Επιτυχημένη η ημερίδα για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έγινε στην Εράτυρα



imerida eratyra3Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που διοργάνωσε χθες 23 Σεπτέμβρη 2012, ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών  Βοΐου στην Εράτυρα Κοζάνης.

Πλήθος κόσμου από το νομό και άλλες περιοχές της χώρας παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ημερίδας τις πρακτικές εισηγήσεις των ομιλητών για τις καλλιέργειες των ρόδων, της λεβάντας και της ρίγανης. Πρόκειται για τα φυτά τα οποία μαζί με το τσάι του βουνού , το υπέρεικο, το φασκόμηλο, τη μέντα και το δυόσμο αποτελούν προτεραιότητες επέκτασης των καλλιεργειών για το νομό Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία.

Συγκεκριμένα ο Συνεταιρισμός, όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, αναζητά νέα μέλη ως καλλιεργητές για την κάλυψη των αναγκών του σε προϊόντα των προαναφερόμενων φυτών. Ειδικότερα η ζήτηση από την αγορά προς το Συνεταιρισμό σε προϊόντα ρόδων  απαιτεί επιπλέον 400 στρέμματα και σε προϊόντα ρίγανης επιπλέον 200 στρέμματα. Για τα υπόλοιπα φυτά, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των τεχνικών του Συνεταιρισμού είναι για 100 στρέμματα αρχικά για το καθένα και εν συνεχεία αναπροσαρμογή στα πολύ ελπιδοφόρα δεδομένα της αγοράς, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε και η παρουσίαση της οικονομικότητας των καλλιεργειών που ήδη υφίστανται.

Έτσι για το τριαντάφυλλο, η καθαρή οικονομική απόδοση για οικογενειακής μορφής  εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στα 500 € ανά στρέμμα με στρεμματική απόδοση 400kg.  Για τη λεβάντα, ανάλογα με την απόδοση σε αιθέριο έλαιο  περί τα 300 € ανά στρέμμα.

Για τη ρίγανη και το τσάι το εισόδημα του παραγωγού ανέρχεται στα 450 € ανά στρέμμα για
στρεμματικές αποδόσεις έως 150 kg τριμμένης ρίγανης. Για το τσάι, το αντίστοιχο εισόδημα ανέρχεται  έως και 600 € ανά στρέμμα  για στρεμματικές αποδόσεις έως και 100 kg ξηρής δρογης.

Τονίζεται ότι πρόκειται για οικογενειακής μορφής εκμεταλλεύσεις στις καλλιέργειες των οποίων η εργασία που απαιτείται προσφέρεται από τα μέλη της οικογένειας.

Οι τιμές αυτές, όπως επισημάνθηκε  αφορούν προϊόντα της ανώτερης ποιοτικά κατηγορίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά θα πρέπει να το δηλώσουν στο τηλέφωνο του Συνεταιρισμού 6980337157  ή στο 6972873113 (Κώστας Ρήγας).

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.