Εκπτώσεις με «νεκρή αγορά»



ekptoseis_kozaniΕλάχιστα κινήθηκαν τα καταστήματα την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τιμών έως και 70%.

Απογοητευτική είναι η εικόνα στην αγορά της Κοζάνης λίγες ημέρες μετά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων.

Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, αν και αυτές άρχισαν «τυπικά» από την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι καταστηματάρχες δεν βλέπουν πελάτες στα καταστήματά τους. «Τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων δεν υπήρξε κίνηση, πολύ λίγο κινήθηκαν τα μαγαζιά, μόνο περίοδος εκπτώσεων δεν προδικάζει αυτή η πρώτη εβδομάδα», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης. Ο Δημήτρης Αθανασιάδης, απέδωσε αυτή την «απελπιστική», όπως τη χαρακτήρισε εικόνα, «βασικά στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και στο γεγονός ότι λείπει πολύς κόσμος λόγω καλοκαιρινών διακοπών». Είπε ότι «ο κόσμος λείπει, χρήματα δεν υπάρχουν, τα νοικοκυριά έχουν να καλύψουν χίλιες δύο οικογενειακές επιβαρύνσεις με χαράτσια, φόρους κ.λ.π., έτσι δεν βγήκαν στην αγορά, καθώς έχουν να καλύψουν πάρα πολλές υποχρεώσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, «συνήθως η μεγάλη κίνηση σε περιόδους εκπτώσεων είναι το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη εβδομάδα δεν πήγε καθόλου καλά, οπότε τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κίνηση την επόμενη εβδομάδα, ή αλλιώς μετά το δεκαπενταύγουστο που επιστρέφει ο κόσμος».

Οι εκπτώσεις που άρχισαν στις 16 Ιουλίου θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Μπορεί η αγορά να μην κινήθηκε, αλλά πάντως, σύμφωνα με τονΔ. Αθανασιάδη «οι εκπτώσεις είναι δελεαστικές φτάνουν μέχρι το 70% στο ξεκίνημα, ενώ προς το τέλος μπορεί να φτάσουν και στο 80%». Είπε ότι «πρόκειται για πραγματικές εκπτώσεις, μέσα από τις οποίες το καταναλωτικό κοινό θα έχει ευκαιρίες να βρει ποικιλία ποιοτικών προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές». Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου προτρέπει το καταναλωτικό κοινό, «να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να κάνει έρευνα αγοράς και να προβεί στις αγορές που χρειάζεται».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, απευθύνεται στους καταναλωτές και τους καλεί να εμπιστευτούν την τοπική αγορά της περιοχής, καθώς «χρόνια τώρα κτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να μας στηρίξει ο κόσμος, γιατί στηρίζοντας την τοπική αγορά, στηρίζουμε το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας».

Ο Δ. Αθανασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να αναθερμανθεί η αγορά, καθώς «οι θερινές εκπτώσεις είναι η τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να καλύψουν ορισμένες μόνο από τις υποχρεώσεις που έχουν». Άλλωστε, «τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική και ο κάθε μήνας είναι χειρότερος από τον προηγούμενο». Ούτε και τα δεκαήμερα προσφορών απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού η αγορά δεν κινήθηκε. Τρία δεκαήμερα προσφορών καθιέρωσε το τελευταίο εξάμηνο ο εμπορικός σύλλογος, ενώ ορισμένα καταστήματα είχαν και περισσότερα, αλλά το στοκ από τα ράφια δεν έφυγε. Η ρευστοποίηση μέρους έστω των παλιών εμπορευμάτων είναι το ζητούμενο, γι’ αυτό και οι εκπτώσεις που δίνουν ευκαιρίες στους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές, είναι και μια νότα αισιοδοξίας για τους καταστηματάρχες.

Πάντως, περιγράφοντας τη μεγάλη κρίση και τις συνέπειες στην αγορά, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης, τόνισε ότι «τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με επίσημη έρευνα η Κοζάνη είναι πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο σε ποσοστό καταστημάτων που έκλεισαν. Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έκλεισαν στην πόλη 54 καταστήματα και μιλάμε μόνο για εμπορικά, ενώ είναι πολύ περισσότερες οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις».

Δεδομένου ότι το κάθε εμπορικό κατάστημα απασχολεί κατά μέσο όρο από δύο υπαλλήλους, «αλλά δυστυχώς οι θέσεις αυτές είναι πολύ επισφαλείς και ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί αρκετές θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία στην περιοχή καλπάζει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.