Λαμπρός ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Κοζάνης



Κορυφώθηκαν το πρωί οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κοζάνης με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση και τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων.

Ο φετινός εορτασμός της τοπικής επετείου ήταν διαφορετικός, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσης της Κοζάνης. Οπως κάθε χρόνο τελέστηκε  η καθιερωμένη δοξολογία στον κατάμεστο μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις  ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της επιμνημόνησης δέησης πολλοί απο τους παρευρισκόμενους σάστισαν, όταν ήχησαν οι σειρήνες,  στο πλαίσιο της άσκησης Αλέξανδρος 2012.

Αμέσως μετά την κατάθεση ακολούθησε η αποκάλυψη αναθηματικής πλάκας στη μνήμη των Κοζανιτών εθελοντών του 1912 που βρίσκεται έξω απο το δημαρχείο της Πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο λαογράφος Γιάννης Κορκάς.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο δημαρχείο παρουσιάστηκε η αναμνηστική επετειακή σφραγίδα και το γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από το συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνο. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση, η οποία βοηθούντος του καλού καιρού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα.

Tο απόγευμα εγκαινιάζεται  στη Χαρτοθήκη η ¸κθεση Χαρτών: Από τη Μελούνα στην Κοζάνη από τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, ενώ το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζεται  το ορατόριο «Εκατόμπεδον» του Παναγιώτη Δημόπουλου με τη συμμετοχή πολλών μουσικών, αφηγητών και χοροδών, το οποίο άφησε στο κοινό που το παρακολούθησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στη μεγάλη σημασία της ημέρας αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί της περιοχής.

Γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης: “Να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η περιοχή και η πόλη να επανεκκινήσουν σε μια νέα περίοδο εθνικής ανάτασης. Είναι μια μέρα χαράς, αλλά και περισυλλογής”.

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής: “Ολοι οι Δυτικομακεδόνες, με όρους ενότητας και ομοψυχίας, ως μια γροθιά,  ενεργά δρούμε και αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας”.

Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας “Τίποτα δε χαρίζεται στους ανθρώπους και στους λαούς, όλα κατακτιούνται με αγώνα και μεγάλη προσπάθεια. Αυτό αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα”.

Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος: “έχει μεγάλη σημασία να το θυμόμαστε ότι η Κοζάνη ύπηρξε η πατρίδα του νεοελληνικού διαφωτισμού και επειδήαυτές οι ιδέες ξεχάστηκαν γι’ αυτό φτάσαμε εδώ”.

Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης: “Είναι χρέος μας να οδηγήσουμε μέσα απο συλλογική δράση και οργανωμένο σχέδιο την πατρίδα και τον τόπο σε πραγματική ανάπτυξη και ευημερία”.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.