Έβγαλε από την ιστορία της Φλώρινας τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αυγουστίνο!



augoustinos florinas235Επανέρχομαι στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Φλωρίνης 1912- 2012, για να δώσω απάντηση στον πρωταγωνιστή των εκδηλώσεων π. Ιουστίνο Μπαρδάκα που αφήρεσε από την ιστορία της Φλώρινας τον γίγαντα της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Έθνους, τον φύλακα άγγελο του Φλωρινιώτικου λαού, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ;

Και οι πέτρες της Φλώρινας τον γνωρίζουν από τα πανηγύρια που διοργανώνει και από την φιλοδοξία που έχει για να γίνει δεσπότης!!! Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο στην ιστοσελίδα “Ιδιωτικη Οδός». Εγράφη μετά την κοίμηση του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στις

-5 Μαρτίου 2009 1:17 π.μ.
-Ανώνυμος είπε…
-«Τον Ιουστίνο λίγο γνωρίζω. Φαίνεται όμως ότι όντως είναι φιλόδοξος. Αν και οι φιλοδοξίες του κόπηκαν νομίζω με την εκλογή Ιερωνύμου. Εκτός και αν είναι τόσο αίλουρος….»

Αν είναι αίλουρος, το βλέπουμε σήμερα. Κάποιοι λένε ότι

ετοιμάζεται να γίνει επίσκοπος Πιερίας! Εβαλε στόχο στην ζωή του να γίνει δεσπότης και δεν βλέπει το χάος που βρίσκεται στα πόδια του. Χάος πνευματικό, χάος ηθικό, χάος εθνικό, χάος πανανθρώπινο.

Ο αείμνηστος μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης έλεγε· Κοιτάω δεξιά με πιάνει απελπισία. Κοιτάω αριστερά, απελπισία. Κοιτάω μπροστά· απελπισία. Κοιτάω πίσω απελπισία. Κοιτάω κάτω απελπισία. Σηκώνω τα μάτια μου ψηλά στον Κύριο και γεμίζω χαρά και ελπίδα.

Ο φιλόδοξος άνθρωπος εκτός από επισκοπικούς θρόνους, μίτρες και πατερίτσες δεν βλέπει τίποτε άλλο. Ταλαίπωρη πατρίδα που κατάντησες! Κάποτε έβγαζες αγίους επισκόπους και έτρεχες για να τους βρεις στις ερημιές και στα όρη και δια της βίας τους έδινες το επισκοπικό αξίωμα. Τώρα ο κάθε φιλόδοξος άγαμος κληρικός στριφογυρίζει γύρω από τους επισκόπους, τον αρχιεπίσκοπο, γιατί όχι και τον πατριάρχη. Γλύφει τους πάντες, μιλά κατά την καρδίαν των, προσκυνά θεούς και δαίμονες. Αν χρειασθεί και στη μασονική στοά πάει για να αρπάξει έναν επισκοπικό θρόνο!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Η ΑΙΤΙΑ;

Ενας σοβαρός λόγος που ο πρωτοσύγκελλος δεν μνημόνευσε ούτε το όνομα του μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου στα 100χρονα της πόλης 1912-2012 πιθανόν να είναι και η παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στις εκδηλώσεις.

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ «ΞΕΧΑΣΕ» ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ;

Θα αναφέρω κάποιο περιστατικό που συνέβη το 1993 και πιθανόν να δώσει την εξήγηση. Δεν θα το έφερνα στο φως, αν η απαράδεκτη στάση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Φλώρινα και του πρωτοσυγκέλλου Ιουστίνου Μπαρδάκα, που προσπάθησε να τον ευχαριστήσει δεν προκαλούσε.

