Σωματείο Βενζινοπωλών Κοζάνης: «Ο κόσμος δεν θα μπορεί να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα»



petrelaio4Δραματικό χειμώνα θα περάσουν τα νοικοκυριά κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, με την εφαρμογή για εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμού, μια μέση οικογένεια θα πρέπει να ….βρει να πληρώσει περίπου 1,500 ευρώ επιπλέον (!) για τη θέρμανσή του, γεγονός το οποίο οδηγεί τους καταναλωτές και της περιοχής μας, σε άλλες λύσεις, όπως είναι οι σόμπες και τα τζάκια!
 
Την ίδια στιγμή η τιμή της βενζίνης παίρνει την ανιούσα αγγίζοντας τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ έρευνα κατατάσσει την Ελλάδα στις δέκα πιο ακριβές χώρες στον κόσμο σε ό,τι τα καύσιμα! Στην Κοζάνη η τιμή της αμόλυβδης συγκρατείται σε χαμηλότερα επίπεδα, μεν, αλλά η κατάσταση είναι ήδη δραματική όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίου. Ζητάει, για ακόμη μια φορά, την κινητοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να ληφθεί κάποια μέριμνα και να δοθεί έστω ένα επίδομα θέρμανσης.

«Η άνοδος στα καύσιμα είναι τεράστια. Αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει το πετρέλαιο θα φτάσει στο 1.6 το λίτρο. Εμείς ζητήσαμε έγκαιρα να ληφθεί μέριμνα από την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει αυτή η δυσμενείς εξέλιξη. Υπάρχει τρόπος να βρεθεί πετρέλαιο πιο φθηνό, κατάλληλο μόνο για καυστήρες», σημείωσε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και το μείζων ζήτημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. «Ο κόσμος δεν θα έχει πια να αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης. Τα πρατήρια δεν θα μπορέσουν να δώσουν πίστωση. Ο κόσμος αναζητά άλλες λύσεις όπως τα ξύλα, αλλά οι ανάγκες της περιοχής μας είναι τεράστιες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στο επίδομα θέρμανσης, λέγοντας πως μετά τις περικοπές που θα γίνουν στα επιδόματα, ακόμα και η χορήγησή του δεν θα επαρκέσει.

Στα 1500 ευρώ η επιβάρυνση!

Οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες λύσεις, όπως το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά τζάκια. Η αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της θέρμανσης για τους πολίτες, καθώς η λιανική τιμή από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεπεράσει το 1,40 ευρώ/λίτρο.
Το επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1.000 με 1.500 ευρώ περίπου, ενώ οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες λύσεις, όπως το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά τζάκια…Το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου προς 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για μια οικογένεια που η μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για τους έξι πιο κρύους μήνες της χειμερινής σεζόν (Οκτώβριος – Μάρτιος) είναι γύρω στα 2.000 λίτρα, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 2.000 ευρώ (με τιμή 1 ευρώ / λίτρο), φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 ευρώ (με 1,5 ευρώ / λίτρο).

Η Ελλάδα στην ένατη ακριβότερη χώρα στον κόσμο

Την ώρα, που οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού εντείνονται, με ζητούμενο την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στη λίστα των χωρών με τις δέκα υψηλότερες τιμές βενζίνης, παγκοσμίως! Σε ελάχιστες χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος να βρει ακριβότερη βενζίνη απ’ ότι στην Ελλάδα. Τέτοιες είναι η Νορβηγία (2,16 ευρώ), η Τουρκία (2,12 ευρώ), το Ισραήλ (1,98 ευρώ), και το Χονγκ Κόνγκ (1,84 ευρώ). Η έρευνα (“Bloomberg Gas Price Ranking”) διεξήχθη σε 60 χώρες στο διάστημα 9-23 Ιουλίου, και σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση, πίσω από την Ολλανδία (1,78 ευρώ), τη Δανία (1,75 ευρώ), την Ιταλία (1,74 ευρώ), και τη Σουηδία (1,73 ευρώ).

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.