Η πορεία και η υποδοχή των ιππέων Ιστορικής Μνήμης και των λαμπαδηδρόμων στην Κοζάνη – ΒίντεοΘερμή υποδοχή επεφύλαξε ο λαός της Κοζάνης στους ιππείς της Πορείας Ιστορικής Μνήμης και στους λαμπαδηδρόμους, στις 5 το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου 2012, 100 χρόνια ακριβώς μετά τη θριαμβευτική είσοδο του ιππικού και την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Η αναπαράσταση της ιστορικής πορείας του ιππικού ξεκίνησε από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας (10/10/12) με τον καταυλισμό και τη διανυκτέρευση στο Προσήλιο. Την επομένη το πρωί (11/10), ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή Προσήλιο-Αυλές-Κρανίδια-Γέφυρα Σερβίων-Ροδίτης-Κοβούκλια-Μεσιανή-Βαθύλακκος-Πετρανά, η πομπή των ιππέων περί τις 4:45μμ φτάνει στην είσοδο της Κοζάνης, από όπου με τη συνοδεία λαμπαδηδρόμων οδεύει προς την κεντρική πλατεία της πόλης, για να ακολουθήσει η πανηγυρική υποδοχή από το λαό και τις αρχές της πόλης.

Θερμή ήταν επίσης η υποδοχή και η φιλοξενία των κατοίκων των χωριών, στη διάρκεια της διαδρομής.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη φυσικά στα πλαίσια του εορτασμού για την 100η επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης της Κοζάνης.

Στα δρώμενα της Τετάρτης στο Προσήλιο συμμετείχαν οι ιππείς των συμμετεχόντων συλλόγων, οι πρόσκοποι της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Κοζάνης και ο σύλλογος “Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής”.

Στην πορεία της ιστορική διαδρομής που την διήνυσαν περί τους 70 ιππείς, συμμετείχαν ιππικοί σύλλογοι της περιοχής, όπως της Κοζάνης, της Αιανής, του Κρόκου, της Σιάτιστας, του Βαθυλάκκου, της Άνω Κώμης κ.α. Η διαδρομή καθορίστηκε από την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου.

Η διοργάνωση της λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” και τη συμμετοχή των συλλόγων: Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, Τοπική Εφορεία Προσκόπων Κοζάνης, Αριστοτέλης, Κρητών, Ηπειρωτών, Γρεβενιωτών, Δρομέων Υγείας Κοζάνης κ.α.

Στην υποδοχή συμμετείχε επίσης και η στρατιωτική μπάντα του Α΄ Σώματος Στρατού.

Γιώργος Μαστρ./περισσότερα (102 ΦΩΤΟ) στο mikrovalto.gr

[iframe width=”590″ height=”332″ src=”http://www.youtube.com/embed/fPJ2cO9CmJQ?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.