Συμβουλές για τον ιό του Δυτικού Νείλου από την «Γέφυρα Ζωής»



aimodosia askoi aima786Φαίνεται πως ο ιός του Δυτικού Νείλου θα είναι πλέον ο μόνιμος σύντροφος της Αιμοδοσίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας θυμηθούμε μερικά βασικά πράγματα γι’ αυτόν

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Μεταδίδεται κυρίως µε το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια (Culex), τα οποία έχουν μολυνθεί από μολυσμένα πτηνά. Μετά το τσίμπημα ακολουθεί ιαιμία και χρόνος επώασης που διαρκεί περίπου 6-14 ημέρες και πολύ σπάνια μπορεί να φθάσει τους 2 μήνες. Ασυμπτωματικοί δότες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό µε τη μετάγγιση ή τη μεταμόσχευση.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου ςΕυρώπη ίουβουλμ ηγόσοδ, 15η έκδοση2009).
-Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για 28 ημέρες υποψηφίων αιμοδοτών μετά την αναχώρησή τους από περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ. Νείλου. Αποκλείονται από την αιμοδοσία άτομα τα οποία διαμένουν ή έμειναν και για µια µόνο ημέρα στις περιοχές αυτές. (Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/33 Ε.Ε.)
-Οι υπηρεσίες Αιμοδοσίας ενημερώνουν τους αιμοδότες να ειδοποιήσουν αν εμφανίσουν πυρετό 15 ημέρες μετά την αιμοληψία.
-Αναστολή των Αιμοληψιών σε περιοχές που υπάρχουν κρούσματα.
-Έλεγχος των μονάδων αίματος µε ΝΑ Τ.
-Έλεγχος των ασθενών που μεταγγίστηκαν µε προϊόντα από αιμοδότη που εμφάνισε τη νόσο.
– Βέλτιστη χρήση του αίματος
Επαγρύπνηση-             

Το κακό είναι ότι απ’ όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα, τα μόνα που έχουμε δυνατότητα ως Σύστημα Αιμοδοσίας να εφαρμόσουμε είναι οι αποκλεισμοί των αιμοδοτών και η επαγρύπνηση. Και τα δυο αυτά μέτρα όμως θα τραυματίσουν σοβαρά την περιορισμένη -έτσι κι αλλιώς- επάρκεια αίματος της Ελληνικής Αιμοδοσίας, µε όλες τις αυτονόητες και πολύ σοβαρές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε, κυρίως για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.

Είναι πράγματι αδιανόητο ότι βρισκόμαστε στο σημείο που ισχύει για την Αιμοδοσία το γνωστό γνωμικό «κάθε πέρσι και καλύτερα».

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΗ

Από το περιοδικό¨ αιμοδοσία και μετάγγιση¨

Ανάγκη να καλύψουμε και εμείς οι Κοζανίτες τα κενά με έκτακτες Αιμοδοσίες που θα ανακοινώσουμε έγκαιρα.

Για την αντιγραφή Τσαουσίδης Θεόδωρος πρόεδρος ΣΕΑ Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.