για την αξία, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός έργου σαν την Τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν υπάρχει ανάγκη να μιλήσει κανείς, καθώς από το 1993 και μέχρι σήμερα, 20 συνεχόμενα χρόνια, το ομολογούν και το παραδέχονται οι ίδιοι οι πολίτες που απολαμβάνουν αυτό το αγαθό.
    
Δεν υπάρχει, επίσης, ανάγκη να μιλήσει κανείς και για την κοινωνική ευαισθησία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., του φορέα υλοποίησης και διαχείρισης αυτού του έργου, καθώς το αποδεικνύει η σταθερή τιμή της τηλεθέρμανσης από το 2008 και μέχρι σήμερα (με μείωση του ΦΠΑ από 23% στο13%) , παρά τα άλματα που έκανε και συνεχίζει να κάνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα η τιμή της Τηλεθέρμανσης είναι στο 1/3 του ισοδύναμου της τιμής του πετελαίου).
    
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό μέρος του σχεδιασμού, της εξασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης και της υλοποίησης του έργου Τηλεθέρμανση Κοζάνης, τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά, με αποτέλεσμα όσοι προσπαθούν να βγάλουν απ΄ το κάδρο αυτό τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και να εντάξουν άλλους, κατά το δοκούν, δεν αξίζει καν σχολιασμού, διότι ζούμε πάντα σε μια κοινωνία όπου ο δημόσιος βίος και η πολιτεία του καθενός είναι γνωστή και οι πολίτες παραμένουν πάντοτε οι υπέρτατοι κριτές, οι οποίοι αναγνωρίζουν και εκτιμούν αναλόγως το έργο και την προσφορά του καθενός.
    
Σε ό,τι αφορά όμως το τεχνικό καθαρά μέρος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
    
Η  άριστη λειτουργία του έργου όλα αυτά τα 20 χρόνια και η διαρκής επέκταση του, επιτεύχθηκε χάρη στην επιστημονική μελέτη, στον ορθολογικό σχεδιασμό, στη σωστή εκτίμηση δεδομένων και καταστάσεων . Ενέργειες που ως είχαν αποτέλεσμα οι πολίτες να διαθέτουν σήμερα , πάνω απ΄ όλα, ένα έργο βιώσιμο και αποτελεσματικό, το οποίο βεβαίως ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ φροντίζουν και μεριμνούν να παραμείνει βιώσιμο και στο μέλλον εξασφαλίζοντας σε όλους το αγαθό της τηλεθέρμανσης, αλλά και να επεκτείνεται όπως και όπου πρέπει με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και φυσικά τις ανάγκες των πολιτών.
    
Θυμίζουμε μόνο πως ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η πλήρης ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης θα είχε επιτευχθεί το 2015, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πέτυχε αυτό να συμβεί το 2000! (αντίστοιχο παράδειγμα στην Δ. Ευρώπη και στην χώρα μας μέχρι σήμερα δεν υπάρχει) .
    
Γι΄ αυτό και ακολουθώντας πάντα την ίδια λογική προχωρήσαμε στην επέκτασή της και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κοζάνης (Ν. Χαραυγή, Ζ.Ε.Π.), όπως έχουμε προγραμματίσει ήδη να κάνουμε μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες για το Δρέπανο και τον Κρόκο. Παράλληλα τρέχει η μελέτη με το ΕΚΕΤΑ-ΙΤΕΣΚ και πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας για την ανάπτυξη Τηλεθέρμανσης σε απομακρυσμένους οικισμούς του Δ. Κοζάνης που στοχεύει στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως για παράδειγμα την χρήση βιομάζας. Η μελέτη ανατέθηκε στους παραπάνω φορείς με την υπ’ αριθμ. 87/15-06-2012 Απόφαση του Δ.Σ ΔΕΥΑΚ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2013.
    
Χαιρόμαστε που σήμερα ακόμα και οι «σκεπτικιστές» του έργου της Τηλεθέρμανσης αναγνωρίζουν την αξία και τη χρησιμότητα του, αλλά επειδή κάποιοι τώρα «ανακάλυψαν την Αμερική» δεν σκοπεύουμε να παρασυρθούμε σε μεγαλεπήβολα και θολά σχέδια, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό το σημαντικό έργο που δεν ανήκει σε μας, αλλά πρωτίστως στους πολίτες που από την πρώτη μέρα το στήριξαν με κάθε τρόπο.

ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.