Ο π. Αυγουστίνος το 1993 είναι συνοδικός και ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ του λέει· Πρέπει να αναλάβεις κάποια συνοδική επιτροπή. Θα αναλάβω, απαντά ο Γέροντας, υπό εναν όρο. Να πάρω κάποια ουσιαστική επιτροπή, για να προσφέρω έργο στην Εκκλησία και όχι να τρώω άσκοπα το χρόνο μου στην Αθήνα. Ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ του λέει· Ποια επιτροπή θέλεις; Επί του τύπου, απαντά ο π. Αυγουστίνος. (Θέλει να βροντά και να αστράφτει η Ιερά Σύνοδος. Να γίνεται πραγματική ενημέρωση στον λαό και τα ανακοινωθέντα της να τα τρέμουν οι εχθροί της Ορθοδοξίας). Αυτή την επιτροπή θα την πάρει ο Λειβαδίας Ιερωνυμος, λέει ο αρχιεπίσκοπος.

Ο π. Αυγουστίνος γνωρίζοντας καλά τον τότε Λειβαδίας και νυν αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αυθόρμητος και ειλικρινής όπως ήτο απήντησε·

Και τι θα πει ο Λεβαδείας; Αυτός είναι νεώτερος και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει αρχιεπίσκοπος. Αυτό το έμαθε ο Ιερώνυμος και δεν μπορεί, όπως φαίνεται, να το ξεπεράσει. Ετσι εξηγείται η σιωπή του στη Φλώρινα· Δεν είπε λέξη για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο που φύλαγε θερμοπύλες μισό αιώνα στη Φλώρινα. Δεν είπε λέξη ούτε στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό ναό του αγίου Παντελεήμονος, έργο του Γέροντος π. Αυγουστίνου, δεν είπε λέξη ούτε στην Πρέσπα. Δεν επανέφερε στην τάξη τον πρωτοσύγκελλο Ι. Μπαρδάκα, που έβγαλε από την ιστορία της Φλώρινας τον γίγαντα της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Έθνους π. Αυγουστίνο Καντιώτη.  Κάποιος αδελφός από Θεσσαλονίκη με διόρθωσε· Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε σε δημοσιογράφους για τον π. Αυγουστίνο μια μέρα προ της ταφής του Γέροντα, που ήρθε στη Φλώρινα· Είπε ότι ήταν ακραίος ο Γέροντας Αυγουστίνος! Ήταν ακραίος ο π. Αυγουστίνος και είναι νορμάλ αυτοί, που βλέπουν να καίγεται ο τόπος και μένουν άλλαλοι και βουβοί!!! Εναι ακραία η μάνα που βλέπει το παιδί της να κινδυνεύει και κραυγάζει για να το σώσει. Η στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στη Φλώρινα αποδεικνύει ότι· Δεν ήθελε τον αγωνιστή ιεράρχη  εν ζωή και αποφεύγει να τον μνημονεύει και μετά την κοίμησήν του. Επομένως ο πρωτοσύγκελλος Φλωρίνης Μπαρδάκας μίλησε κατά την καρδία του!

Όμως ο χρόνος απέδειξε πόσο δίκαιο είχε ο π. Αυγουστίνος. Ο Λειβαδίας Ιερώνυμος έγινε αρχιεπίσκοπος, αλλά ποτέ δεν πήρε θέση σε κανένα φλέγων θέμα της Εκκλησίας. Δεν άνοιξε ποτέ το στόμα μου για να υπερασπιστεί τα όσια και τα ιερά της Ορθοδόξου πίστεως. Δεν ήλεγξε ποτέ κανέναν οικουμενιστή ή σκανδαλοποιό επίσκοπο και τα πηγαίνει μέλι γάλα με την πολιτεία.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ;

Αν αυτοί  έβγαλαν από την ιστορία της Φλωρινας τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνου τα έργα του το φωνάζουν. Όλοι οι μεγαλοπρεπείς ναοί και στο μικρότερο χωριό της Φλώρινας έγιναν επί των ημερών του. Ο μεγαλοπρεπής σταυρός που δεσπόζει στην πόλη της Φλώρινα και φωτίζεται τη νύχτα, στο ύψωμα 1020 είναι έργο δικό του. Το γηροκομείο δικό του. Ο συνοικισμός των νεοφωτίστων δικό του.  Οι  κατασκηνώσεις που έγιναν χωρίς δάνεια είναι δικές του. To Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο δικό του, το Οικοτροφείο δικό του. Ο ραδιοφωνικός Σταθμός «ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» δικός του….. Οι πιστοί που κατακλύζουν τους ιερούς ναούς είναι της χάριτος του Θεού και της δικής του εργασίας. Τά πάντα στη Φλώρινα έγιναν επί των ημερών του. Αυτοί τι έχουν να μας παρουσιάσουν 12 χρόνια μετά την παραίτηση του Γέροντος; Μόνο γιορτές και πανηγύρια;

Το μοναδικό έργο που μπορεί να καυχώνται είναι το Μητροπολιτικό μέγαρο της Φλώρινας, που άρχισε αμέσως μετά την παραίτηση του  π. Αυγουστίνου Καντιώτου και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα, παρ’ ότι ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα!

Η Μητρόπολη μετά την παραίτηση του σεβασμίου Γέροντος έκλεισε. Νοικιάζεται οίκημα της αδελφότητος του Μητροπολίτου Θεοκλήτου, της «Αγίας Μακρίνας» και εκεί στεγάζεται μέχρι σήμερα.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΥΧΩΝΤΑΙ Ή ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ;

Σήμερα που ο κόσμος υποφέρει θα δώσουν λόγο στο Θεό, αλλά και στον λαό όσοι δαπάνησαν το δημόσιο χρήμα σε περιττά πράγματα. Η Μητρόπολη δεν ήταν στο χάλι που την παρέλαβε ο γέροντας Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος. Δεν χρειάζονταν κουβάδες στα δωμάτια για να μαζεύουν τα νερά της βροχής. Δεν υπήρχαν σπασμένα πατώματα. Δεν κυκλοφορούσαν από τις χαραμάδες των σανιδιών ποντίκια… Ήταν ένα κτίριο χωρίς είδη πολυτελείας, αλλά κατοικήσιμο και ανακαινισμένο.

Και όμως όταν έφυγε από την Μητρόπολη ο Γέροντας, σαν βρήκαν άφθονο χρήμα αποφάσισαν να αλλάξουν τα πάντα στη Μητρόπολη.

Η διαμόρφωση που έκανε ο Γέροντας κατά την ανακαίνιση του 1971 δεν τους άρεσε. Το απλό γραφείο του Μητροπολίτη ήταν μικρό και φτωχό για την αφεντιά τους!!! Γι’ αυτό γκρέμισαν τους τοίχους, εξαφάνισαν το γραφείο του Γέροντος και δημιούργησαν χώρους υποδοχής και σαλόνια για τον μητροπολίτη! Τα γραφεία του πρώτου όροφου που εξυπηρετούσαν τον πιστό λαό της Φλώρινας τα κατέβασαν στο υπόγειο της Μητροπόλεως, ως δευτερεύοντα.  Όλες αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν με την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας γι’ αυτό δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την ασφάλεια του κτιρίου.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ;

Εκτισθη το 1920, ανακαινίσθη το 1971, από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη. Τότε το κτίριο ήτο σε άθλια κατάσταση και εκινδυνευε να καταρεύσει… Την ημέρα των εγκαινείων του Μητροπολιτικού Μεγάρου, στις 3-10-1971, έδωσε ο λιτός και ασκητικός μητροπολίτης μια εικόνα της καταστάσεως του κτιρίου που παρέλαβε, και είπε: «Ότε προ 4ετίας ανέλαβα την διοίκηση της Μητροπόλεως η κατάσταση του κτιρίου ήτο αθλία. Τα όμβρια ύδατα κατήρχοντο εκ της στέγης, διεπότιζαν ολόκληρο το κτήριο και έφθαναν μέχρι του υπογείου. Τα λιγα έπιπλα και ότι υπολείφθη εκ του αρχείου της ιεράς Μητροπόλεως εκινδύνευαν να καταστραφούν. Τί έπρεπε να γίνει; … Εδύσταζα να προχωρίσω στην ανακαίνηση, διότι εφρόνουν και φρονώ ότι το μέγαρον τούτο έπρεπε να γίνει στο τέλος  όλων των έργο που με την βοήθεια του Θεού σκέπτομαι να αναγείρω στην πόλιν ταύτην, αλλά ενα τυχαίο γεγονός συνετέλεσε να ανακαινισθεί το κτίριον τούτ0…

Πόσο στοίχισε η ανακαίνιση του κτηρίου, τότε που το Μητροπολιτικό μέγαρο ήτο σε άθλια κατάσταση; Το λέει ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος, που έδιδε πάντοτε αναφορά στο λαό.·

200.000 δραχ + 250.000 δραχ + 100.000 δραχ=550.000 δραχμ (δωρεές από το υπουργείο Αθλητισμού, από το υπουργειο συντονισμού και από τον Φίλιππο Δραγούμη εις μνήμη του αειμνήστου Παύλου Μελά). Αυτά τα ποσά δόθηκαν για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού μεγάρου, χωρις να τα ζητηση όπως λέει στην ομιλία του ο π. Αυγουστίνος. Συμπλήρωσε βέβαια για την ολοκλήρωση του έργου κάποιες άλλες μικρές δωρεές. Η ανακαίνιση «έγινε εκ βάθρων». Έμειναν μόνο οι εξωτερικοί τοιχοι και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων έγινε από το Γέροντα. Στον α΄ όροφο έγιναν τα γραφεία για να εξυπηρετούν τον λαό.  Στο υπόγεια υπήρχε αίθουσα που γινόταν κύκλος Αγίας Γραφής στους άνδρες και στους νέους από τον επίσκοπο. Όταν ερχόταν πολλοί επισκέπτες και δεν χωρούσαν στο δωμάτιο αναμονής, που ήταν στον α΄ όροφο, ο επίσκοπος Αυγουστίνος κατέβαινε στην αίθουσα του υπογείου και τους μιλούσε. Δεν χρειαζόταν ασανσέρ, παρ’ ότι ήταν γέροντας· Μέ τα πόδια ανέβαινε όλα τα σκαλοπάτια του Μητροπολιτικού μεγάρου και με τα πόδια κατέβαινε, όσες φορές την ημέρα και αν χρειαζόταν. Στον β΄ όροφο έγινε ένα μικρό εκκλησάκι του Ιερού Χρυσοστόμου, η κουζίνα και τα υπνοδωμάτια του επισκόπου και των συνεργατών, που ζούσαν κοινοβιακή ζωή. Ο β΄ όροφος ήταν άβατος στις γυναίκες.
Η νέα ανακαίνιση 2001-2012 στοίχισε μέχρι στιγμης πάνω από 1.200.000 ευρώ!!!

Θα παρουσιάσω μόνο τα τρία τελευταία μεγάλα ποσά που δόθηκαν από διάφορους κρατικούς φορείς.

573.415 ευρώ (όπως βλέπετε πάνω, στην αριστερή πινακίδα) + 110.000 ευρώ (στην δεξια πινακίδα)+300.000 (τελευταία από την περιφέρεια) =983.415 ευρώ. Όμως και πριν απ’ αυτά υπήρχε μια άλλη πινακιδα, με πάνω από 200.000 ευρώ. Είχαν δωθεί στη Μητρόπολη Φλωρίνης, για το Μητροπολιτικό Μέγαρο, αρκετά εκατομμύρια, όταν ήταν εν ενεργεία Μητροπολίτης ο αείμνηστος Γέροντας π. Αυγουστίνος, ο οποίος δεν τα χρησιμοποίησε.
Ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύτηκε για την νέα ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Φλωρίνης, είναι ντροπή και σκάνδαλο.

Ας μη καυχώνται λοιπόν για το μοναδικό έργο που έκαναν μέσα στην 12ετια.

radioflorina.blogspot.gr
augoustinos-kantiotis.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.